background image

Hur väljer man mellan sommardäck, vinterdäck och året runt-däck?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Är du förvirrad över vilka däck du behöver? Var trygg och säker på vägen oavsett väder med hjälp av denna guide för att använda rätt däck för varje årstid.

Skillnaden mellan sommardäck, året runt-däck och vinterdäck

Vad är sommardäck?

Sommardäck är utformade för att användas under de varmare månaderna när temperaturen ofta kan stiga upp till 40 °C tillfälligt eller till och med under längre perioder, eller under hela året på platser utan vinterväder. Sommardäck har grundare däckmönster och en styv, klibbig gummiblandning som ger utmärkt grepp på torra och våta ytor och är speciellt utformade för att ge optimal prestanda i temperaturer över 7 °C. De maximerar exakta köregenskaper och ser till att du är så stabil som möjligt när du svänger i kurvor eller bromsar.  

Vinterdäck och sommardäck har olika däckmönster

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck är motsatsen – dessa är special utformade för säker körning i temperaturer under 7°C och i besvärliga väglag som is och snö. Jämfört med sommardäck, har vinterdäck ett distinkt däckmönster med flera och djupare spår för att förbättra dragkraften på snö och is. De är också tillverkade av ett smidigare material, vilket gör att de är tillräckligt mjuka för att greppa vägen även när det är minusgrader. 

Vad är året runt-däck?

Året runt-däck eller helårsdäck som de också kallas för, kombinerar egenskaper från sommar- och vinterdäck och kan användas året runt. De har fler spår i däckmönstret än sommardäck, vilket gör det lättare för dem att greppa snöiga vägar, samtidigt som de kan anpassa sig till varmare temperaturer. Dessa är det enklaste valet om du lever någonstans med milda somrar, milda vintrar och enstaka snöfall. Året runt-däck garanterar framkomlighet och säkerhet i temperaturer mellan -10 °C och +30 °C.

Sommardäck vs vinterdäck

Även om de kan verka lika är det inte rekommenderat att använda vinterdäck på sommaren, eftersom den mjukare slitbanan slits snabbare på varm asfalt. Den optimala hanteringen kommer också att minska, vilket förlänger bilens stoppsträcka, och det är troligt att bränsleförbrukningen också ökar.

Att använda sommardäck på vintern är inte heller rekommenderat eftersom de inte är utformade för att klara kalla temperaturer. Utan vinterdäckens djupare mönster och extra spår kan sommardäck ha svårt att greppa vägen i isigt eller snöigt väder. Om du kör på snö med sommardäck monterade på din bil kan bromssträckan bli två gånger längre än om du hade certifierade vinterdäck. Sommardäcks gummiblandning blir naturligt styvare när det är kallt, vilket ökar risken för att slira och sladda på vintervägar.

Denna styvhet kan också orsaka skador på själva däcket eftersom gummit kan spricka och slitas sönder utan den nödvändiga elasticiteten.

Relativ prestanda hos MICHELINs sommardäck, vinterdäck och året runt-däck

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
slide1
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
slide2

Sommardäcken MICHELIN Primacy 4 och Pilot Sport 4 presterar bäst på torra och våta vägar i varmt väder. De har en utmärkt livslängd, vilket är en självklarhet när det gäller varumärket MICHELIN.

Året runt-däcken MICHELIN CrossClimate+ är däck som fungerar bra både på sommar- och vinterhalvåret och till och med i snö. De har en hållbarhet som är jämförbar med sommardäckets, vilket gör dem marknadsledande i den här kategorin.

Vinterdäcken MICHELIN Alpin 6 och MICHELIN Pilot Alpin 5 är bäst i ogynnsamma vinterförhållanden, inklusive snö och is.

När bör du byta vinterdäck till sommardäck

Beroende på väderförhållandena där du bor är den allmänna regeln att du bör byta sommardäck till vinterdäck när temperaturen konstant sjunker under 7 °C. Det är bäst att vänta på att temperaturförändringen stabiliseras, ifall du bara upplever en kortare köldknäpp. Samma principer gäller när vädret börjar bli varmare, så när temperaturen är konstant över 7 °C kan du byta tillbaka till sommardäcken.

Med året runt-däck behöver du inte bekymra dig om när du ska byta dina däck. De ger sinnesfrid året runt.

Hur mycket kommer det att kosta att byta till rätt däck beroende på årstid?

Oavsett om du ska köpa däck till en sedan, en herrgårdsvagn, en elbil, en sportbil, en 4x4-bil eller en SUV är det viktigt att välja rätt sorts däck. Priset beror på storleken på din bil och på vilken typ av säsongsdäck du vill ha. Ett MICHELIN Primacy 4-sommardäck finns till exempel i 104 storlekar (från 15 till 20 tum): ta reda på priset på nätet eller hos din lokala återförsäljare.

Till skillnad från sommardäck kan året runt-däck tryggt användas även på vintern, och detta är en egenskap som återspeglas i det högre priset. Men det är ändå billigare att utrusta bilen med året runt-däck än att köpa en uppsättning vardera av sommar- och vinterdäck. Dessa mångsidiga däck kombinerar tekniker från sommar- och vinterdäck för att ge en hög prestandanivå och säkerhet under alla väderförhållanden. Deras hybridkaraktär gör dem ekonomiska på lång sikt.  Sök efter priser på nätet eller hitta din lokala återförsäljare.

MICHELIN Garage: Hjälper dig att välja rätt däck för dig och din bil

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.