4w 484 tire michelin e primacy st ww product in context 2 nosignature 16 slash 9

Billjud: är elbilar tystare än bensinbilar?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Trafikbuller utgörs av motorljud, däckljud, vägljud och visselljud. Men låter elbilar mindre än bensinbilar? Svar i den här artikeln.
Låter elbilar mindre än bensinbilar? Svar i den här artikeln.

Oljud från bensinbilar: vad är det som låter i ett bränsledrivet fordon?

I ett bränsledrivet fordon kommer det mesta billjudet som föraren hör (förutom om det är något fel på bilen) från motorn. Ljudet från bilen beror på termodynamiken: när värmeenergi omvandlas till mekanisk energi för att driva fram bilen alstrar motorns cylindrar pulseringar (ljud) som genereras genom avgasventilen. 

Ljud från elbilar: vad kan man förvänta sig?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 2 nosignature 16 slash 9

Är elbilar tystare än bensinbilar?  Ett elfordon har på grund av sin inneboende natur ingen motor. Den har i stället ett motorsystem som drivs av ett batteri. Till skillnad från termodynamiken genererar elektromagnetism inget oljud. Därför är motorn nästan helt ljudlös.

Kanske till och med för tyst! Elfordon är mycket tystare än bensinbilar. I låg fart (under 30 km/tim) är de så tysta att EU på grund av olycksrisken för fotgängare har infört regler för elfordon att de måste låta 56 decibel i låga hastigheter.

Det motsvarar ljudet från en diskmaskin, kontorsdator eller tyst sorl från en nästan folktom restaurang... I genomsnitt ligger bränsledrivna bilar närmare 65 decibel vilket kan jämföras med ett livligt klassrum. 

Ljud från däcken när jag kör elbil

Ljud från elbilar som du dock kommer att höra är däckljudet: ljudet från däcken när de rullar över vägbanan (som ofta beskrivs som ett lågt brummande ljud i bilen, lite som bakgrundsljud).

Väsnas elbilsdäck mer än däck på bränsledrivna bilar? Nej.
Om du hör ljudet när däcken rullar på vägen tydligare beror det på att elmotorer nästan inte låter någonting. Du blir mer känslig för andra ljud.

Det däckljud som uppstår och orsakar vibrationer inne i bilen beror på vägens skick. Även på motorvägen kan du stöta på olika slags vägytor. Och det är här som däcken och biltillverkarna står inför en verklig utmaning. 

Visslande ljud från bilen

Däckljud beror också på i vilken fart du kör. Ju fortare du kör, ju mer hör du ett gnisslande ljud från bilen.

Det är en sak som MICHELIN arbetar väldigt hårt på för att förare ska få en positiv elbilsupplevelse.

För Michelin är lösningen för att minimera ljudet från däcken en komplex kombination av däckmönster och företagets Acoustic® teknik, som dämpar det uppfattade inre oljudet med upp till 20 %. (1) 

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.