michelin pilotroad

Välj rätt däck till din motorcykel

Motorcykeldäck måste väljas utifrån rätt kriterier för att uppnå optimal prestanda och säkerhet. Vilka är dessa kriterier? Du kan läsa mer om dessa i vår guide.

Om du har en scooter ska du läsa 
vår artikel om scooterdäck.

Artikelns innehåll:

1 - Användning och prestanda

Hur du väljer rätt däck till din motorcykel beror framför allt på hur du använder den samt vilken prestanda du förväntar dig. Till exempel är dina förväntningar inte desamma för pendling och motocross.

2 - Dimensioner

Förutom användning är det dimensionerna som avgör ditt val. Det är ett krav att följa de mått som rekommenderas av tillverkaren:

  • Om du kör på väg måste du enligt lag respektera de godkända måtten.
  • Om du kör på bana eller i terräng är dimensionerna inte juridiskt bindande. Om du håller dig inom gränserna för vad som är kompatibelt kan du prioritera prestandan som du vill ha när du gör ditt val.

 
I nästa del av artikeln kommer vi att gå djupare för att hjälpa dig att avgöra vilka däck som är perfekta för din motorcykel beroende på hur du använder den.

Klicka på det avsnitt du är intresserad av:

Motorcykeldäck för pendling

tc michelin t max 13

Du använder din motorcykel/scooter för ditt jobb eller för att resa till och från din arbetsplats. Ditt fordon känner av stadslivets påverkan: ofta stoppa vid trafikljus, undvika andra fordon, skadade vägunderlag ... Och du kör i alla väder året runt. Dina däck måste vara slitstarka och hjälpa dig att resa säkert så länge som möjligt.

Med detta i åtanke erbjuder Michelin två olika sortiment beroende på din körstil.

1 – Sportiga motorcyklar

Om du gillar känslan av sportkörning kan du välja någon av de rekommenderade storlekarna från MICHELIN Pilot Street-utbudet.

T.ex. MICHELIN Power 3 SC för scooters och MICHELIN Pilot Street Radial för motorcyklar. Du hittar dessa däck på vår pendlingssida.

commuting motorcycle

2 – Pendlingsmotorcyklar

Om du bara använder din motorcykel för avslappnad pendlingskörning är det stor sannolikhet att du hittar de rätta däcken i detta utbud:  MICHELIN Pilot Street, MICHELIN Pilot Street 2, MICHELIN City Pro eller MICHELIN M35.  Om du använder en scooter för att pendla rekommenderar vi det här utbudet:  MICHELIN Road 4 SC, MICHELIN City Grip, MICHELIN City Grip 2, MICHELIN City Grip Saver, MICHELIN City Extra eller MICHELIN City Grip Pro. 

Du hittar dessa däck på vår pendlingssida.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

 

3 - Vägar och stigar

Om du använder din motorcykel för att pendla på vardagarna, men även för körningar på stigar i naturen, bör du välja MICHELIN Anakee Street.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Motorcykeldäck för banor

power performance cup

Letar du efter en adrenalinkick när du kör din motorcykel?

Vårt sortiment av racingdäck är prövade och testade på racerbanan och har tillverkats med en avancerad teknologi som motstått några av de mest slående banorna som finns. High performance-däck för extra grepp och total säkerhet.

Det är lätt att skilja på de olika motorcykeldäcken för banor. Det ena är avsett för fritidskörning på banor och det andra för tävlingar.

Däck för bankörning

Valet av motorcykeldäck för bankörning beror på din skicklighetsnivå. I vår artikel om de bästa motorcykeldäcken för bankörning kan vi hjälpa dig att välja rätt däck.
 

Tävlingsdäck

Om du deltar i tävlingar erbjuder Michelin ett utbud av däck som passar både amatörer och erfarna förare samt alla typer av motorcyklar. Målet är att göra dig till en vinnare! Du hittar de bäst lämpade däcken i vårt MICHELIN Power Performance-utbud som är specialdesignade för uthållighet och hastighet (t.ex. MICHELIN Power Performance 24, MICHELIN Power Performance Cup och MICHELIN Performance Slick), och MICHELIN Power Rain som ger ett utmärkt grepp under våta förhållanden och till och med i regn.

Du hittar alla våra tävlingsdäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra tävlingsdäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Motorcykeldäck för terräng

michelin enduro

Glädjen från terrängkörning kommer i olika former. Cross, enduro, trial och rally är terrängaktiviteter som kräver däck med optimalt grepp. MICHELIN erbjuder en total uppsättning tävlingstestade däck för att uppfylla alla dina krav och för alla typer av terränger (sand, blandad, mjuk, hård osv.) som du kan stöta på.

Endurodäck

För endurokörning är det viktigt att uppfylla de godkända måtten för att följa reglerna när du kör på vägen.

I vårt enduroutbud kan du välja mellan våra särskilda eller kompatibla däck för hård, mjuk, sandig eller blandad terräng.

T.ex. MICHELIN Enduro Xtrem NHS, MICHELIN Enduro Medium, MICHELIN Enduro Hard och MICHELIN Tracker.

Du hittar alla våra endurodäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra endurodäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

 

Motocrossdäck

För motocross är det motorstorleken som styr valmöjligheterna för din motorcykel. Du bör även leta efter däck som är specialdesignade för den typ av yta som du kör på. Vår artikel om att välja motocrossdäck hjälper dig att göra ditt slutgiltiga val.

Du hittar alla våra motocrossdäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra motocrossdäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Trialdäck

Ett bra grepp är mycket viktigt för att ta sig över de svåra hindren under en trialtävling, och vårt särskilda utbud har specialdesignats för detta behov.

