4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Vad ska man göra när väghållningen ändras?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Väghållning, väghållning… Då och då kan förarna märka att deras bil inte uppträder som den brukar även om de inte har gjort något speciellt. Det är i alla fall vad de tror! Vad ska förare göra när de märker att däckens vägegenskaper försämrats medan de kör? Det måste kollas upp av en fackman som kan hjälpa till att hitta felet.

Fortsätt läsa för att få veta mer med MICHELIN.

Vad är väghållning?

Väghållning avser hur fordonet/däcket svarar på förarens många olika kommandon, som styrning, accelerering och bromsning. Vägegenskaperna är avgörande både för säkerheten, fordonets stabilitet och körglädjen.

44340525 m

Varför har väghållningen ändrats?

Trottoarkanter, gropar i vägen, vägbulor... det finns många orsaker som kan få bilen att uppträda annorlunda.

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Vid ett slag mot hjulen som får dem ur led kan du till exempel känna att du inte får riktig respons i ratten, mer vibrationer och att bilen drar åt en sida.
Oavsett orsaken är de goda nyheterna att det går att fixa. Professionell hjulinställning eller hjulbalansering kan åtgärda det. 

Varför spelar däcken en stor roll för fordonens vägegenskaper?

För förarens del mäts väghållningen framför allt av i vilken mån fordonet svarar när föraren gör något. Allt ska gå jämnt och smidigt utan överraskningar.

För biltillverkare är väghållningen en av de viktigaste aspekterna i prestandan. Att prestera detta är starkt förknippat med säkerhet och körglädje och är avgörande för att däcket ska godkännas.
Det är också den prestanda som kommenteras mest av yrkesmän (opinionsledare och pressevenemang) liksom av förare.

Uvecklingen av vägegenskaperna är synnerligen komplex eftersom den hänger på ett antal faktorer på tre olika nivåer, nämligen:

• fordonet (geometri och viktfördelning),
• faktorerna som spelar in i kontakten mellan marken och fordonet (däck, styrning och upphängning),
• bilens hjälpsystem (stabilitetskontroll och styraxeln).

Däcken spelar en nyckelroll för väghållningen för att i slutändan se till att kraften överförs mellan fordonet och marken för att hålla sig på banan som föraren bestämt.

Däckens väghållning bedöms med hjälp av ett antal tester (både objektiva och subjektiva, på torrt underlag, vått underlag och på maskiner).

Väghållningen brukar gå att fixa med geometri. Men vid ett rejält slag kan fordonets mekaniska delar ha påverkats och skadats.

Varför är hjulinställningen så viktig för din säkerhet?

129754498 m

Om fordonets upphängning har fel vinklar kan väghållningen förändras och utsätta dig för säkerhetsrisker. Du kan till och med märka att däcken slits ojämnt.

Det är viktigt att se till att hjulinställningen är riktig för att få en så bra väghållning som möjligt, skydda dina däck mot oregelbundet och/eller snabbt slitage och spara bränsle.

Hur är det med hjulbalanseringen?

Ett välbalanserat däck med jämn viktfördelning roterar runt sin axel utan att orsaka vibrationer. För en perfekt balans placeras vikter på vissa ställen runt fälgen.

Det kan endast utföras av specialister för det kräver särskild mätutrustning. Välbalanserade däck gör körningen behagligare, förlänger däckens livslängd:och undviker mekaniskt slitage i förtid.
Ta reda på mer om hjulbalansering. 

Hur hittar du en specialist på hjulinställning och hjulbalansering nära dig?

Det finns många sätt att söka efter ”hjulbalansering nära mig” och hitta en fackverkstad. Att ställa in hjulen bidrar till en bättre väghållning. Använd vårt verktyg för att hitta återförsäljare.

map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.