microsoftteams image

Kan man byta däckstorlek?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vill du byta däckstorlek? Det går, men det finns vissa begränsningar. Vi går igenom dem i den här artikeln.

Vad är däckets storlek?

När vi talar om storleken på däck pratar vi i själva verket om däckets dimensioner. Dessa inkluderar följande element som du hittar på däcksidan

tyre size
  • Bredden (t.ex. 205) i millimeter.
  • Profilförhållandena (t.ex. 55) i procent. Det här är förhållandet mellan höjden på däcksidan och bredden på däcket.
  • Typen (t.ex. R för radial)
  • Diametern (t.ex. 17) i tum.
  • Belastningsindex (t.ex. 91) Det här numret är ett index som motsvarar en maxlast som ett ensamt däck klarar av.
  • Hastighetsindex (t.ex. V) Den här bokstaven är ett index som motsvarar den högsta tillåtna hastighet i vilken ett däck kan ha maxlast.

Vilka dimensionsändringar är möjliga?

58818286 m

På ett fordon finns en standarddimension som föreslås av tillverkaren samt några alternativa dimensioner, vilket ger flera olika alternativ som godkänts av tillverkaren. 

Exempel för en PEUGEOT 308 - 1.2 pure tech från 2021:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Det går till exempel att välja en annan diameter på däcket. Vanligtvis kan du välja bland tre alternativ. En bil kan ha en godkänd hjuldiameter på 15, 16 och 17 tum.

Om du byter diameter på hjulen innebär det naturligtvis även att du måste byta fälgar. Dessa kan vara gjorda av plåt, som originalfälgarna, eller av aluminium, som är ett lättare och finare material.

Godkännanden

Alla de olika dimensionerna som biltillverkaren tillhandahåller är godkända för fordonet.
Det är mycket enkelt att ta reda på vilka dimensioner som är godkända: vanligtvis anges detta på klistermärket på förardörren eller i ägarmanualen, men det kan även stå på tankluckan.

Kan jag använda en annan storlek än de som är godkända?

Det är mycket viktigt att använda de storlekar som godkänts av tillverkaren. I vissa länder är det möjligt att göra undantag från detta, så länge däckets diameter inte över- eller understiger en gräns på mellan -2 % och +1,5 %.

Vi rekommenderar att du respekterar de godkända dimensionerna, så att du inte utsätter dig, dina passagerare eller andra trafikanter för fara.Om du väljer storlekar som inte är godkända kan du till exempel använda däck som är för breda och sticker ut för långt på sidorna av bilen, eller däck med otillräckligt lastindex, till exempel för kommersiella fordon som ofta används för tung last.

Eftersom hastighetsmätaren tar diametern i beaktande kan hastigheten som visas dessutom bli felaktig. Det gäller även antalet kilometer som visas på vägmätaren.

122592729 m

Vilka blir konsekvenserna om jag inte respekterar homologeringen?

Även om en toleransmarginal är tillåten i vissa länder utsätter du dig för en del risker om du inte använder godkända dimensioner, däribland:

  • säkerhetsrisker
  • böter om du hamnar i en poliskontroll
  • nekad fordonsinspektion
  • att försäkringen inte gäller om du råkar ut för en olycka.


Om du å andra sidan respekterar de godkända dimensionerna vinner du i flexibilitet samtidigt som du undviker besvären.

När måste jag byta däckdimension?

Om du har importerat ditt fordon från en annan världsdel rekommenderas du att kontrollera att däcken följer de lokala godkännandena från tillverkaren.
(Bestämmelserna R30 och R117 indikeras av E2-märkningen på däcksidan).

Om du till exempel importerat fordonet från USA till Europa måste du anpassa däcken efter den europeiska homologeringen och ändra däckens dimensioner i enlighet med denna.

När kan jag höja eller sänka belastnings- eller hastighetsindex på mina däck?

3PMSF-märkningen på ett däck anger att det har klarat testet för vinterprestanda

Däck som används på vintern (vinter- eller året runt-däck) måste vara godkända för M+S (snö och lera) och 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flakes).

Om däcken är märkta med 3PMSF (certifierade för vinterkörning på våta eller snöiga vägar) är det lagligt att använda dem med ett lägre hastighetsindex än den rekommenderade.

Det beror på att förare sänker genomsnittshastigheten under vintern, när de kör på snötäckta vägar.

Den enda restriktionen är att du måste sätta en etikett inne i fordonet, på en plats där föraren kan se den, som en påminnelse om vilken den högsta tillåtna hastigheten som han eller hon får köra i är. Om däcket endast är märkt med M+S och inte med 3PMSF är det däremot förbjudet att sänka hastighetsindexet sedan januari 2020.

På sommaren kan man välja däck med högre belastningsindex och/eller hastighetsindex än det som anges av tillverkaren, men det får inte vara lägre

Hur många däck ska jag byta samtidigt?

Det är viktigt att dimensionen på alla fyra däcken byts samtidigt, så att du inte bara byter på de två däcken som sitter på samma axel.

Nu när du har all information du behöver för att byta däckdimension kan du använda vår däckväljare nedan för att hitta rätt däck för dig:

map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.