Electric car range

Vilka faktorer påverkar en elbils räckvidd?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Energiförbrukningen i bilens batteri beror inte bara på körsträckan. Det finns andra faktorer som kan påverka elbilarnas räckvidd, men vilka är de och hur kan de optimeras? Det är vad vi ska ta reda på i den här artikeln.

Batteriets kapacitet minskar med tiden

 Din elbils batteri har en maximal räckvidd som är relativt för dess kapacitet. Men vad inte alla vet är att denna kapacitet minskar med tiden. Kapacitetsförminskningen kan vara mer eller mindre betydande beroende på bilmärke och modell.

Den goda nyheten är att den kan fördröjas genom att undvika daglig användning av snabbladdning eller genom att, om möjligt, undvika att utsätta fordonet för värme eller kyla för länge.

Utomhustemperaturen påverkar elbilarnas räckvidd

Att köra i varmt eller kallt väder är en faktor som påverkar din elbils räckvidd. Varför då? Jo, eftersom det krävs en del energi för att hålla en optimal temperatur i batteri och kupé.

  • Vid kallt väder används energi för att värma upp dig i kupén, men också för att förhindra att batteriet inte fungerar på grund av låga temperaturer.
  • I varmt väder förbrukar luftkonditioneringen också energi. Detsamma gäller för att kyla batteriet så att det inte överhettas.
Kallt väder påverkar elbilarnas räckvidd.

Hastigheten påverkar din elbils räckvidd

Ju snabbare du kör, desto mer påverkar det din elbils räckvidd. Detta beror på luftmotståndet som är mer eller mindre viktigt beroende på ditt fordons aerodynamik. Tänk på att detta fenomen inte är linjärt: förbrukningen accelererar när hastigheten ökar.

Lyckligtvis har framsteg gjorts när det gäller designen av elfordon, som nu är mer aerodynamiska och därför genererar mindre luftmotstånd. Tillverkarna optimerar dock fortfarande sin design för att göra sina fordon mindre massiva.

Rullmotstånd kan minska elbilarnas räckvidd

Rullmotstånd är viktigt för alla elbilar. När ditt däck rullar över en yta är friktion ett motstånd som kräver energi för att övervinna. Ju större motstånd, desto mer energi tar det och således påverkas räckvidden på din elbil. Det är av denna anledning som ett däck som är optimerat för att minska detta motstånd kan förbättra din elbilsräckvidd.

Rullmotstånd och regenerativ bromsning

Elbilar har något speciellt; det är att de kan återvinna energi vid inbromsning tack vare det regenerativa bromssystemet. Den fungerar som en cykeldynamo: hjulen driver motorn och motorns rotation laddar batteriet.

Men om rullmotståndet är högt absorberar däcket en del av denna energi som istället kan och bör överföras till batteriet för att ladda det. Därför är det så viktigt att en elbil har ett däck med optimerat rullmotstånd.

Välj ett däck som ökar elbilens räckvidd

michelin e primacy g1 0590 compositing jante v1 20201021 nj

Tack vare vår mångåriga innovation är alla våra däckserier lämpliga för elbilar med ett optimerat rullmotstånd. Valet av sortiment bör göras baserat på behov och användning.
Om du vill satsa på vårt elbilsutbud har vi specialdesignade energieffektiva däck som är särskilt effektiva och anpassade för detta ändamål: MICHELIN e.Primacy (som är ett sommardäck) och MICHELIN Pilot Sport EV.
 
Om du letar efter ett däck som kan användas i alla väder är vårt MICHELIN CrossClimate 2 det mest lämpliga.

MICHELIN e.Primacy är ett energieffektivt däck som förbättrar elbilars räckvidd

Däck som även minskar klimatpåverkan

På en elbil är slitaget (utsläppet av partiklar kopplat till däckens friktion på vägen) större än med ett förbränningsfordon eftersom det är tyngre.

Att välja rätt däck för en elbil är därför av största vikt för miljön. Förutom att vara optimerade för bästa rullmotstånd och därav bevara din elbils räckvidd, är MICHELIN-däck optimerade för att minska nötningen.

Enligt ADAC-studien från mars 2022(1) som jämför nötningen av nästan hundra däck, fick MICHELIN den bästa rankingen på denna miljöaspekt med 28 % lägre partikelutsläpp än de konkurrerande märkena(2), samtidigt som de erbjuder en hållbar prestanda.

Ett korrekt däcktryck förbättrar räckvidden hos elbilar

Om valet av däck ska ha en positiv inverkan på batteritid och miljöpåverkan, kräver det också att de håller rätt däcktryck. Det bestämmer nämligen vilken prestanda däcket designades för och hjälper dig därför att förbättra din elbils räckvidd.

Detta rekommenderade tryck (vilket oftast anges i förardörren) ger ett optimerat rullmotstånd, mindre nötning, bättre säkerhet och kommer att få ditt däck att hålla längre.

Din körstil kan påverka elbilens räckvidd

Körstil är en annan faktor som kan påverka energiförbrukningen, ännu mer på en elbil än på ett förbränningsfordon. Sportig körning, till exempel, kommer att förbruka mer energi.

Tänk på att planera inbromsning och använda regenerativ bromsning så mycket som möjligt i syfte att lagra så mycket energi som möjligt i batteriet och utöka elbilens räckvidd.

Sportig körning förbrukar mer energi och minskar därför elbilarnas räckvidd

Underlaget

Underlaget du färdas på kan också påverka elbilens räckvidd. Av uppenbara skäl kommer körning i berg och terräng att ha en större inverkan på batteritiden än körning på en platt och rak asfaltväg.

På en motorväg rekommenderas det att inte köra för fort eftersom hastigheten, som förklarats ovan med dragkraften, accelererar förbrukningen av batteriet. Din hastighet och sträckan du kan resa bör anpassas efter avståndet till nästa laddningsmöjlighet.

Allmänna villkor/Juridiska omnämnanden

(1) Däckslitage: Slitage och belastning på miljön / ADAC e.V. | 81360 München / December 2021

(2) Intern beräkning baserad på en ADAC-studie från 2021, uppdaterad i mars 2022. För alla testade serier tappar MICHELIN-däcken i genomsnitt 95 g/1 000 km jämfört med ett genomsnitt på 122,3 g/1 000 km för de testade premiumkonkurrenterna, dvs. 28 % mindre.

 

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.