4w 483 tire michelin e primacy en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Hur du väljer rätt däck för din elbil

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Att välja rätt däck för din elbil är viktigt för dess effektivitet. Oavsett om ditt fordon är en elektrisk stadsbil eller en elektrisk sportbil erbjuder Michelin de bästa alternativen efter dina förväntningar och ditt val av fordon.

Är däck för elbilar samma som för bilar med förbränningsmotorer?

Elfordon och bilar med traditionella förbränningsmotorer kan visuellt se likadana ut, de kan ibland till och med vara utrustade med samma däck. Tänk på att alla våra däckserier passar även för elfordon, medan MICHELIN Pilot Sport EV och MICHELIN e·Primacy är speciellt utformade för att uppfylla nya biltillverkares krav på sina elfordon.

Med en elbil försedd med däck som är designade för just elfordon är den ökade batteriräckvidden och tystnaden i kupén det som sticker ut allra mest. Dessutom släpper du omedelbart loss 100 % av fordonets kraft samma sekund som du trycker ner gaspedalen. Med ett traditionellt fordon med förbränningsmotor drivs istället motorn gradvis. Detta innebär att viktöverföringen under acceleration kan vara mycket mer intensiv än med ett förbränningsdrivet fordon.

På Michelin har vi kontinuerligt förbättrat vår däckdesign för att optimera prestandan både för bensin- och elfordon. Batteriräckvidden, tystnaden i kupén och däckens livslängd optimeras samtidigt som en hög nivå av säkerhet och körglädje i din elbil bibehålls.

Är däck för elbilar samma för alla bilar?

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Michelin designar däck som ska passa dess avsedda användning. Ett däck måste leva upp till olika körkrav, precis som det gör på alla andra typer av bilar.

En förare av en elektrisk sportbil har till exempel andra förväntningar på sitt fordon än på en elektrisk stadsbil. Föraren av en elektrisk sportbil förväntar sig att däcken ska ge precision vid ratten och att de ska kunna överföra fordonskraften till marken. Det är just den körglädjen de söker. Däck för elektriska sportbilar måste alltså kombinera både elbilspecifikationer och körprecision.

Utmaningarna med en däck till en elsportbil

Att uppnå den här känslan från ett elektriskt sportbilsdäck bygger på många års forskning och utveckling. Ett mjukt däck som inte svarar lika bra som fordonet påverkar hela körupplevelsen och föraren förlorar många av fördelarna med bilens höga prestanda. Därav finns behovet av ett sportbilsdäck som kan uppfylla kraven som ställs på ett elektriskt fordon.

Elektriska sportbilar har kraftfulla elmotorer som ger omedelbart vridmoment och snabb acceleration. För att stödja dessa motorer behövs ett kraftfullt batteri, vilket resulterar i vikt. 400 kg är medelvikten för ett batteri i en elektrisk sportbil. Med denna vikt och drivkraft krävs att du har kontroll över bilen och att du är uppmärksam på att bevara kapaciteten i batteriet som kommer att minska till följd av denna extra belastning. Utmaningen ligger därför mest i att uppnå den exakta balansen mellan kontroll och räckvidd kopplad till den extra batterivikten.

Hur vet jag vilket däck som passar på vilken elbil?

Pilot Sport Familly har redan erkänts av många biltillverkare för att uppfylla sina elbilskrav både i originalutrustning och på ersättningsmarknaden.

MICHELIN Pilot Sport EV har designats för att tillfredsställa de mycket specifika prestandaegenskaper som krävs av elektriska sportfordon på originalutrustningsmarknaden.

MICHELIN Pilot Sport EV-däcket innoverar med ökad kurvstyvhet för att hålla körkänslan på samma nivå som för ett förbränningsfordon, med 15 % mer kurvstyvhet (1) för att kompensera för viktökningen som kan tillskrivas fordonets batterivikt.

MICHELIN Pilot Sport EV erbjuder också 60 km extra räckvidd (2) samtidigt som det minskar den upplevda ljudnivån med 20 % (3), för att maximera körglädjen under längre tid.

Michelin utvecklar också märkta däck med elbilstillverkare som Mercedes-AMG, Porsche och Tesla. Ett märkt däck innebär att alla biltillverkares krav är uppfyllda, vilket även gäller elbilsdäcken.

MICHELIN Pilot Sport EV tire: Electrified road control, made to last | Michelin

liv mich eprimacy close up master v03 njo 2

För stadsbilar och andra premium- och medelstora fordon – välj MICHELIN e·Primacy, vårt första ekodesignade däck.

MICHELIN e·Primacy markerar ett viktigt steg i utvecklingen av miljövänliga däck.

