compare tyres L

Hur kan man jämföra däck?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

På vilken grund ska du jämföra däck och välja de som du kommer att bli helt nöjd med? Den här artikeln handlar om vilka egenskaper som är viktigast att ta hänsyn till, vad du kan använda för beslutsunderlag, och Michelins bästa råd. Vi kommer att diskutera hur man väljer det däck som passar för dig inom samma serie och ge dig beslutsunderlag, som oberoende däcktester, märkning och webbplatser med däckjämförelser. Till sist tar vi upp ett annat viktigt kriterium: långvarig prestanda.

Det viktigaste kriteriet i en däckjämförelse

För att vara effektiva, måste däck ha många olika egenskaper som ofta står i motsats till varandra. När en egenskap förbättras är det ofta på bekostnad av de andra egenskaperna.

Grepp är ett kriterium du ska ta hänsyn i din däckjämförelse

Dragkraft eller grepp

Kom ihåg att däcken ofta är den enda kontaktytan mellan din bil och vägen, så greppet har en avgörande betydelse för din säkerhet. Din förmåga att bromsa, svänga, öka farten eller ligga stabilt i högre hastigheter är alla beroende av dina däcks grepp. Varje däcktyp är utvecklat för att ge grepp i särskilda väder och väglag. Det är därför som det är viktigt att tänka igenom hur och var du kommer att köra och vad du behöver för grepp när du väljer dina däck.

Livslängden är ett kriterium du ska ta hänsyn när du jämför däck

Livslängd

Hur länge ett däck varar innan mönstret slitits ut är viktigt för att du ska få så mycket valuta för pengarna som möjligt. Det kan vara enorma skillnader i däckens körsträcka beroende på däckets konstruktion och kvalitet. Sportdäck (high performance däck) brukar ha en kortare livslängd än däck till personbilar därför att konstruktionen prioriterar grepp och prestanda framför livslängd. Hur och när du kör och om du vårdar dina däck eller inte kommer också att påverka deras livslängd. 

Energisnåla däck kan hjälpa dig att spara bränsle och ska därför beaktas vid en däckjämförelse

Energisnålhet

Visste du att 1 av 5 tankningar behöver göras på grund av däckens rullmotstånd på vägen? Däcken kan ha spela en stor roll för din fordons bränsleförbrukning. Vissa däck har en speciell konstruktion och material som hjälper till att minska rullmotståndet. Att köpa energisnåla däck som ger lågt rullmotstånd kan hjälpa dig att spara bränsle eller öka batteriets räckvidd för elfordon – ett annat sätt att ge dig valuta för pengarna.

Bra väghållning, precis styrning och kurvtagning.

Väghållning

Väghållning är hur ditt fordon svarar på förarens order (som styrning, acceleration, bromsning) och väglag. Däck med utmärkt väghållning kan öka säkerheten – genom att se till att fordonet håller sig stabilt och att föraren har kontroll – och körglädjen.
Däcken spelar en mycket viktig roll för väghållningen:
De överför förarens instruktioner från hjulen till vägbanan. Sportiga high-performance däck är utvecklade för att maximera väghållningen och ge precis styrning och kurvtagning.

Välj däck som har optimerats för bättre komfort

Bekvämlighet och buller

Körkomfort avser hur däcket skyddar föraren mot stötar vid ojämn vägbana. Däcken är optimerade för större komfort och är särskilt utvecklade för att ta upp stötar och ge en mjuk färd.
För att resan ska vara behaglig är det också viktigt att den är tyst. Det avgörs av däckmönstret – antalet spår i däcket och hur de placerats. Ju mer aggressiv konstruktionen ser ut, ju högre är i allmänhet sannolikheten att de väsnas. Men kom ihåg att spåren är viktiga för att ge grepp – tänk efter om den extra dragkraften är värd lite mer vägbuller.

