adobestock 414551736

Rotera däck: När och hur ska du byta plats på dina däck?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Enkelt uttryckt innebär rotation av däck att byta plats på däcken. Tanken är att få ut så mycket som möjligt ur bildäcken. Att regelbundet byta plats förlänger däckens livslängd och förbättrar deras prestanda. Det är viktigt att veta att inte alla bilister kan byta plats på däcken hur som helst. Fortsätt läsa för att få veta mer.

Vad är rotation av däck?

Som sagt kräver rotation av däck att man byter plats på däcken, antingen genom att växla fram- och bakdäck eller genom att byta sida på däcken

rundorsaken till att rotation av däck fungerar är att alla slags däck tenderar att slitas ned i olika takt. Däcken på drivaxeln slits snabbast på grund av transmission, kraft och vridmoment. Det gäller både fordon med framhjulsdrift och bakhjulsdrift. Framdäcken är mest utsatta eftersom de flesta bilar har framhjulsdrift. På bilar med bakhjulsdrift är det tvärtom.

Under sådana förhållanden kan det vara bra att byta så att de bägge bakdäcken sätts fram. Det maximerar deras potential så att alla däck slits jämnt och varar längre.

När bör jag byta plats på mina däck?

Däcken ska underhållas med jämna mellanrum enligt anvisningarna för rotation i bilens ägarmanual.

Du bör byta plats på däcken ungefär var 8 000 km till 10 000 km. För vissa av er sammanfaller det med bilens underhåll. Det går även att passa på när man byter från vinterdäck till sommardäck. Eller helt enkelt när du köper nya däck.

När du bara byter två däck rekommenderar Michelin att de nya eller minst slitna däcken sätts på bakaxeln för att förbättra fordonskontroll och säkerhet.Detta råd gäller för fordon med framhjulsdrift och bakhjulsdrift som har samma däckstorlek både fram och bak.

Däckets lufttryck måste justeras enligt fordonstillverkarens eller däcktillverkarens rekommendationer.

Varför kan du behöva byta plats på däcken?

Om du roterar däck som förebyggande underhåll hjälper det till att slita dina däck jämnt.

Olika faktorer ligger bakom dina däcks slitage:

  • motorns placering i din bil: om den sitter fram kommer framdäcken troligtvis att bära en tyngre vikt än bakdäcken. Så dina framdäck kommer att slitas snabbare.
  • Om du kör mycket på grusvägar eller i stenig terräng kommer dina däck att slitas snabbare jämfört med vanlig stadskörning eller körning på motorväg.
  • På de flesta bilar sätts bromsarna mest in mot framdäcken, vilket gör att de slits ännu mer jämfört bakdäcken.
  • Fel hjulinställning är en annan orsak till snabbare slitage.
     

En annan orsak kan vara... högertrafik! I länder med högertrafik är högersvängar oftast snävare än vänstersvängar. Liksom en friidrottare på en bana kommer vänsterdäcket som sitter ytterst att få köra längre vilket gör att det slits mer än högerdäcket! 

Hur byter man plats på däcken? 

Först och främst bestämmer däckprofilen vilka regler som gäller för att rotera hjulen.

sculpture

Asymmetriska, symmetriska och rotationsriktade däckmönster

Rotationsriktade och asymmetriska däckprofiler kan endast användas i färdriktningen. Det innebär att de bara kan monteras i en position. Det anges med en pil på den yttre däcksidan och på den här typen av däck står det ”Outside” på ena däcksidan.

tire rotation

För sådana däck får hjulrotationen bara göras inom samma sida. Vänster framdäck måste sitta på samma sida bak. Det samma gäller för högersidan.

Symmetriska däck påverkas å andra sidan inte av hjulens ordning när de byter plats. Symmetriska däck har samma mönster på vänster och höger sida. De behöver inte monteras i en viss riktning. De rullar utan problem åt bägge håll. Så de kan alltså monteras till vänster eller höger, fram eller bak.

Men vid rotation av däck måste man ta hänsyn till fordonets drivsystem.

scheme6

PRIORITERAD ORDNING VID ROTATION AV DÄCK

Personbil, 4-hjul och allhjulsdrift lätt lastbil
Bild A: Fordon med bak-, 4-hjuls- och allhjulsdrift
Bild B: Fordon med framhjulsdrift

scheme2

ALTERNATIV ORDNING VID ROTATION AV DÄCK FÖR ALLA FORDON

Personbil, 4-hjul och allhjulsdrift lätt lastbil
Bild A: Fordon med bak-, 4-hjuls- och allhjulsdrift
Bild B: Fordon med framhjulsdrift

scheme4

ORDNING VID ROTATION AV TVÅ DÄCK

Personbil, 4-hjul och allhjulsdrift lätt lastbil
(Använd endast vid köp av två däck eller när fram- och bakaxlarna har olika däckstorlek)

scheme3

ATT ALTERNERA ROTATIONEN FÖR RIKTNINGSDÄCK NÄR DÄCKET MONTERAS AV FRÅN HJULET ÄR INTE GÅNGBART

scheme1

ROTATIONSORDNING DUBBLA HJUL

Rotera dubbdäck

Man ska aldrig byta rullriktningen på dubbdäck.

Framdäcken kan byta plats med bakdäcken på samma sida av bilen.

Byta plats på däck: be en fackman om råd 

Fråga alltid en fackman om råd! Du kan alltid låta ett proffs byta plats på däcken. Dessutom kan en däcktekniker inspektera dem och upptäcka eventuella skador. 

map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.