MICHELIN e·Primacy är det premiummarknadsdäck som har bäst betyg när det gäller rullmotstånd (4)(5).

För elfordon kan MICHELIN e·Primacy öka batteriets räckvidd med upp till 7 % (6). Förutom alla dessa egenskaper är andra prestanda som våtgrepp och lång livslängd av hög standard (7)(8), vilket ger en hög säkerhetsnivå.

Michelin anpassar ett brett utbud av däck för elbilstillverkare. Du känner igen dem tack vare markeringen på däckets sidovägg.

New MICHELIN e.PRIMACY Tyre - Eco-responsible, made to last

 

Se andra relaterade artiklar

JURIDISKA MEDDELANDEN

MICHELIN Pilot Sport EV

(1) Intern studie av kurvstyvhet utförd på ett fordon i oktober 2020, på dimension 255/45 R19, där MICHELIN Pilot Sport EV jämfördes med MICHELIN Pilot Sport 4 SUV.

(2) Bättre batteriräckvidd för HP EV – intern studie i rullmotstånd genomförd i oktober 2020, på dimension 255/45 R19, där MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) jämfördes med MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). För ett elektriskt fordon med en vikt på 2151 kg, med en räckvidd på 540 km, leder detta gap på 2,1 kg/t till en längre körsträcka på mer än 60 km, eller mer än 10 % av den initiala räckvidden.

(3) Intern bullermätning utförd 2016 på dimension 245/45 R19 på KIA Cadenza. Ljudnivå uppmätt i området 170-230Hz. Resultaten kan variera beroende på fordon, däckens räckvidd och storlek, hastighet och väglag.


MICHELIN e·Primacy

(4) Rullmotstånd – Rullmotståndstester utförda på fordon av Applus Idiada, på Michelins begäran i juni (på nytt) och augusti (på 2 mm nött) 2020, på dimension 205/55 R16 91V, jämfört med MICHELIN e.PRIMACY (ny) : 5,58 kg/t & slitet: 5,13 kg/t) kontra MICHELIN PRIMACY 4 (ny: 7,74 kg/t & slitet: 6,25 kg/t); BRIDGESTONE TURANZA T005 (ny: 7,17 kg/t & sliten: 5,81 kg/t) ; CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (ny: 6,39 kg/t & sliten: 5,49 kg/t) ; CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (ny: 8,93kg/t & sliten: 6,94kg/t) ; DUNLOP BLURESPONSE (ny: 7,97 kg/t & sliten: 5,54 kg/t) ; GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (ny: 7,01 kg/t & sliten: 5,38 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 BLÅ (ny: 6,96 kg/t & sliten: 6,30 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 (ny: 8,79 kg/t & sliten: 6,97 kg/t).

(5) MICHELIN e.PRIMACY-kategorin av däck definieras som ett av premium-sommardäcken som CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, och som inte är dedikerade till originalutrustning (dvs. inte utformade för att uppnå specifika biltillverkares mål), men däck som kan köpas från återförsäljare.

(6) Ökad batteriräckvidd och CO2-reduktion – När MICHELIN e.PRIMACY är nytt genererar det i genomsnitt 2 kg/t rullmotstånd mindre än konkurrenterna, vilket motsvarar en minskning av bränsleförbrukning med upp till 0,21 l/100 km. Det motsvarar en ökning i CO2-utsläpp upp till 5g för en VW Golf 7 1,5 TSI eller upp till 7 % i räckvidd för en VW e.Golf.

(7) Livslängd - Livslängdstest utfört av DEKRA TEST CENTER, på Michelins begäran, juni-juli 2020, på dimension 205/55 R16 91V på VW Golf 7 som jämför MICHELIN e.PRIMACY (100 %) mot MICHELIN Primacy 4 (102,1 %). Livslängdstestkörning i genomsnittlig verklig användning (D50) med 14 460 km körsträcka och extrapolerad livslängd på 1,6 mm. Testvinnare ADAC Summer 2020 235/55 R17, test utfört av ADAC på en Ford Kuga 2020. Detta test utfördes på 235/55 R17. Michelin Primacy 4 är det bästa av 12 testade däck enligt testade egenskaper (vått, torrt, buller, slitage, bränsleförbrukning). Michelin Primacy 4 är testvinnare med följande kommentarer: "Mycket balanserad med toppbetyg i vått väglag, utmärkt lågt slitage, mycket bra på torr väg" - Rankad 1,0 i slitage.

(8) - Våtgrepp – MICHELIN e.PRIMACY är klassat B på Wet Grip i den europeiska märkningsskalan.
 

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.