store tyres

DÄCKFÖRVARING – HUR DÄCK SKA FÖRVARAS

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Behöver du förvara din däck?

Michelins experter finns här för att ge tips kring förvaring som håller dina däck säkra och redo för nästa säsong.

När ska däcken förvaras?

Om dina däck lämnas utomhus och oanvända under långa perioder (en månad eller mer), kommer slitbanan att torka och ytsprickor kan uppstå.

Det rekommenderas därför att förvara dem i en sval, torr och ren inomhusmiljö.

Vinterdäcksförvaring

När utetemperaturen stiger över 7°C mjuknar gummit i dina vinterdäck till följd av värmen. Som ett resultat av det slits däcket snabbare och dina däck blir därmed mindre effektiva. Därför rekommenderas det att förvara dina vinterdäck och istället montera dina sommardäck.

Sommardäcksförvaring

I omvänd situation, när temperaturen faller under 7°C, hårdnar gummit i sommardäcken vilket resulterar i förlust av dess hanteringsegenskaper. Detta är den tid då det blir nödvändigt att förvara dina sommardäck och montera dina vinterdäck.

inspect tyres

Innan du förvarar däcken

 • Innan du tar av däcken, notera dess placering på bilen. Detta gör att du kan rotera dina däck rätt nästa gång du monterar dem, för att säkerställa att de slits jämnt.
   
 • Inspektera vart och ett av däcken och leta efter skador eller ojämnt slitage.
   
 • Rengör dina hjul och däck med vatten och torka dem väl för att begränsa eventuella korrosioner.
   
 • Ta bort alla stenar eller skräp som har fastnat i däckens mönster.

När ska däcken förvaras?

 • Förvara dina däck inomhus i ett rent, ventilerat, torrt, tempererat och välventilerat utrymme. Håll dem borta från direkt solljus samt väder och vind.
   
 • Håll däcken borta från kemiska ämnen, lösningsmedel eller kolväten som kan förändra gummits natur.
   
 • Håll dem borta från allt som kan penetrera gummit (metallspetsar, trä, etc.).
   
 • Håll dem borta från värmekällor, lågor, glödande material, utrustning som kan orsaka gnistor eller elektriska urladdningar och alla ozonkällor (transformatorer, elmotorer, svetsset etc.)
   
 • Håll dem borta från föremål som kan krossa däcken.
   
 • Om du förvarar dina däck utomhus (rekommenderas endast under en kort period), lyft upp däcken från marken och använd en ogenomtränglig täckning med hål för att förhindra ansamling av fukt.
   
 • Se till att ytorna som däcken förvaras på är rena och fria från fett, bensin, lösningsmedel, oljor eller andra ämnen som kan skada gummit.
   
 • Om dina däck har en vit sidovägg eller upphöjda vita bokstäver, förvara däcken med den vita sidoväggen (eller de upphöjda vita bokstäverna) vända mot varandra, av estetiska skäl. Annars kan det svarta gummit fläcka dem.
   
 • Om däcken sitter på ett parkerat fordon under en längre tid bör de avlastas från fordonets vikt. Antingen genom att lyfta bilen eller genom att ta bort däcken. Resultatet kan annars bli oåterkalleliga skador.
bibendum

Om du har tillräckligt med utrymme i ditt garage eller förråd kan du förvara dina vinterdäck i staplar. Se dock till att de inte är deformerade och att de helst placeras på pallar.

Däcken bör inte travas på en höjd som överstiger 1,2 meter.

store tyres

Hur förvaras däck med fälg

Om dina däck är monterade på fälg – förvara dem upprätt, häng dem eller stapla dem på varandra (två och två max).

store tyres with rims 2

Hur förvaras däck utan fälg

Om däcken inte är monterade på fälg, stalpa eller häng dem inte. Förvara dem istället stående.

store tyres without rims

Sommar- och vinterdäcksförvaring nära mig

Om du inte har tillräckligt med utrymme att förvara dem på ett bra sätt hemma, är det bra att vet att de flesta återförsäljare erbjuder däckhotell. Hitta din närmaste återförsäljare:

map search desktop
Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder
Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök

 

See other related articles

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.