Kontrollera däckens robusthet när du jämför dem

Robusthet

Däck måste tåla allt som kommer i deras väg. Ett däcks robusthet, eller tålighet, är dess förmåga att klara vardagliga risker på vägen. Om du ofta kör på slitna eller oasfalterade vägar, titta efter däck med förstärkt konstruktion.

tip7 long lasting performance

Prestanda som varar

Oavsett vilken egenskap som beaktas, är det viktigt att de håller under hela livslängden. Det innebär att man inte bara jämför däcken när de är nya, utan ser till att de fortsätter att fungera bra under hela livslängden tills de nått slitageindikatorerna. Ett däck ska fungera bra från den första kilometern till den sista.

Hur ska man jämföra däck i samma däckserie?

Var och en av våra däckserier består av ett storleksurval som passar till olika fordon. 

I bland kan en däckserie ha flera versioner av samma däckstorlek men ha olika tekniska specifikationer som:

●    Hastighetsklasser (ex: S, T, H, V, W, Y, etc.), 
●    Lastindex (ex: 91, 94, XL, etc.), 
●    OE-märkningar (Originalutrustning).

ckh3kw1ft0hms01ijt52wniim tip4 version 680

Dessa tekniska specifikationer är viktiga detaljer som avgör om versionen passar till ditt fordon och för ditt körsätt.

Om det finns flera versioner för ditt fordon, rekommenderar vi att du väljer den version som har samma specifikationer som dina originaldäck, med rätt OE-märkning. 
OE-märkning rör däck som utvecklats tillsammans med biltillverkare. De uppfyller varje bilmärkes specifika krav. ”MO”-märkning betyder till exempel att Mercedes har godkänt däcket för sina bilar. 
Men OE-märkning är inte ett krav så länge som storleken, hastighets- och lastindexen följs.
Du kan även välja en version med högre hastighetsklass eller lastindex: men hastighetsklassen eller lastkapaciteten kan påverka däckmönstrets livslängd och körkomforten negativt.

Oberoende tester för att hjälpa dig att jämföra däck

Oberoende däcktestare som facktidningar eller branschorganisationer kan hjälpa dig med din däckjämförelse.

Varje år använder dessa oberoende testare mycket stränga kriterier för att bedöma däckens prestanda genom att testa dem på olika ytor. De bedömer olika aspekter som bromsning, väghållning, rullmotstånd, buller etc...

Oberoende testare hjälper dig att jämföra däck

Jämför däck med europeisk märkning

Europeisk märkning hjälper dig att jämföra olika däckmodeller (av olika märken eller av samma märke) grundat på objektiva kriterier. 

Om du till exempel vill ha ett sommardäck från Michelin, kanske du tvekar mellan Primacy 4 och E-Primacy. Märkningen kommer att ange att E-Primacy har ett bättre rullmotstånd, vilket hjälper dig att minska bränsleförbrukningen och CO2-utsläpp. Om det är viktigt för dig, kommer märkningen att leda dig till E-Primacy.

Märkning kan därför hjälpa dig att fatta beslut. Men du ska vara medveten om att den är begränsad till några få kriterier och bara mäter när däcken är nya. Den säger inte allt om däckets prestanda.

labelling

Jämför däck med webbplatser för däckjämförelse

Att använda webbplatser för däckjämförelse kan vara till hjälp, men kom ihåg att deras jämförelser brukar utgå från nya däck. Det innebär att de inte tar hänsyn till när de testade däcken nått en viss slitagenivå (efter att de gjort några tusen miles). 

Men en del däck fungerar inte lika bra när däcken är slitna, särskilt på våta vägar och i synnerhet vid bromsning. När man jämför däck är det därför även viktigt att bedöma däckens prestanda när de börja bli slitna.

Välj däck med prestanda som varar

Att däcken ska ha kvar sin prestanda till den allra sista milen är just de kraven som Michelin ställer på sina däck.
När vi utvecklar och tillverkar våra däck strävar vi efter den bästa prestandan utan kompromisser när däcket är nytt, och en fortsatt utmärkt prestanda till den allra sista milen, när det har slitits ned maximalt. 

115454201 m
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.