MICHELIN Trial Light är mästaren i den här kategorin. Dessa däck ger utmärkt grepp på torrt och vått underlag och är samtidigt lätta och flexibla. MICHELIN Trial Competition med suverän styrning i mjuk och svår terräng har uppskattats i åratal av proffsen för sitt grepp och sin robusthet.

Du hittar alla våra trialdäck på vår terrängsida.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Rally

Om du föredrar rallyn så ska du välja antingen MICHELIN Desert Race som är perfekta för slingriga vägar, eller MICHELIN Desert Race Baja som är det bästa valet för sandiga vägar. Det förstnämnda däcket ger optimal stabilitet vid höga hastigheter och bra kurvtagningsförmåga. Det senare har förstärkta klackar som gör det mycket robust och blir punkteringsfritt när du utrustar det med vår MICHELIN Bib Mousse-lösning.

Du hittar alla våra rallydäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra rallydäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Motorcykeldäck för äventyr och all typ av terräng

michelin anakee wild

En vacker väg, vackra kurvor och vackert solsken – det är dags att ta en tur! Med MICHELIN-däck behöver du inte välja mellan ditt livs resa och en säker dag på vägen.

Att utrusta din motorcykel med de rätta däcken för korta eller långa turer är det första steget mot äventyr och frihet.

Vårt utbud erbjuder flera olika däckalternativ med förstärkt grepp, fantastisk stabilitet och utmärkt styrning som är perfekta för detta ändamål. T.ex. MICHELIN Anakee-sortimentet, MICHELIN Road 6 eller MICHELIN Scorcher Adventure (det senare är särskilt designat för Harley Davidson-motorcyklar).

Du hittar våra äventyrs- och allterrängdäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra äventyrs- och allterrängdäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Motorcykeldäck för touring och sport

michelin pilotroad

Är du redo för ett äventyr? Våra däck följer dig längs jämna vägar eller svår terräng på jakt efter nya upplevelser. Vårt mål är att ge dig däck som varar och kan köras var som helst med bästa möjliga komfort och säkerhet.

Touring

En körtur är perfekt för att komma bort från din dagliga rutin! Vårt breda sortiment av däck för detta ändamål uppfyller alla önskemål och ger den bästa möjliga säkerheten och komforten på dina resor. T.ex. MICHELIN Road- och Pilot Road-sortimentet.

Du hittar alla våra touringdäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra touringdäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Sporting

För de som söker kickar och en mer sportig körstil är MICHELIN Power- och MICHELIN Pilot Power-sortimenten de perfekta valen.
T.ex. MICHELIN Power 5, MICHELIN Power GP, MICHELIN Power Cup 2, MICHELIN Power Cup Evo, MICHELIN Power Slick 2, MICHELIN Pilot Power 2CT och MICHELIN Pilot Power 3.

Du hittar alla våra sportdäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra sportdäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Specialdäck

michelin commander iii florent giffard

Din specialtillverkade motorcykel får dig att känna en ljuva doft av frihet när du kör på landsvägar i vacker natur.

De bästa specialdäcken du kan välja för din motorcykel är MICHELIN Commander, till exempel MICHELIN Commander III Cruiser och MICHELIN Commander III Touring, eller MICHELIN Scorcher-sortimentet om du har en Harley Davidson-motorcykel.

Du hittar alla våra specialdäck på vår särskilda sida. Klicka här för att hitta våra specialdäck.

Glöm inte att kontrollera om måtten finns tillgängliga för din motorcykel.

Retro motorcykeldäck

michelin road classic


För fans av klassiska motorcyklar har MICHELIN tagit fram de moderna och tekniska MICHELIN Road Classic-däcken för att du ska få ut det mesta av din klassiska motorcykel utan att äventyra dess stabilitet eller grepp.

Upptäck MICHELIN Road Classic-däck.

Radial- eller biasdäck?

Motorcykel Piktogram radial tyre Tips och råd

Med en radialkonstruktion sprids kordlagren ut från mitten av däcket. Utöver det är kronan tillverkad av lager som bildar ett bälte. Som ett resultat har kronan och sidoväggarna deras egna specifika egenskaper.

Tack vare deras mjuka sidoväggar greppar radialdäcken vägen vid kontakt. Deras avtryck, som är kortare men bredare än biasdäck, ger förbättrat grepp vid kraftig lutning i kurvor. Lufttrycket i kontakt med däckytan fördelas mer effektivt hos radialdäck, vilket ger ett jämnare slitage av slitbanan.
Radialdäck ger även en bättre komfort vid högre hastigheter vilket, återigen, beror på deras mjuka sidoväggar som absorberar stötar vid kontakt med vägunderlaget.

Motorcykel Piktogram bias tyre Tips och råd

Stommen på biasdäck tillverkas av kordlager som arrangeras i en vinkel. Dessa lager placeras så att kordlagren skapar ett korsvis mönster. Hela strukturen är jämn, och däckets krona och sidoväggar har liknande mekaniska egenskaper.

Biasdäck kan bära en större last tack vare deras styvare sidoväggar. Vid höga hastigheter kan biasdäck deformeras såpass att deras prestanda påverkas. Biasdäck är även lämpliga för fordon med små till medelstora motorer och flexibla chassin som reser med måttliga hastigheter.

Det finns även en variant av biasdäck som kallas "biasbältade däck", där däckdelen har utrustats med ett bälte för att göra den mer styv. Vissa tunga motorcyklar med biasbältade däck godkänns av tillverkare för att ge bättre uthållighet.

Hur skiljer man på biasdäck och biasbältade däck?
Ett biasbältat däck identifieras av bokstaven B på däckdimensionerna.
Till exempel: 180/65 B 16
Om det är ett biasdäck (utan bälte) har B:et ersatts av ett bindestreck.
Till exempel: 180/65 - 16

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.