Tyre valve replacement

HUR BYTER JAG DÄCKVENTIL?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vad är däckventil? När ska den bytas och hur görs det? Hitta svaren på dina frågor i vår artikel.

Vad är en däckventil?

A tyre valve

En däckventil är en del av varje däck. Ventilen håller däcket tätt och förhindrar att luft läcker ut. Den används för att tillföra mer luft till däcket så att det har rätt däcktryck.

En däckventil består av tre delar:

  • Kroppen, gjord av ett mönstrat gummi för att skruva in ventilen i däcket
  • Locket
  • Kärnan, vilken ser ut som en metallstav och som finns precis i mitten av kroppen (den röda delen är tätningen)
     

En ventil måste alltid ha ett lock för att förhindra luftförlust. Om du upptäcker att en av dina ventiler inte längre har ett lock är det därför viktigt att byta ut locket.

När ska däckventilen bytas ut?

Det finns två olika scenarion när ventilen är nödvändig att byta ut.

1 - Vid däckbyte

Ventilbytet utförs alltid när du monterar ett nytt däck på din bil.

  • Är det en gummiventil skärs den av och ersätts med en ny.
  • Om det är en elektronisk TPMS-ventil (Tyre Pressure Monitoring System), det vill säga en tryckgivare, byts dock inte hela ventilen utan endast tätningen inuti för att upprätthålla lufttätheten.
     

2 - När däckventilen är porös

Vid långsam tryckförlust kan själva ventilen vara porös, eller kärnan inuti ventilen. Detta är inte vanligt men det kan hända.

Denna porositet äventyrar tätningen, orsakar onormal luftförlust och kräver därför att ventilen byts ut, även om däcket fortfarande är i gott skick.

Varför händer detta?

En del av ventilen är gjord av gummi. När gummit åldras förlorar det sina tätningsegenskaper. Det är därför det rekommenderas att ventilen alltid byts ut samtidigt som däcket.

Det kan dock bli nödvändigt att byta ut ventilen innan däcket når slutet av sin livslängd. Om du till exempel bara gör korta turer i stan så slits däcket inte så mycket med åren, men ventilgummits åldrande kan ändå göra det poröst. I detta fall bör ventilen bytas ut innan du byter däck för att undvika tryckförlust.

Hur vet du om däckventilen är porös?

Oavsett vad så är det viktigt att regelbundet kontrollera lufttrycket på dina däck.

  • Om du inte märker av någon onormal tryckförlust är ventilen troligtvis fortfarande i gott skick.
  • Om det å andra sidan sker en onormal tryckförlust kan tätheten i ventilen vara tveksam (det kan också finnas andra orsaker, t.ex. en punktering).
     

I det andra fallet, låt en däckverkstad kontrollera ditt däck. Om de upptäcker att ventilen är porös medan däcket fortfarande är i gott skick, kommer de bara att byta ut ventilen.

Du kan öka däcktrycket i en däckpump på bensinmacken

Ett knep för att ta reda på om ventilen är porös:

Se till att locket skruvas på ordentligt och vicka sedan hela ventilen fram och tillbaka. Om du hör små ljud av luft som strömmar ut är den porös.

Du kan också blöta ventilen med tvålvatten innan du vickar på den: om det finns en luftläcka kommer den att dyka upp som små bubblor.

Hur ersätts däckventilen?

Ventilbytesproceduren kräver två saker:

Kunskap om hur man gör och att vara utrustad med tillbehör och maskiner som används för att ta bort däcket. Det krävs också kunskap om hur ventilen byts ut (eller den inre tätningen om det är en elektronisk ventil) samt justering av hjulbalansen enligt informationen som överförs av en maskin konstruerad för detta ändamål.

Utan denna kunskap och utrustning kan det vara riskabelt att byta en ventil och i så fall utgör du en risk på vägen. Det är därför vi rekommenderar att du tar ditt däck till en däckverkstad för ventilbyte. För att hitta en nära dig kan du använda vårt verktyg nedan:

map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
  • Car
  • Motorbike
Hitta mig
Sök
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.