4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Behöver du specifika elbilsdäck till ditt elektriska fordon?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Upptäck allt du behöver veta om lämpliga däck för elfordon och hur de bidrar till räckvidd, energiförbrukning och den övergripande körupplevelsen.

Vilka egenskaper kräver speciell prestanda från dina däck?

Elbilar har tunga batterier, vilket innebär att de kräver däck som kan bära den extra vikten. Medan batteriet lagrar energin är det elmotorn som ger det omedelbara vridmomentet (och inget ljud inuti bilen). Så fort du trycker på gaspedalen i ett elfordon används direkt 100 % av fordonets kraft. Det betyder att viktöverföringen är skarpare och mycket mer intensiv än med ett förbränningsdrivet fordon. Detta påverkar också däckens slitage.

Inga bekymmer där: MICHELIN-däcken tar hänsyn till detta, i däckens struktur och dess material.

Det andra kännetecknet är brus. En elbil är tyst, eller hur? Utan ljudet från en förbränningsmotor är ljudet från däcken på vägbanan mycket mer märkbart i en elbil. Det innebär att alla däcktillverkare måste utveckla däck som är mycket tystare än tidigare, och därmed reduceras det inre bullret. Till exempel: i en orkester hörs främst trumman om en trumma och en flöjt spelar samtidigt. Men när trumman slutar spela framträder flöjtens klang tydligare. Samma sak händer när du byter till ett elfordon: förbränningsmotorn som genererar det mesta av ljudet ersätts av en nästan tyst elmotor, och ljudet från däcken är mer påtagligt.

Av denna anledning minskar vår innovativa MICHELIN Acoustic-teknik som finns i vissa av våra däck den upplevda ljudnivån inuti bilen med upp till 20% (1). Detta gör din körupplevelse betydligt roligare, särskilt när du kör på motorväg.

Den tredje egenskapen som är specifik för elbilar är batteriet och dess räckvidd, som alltid måste beaktas, särskilt vid långa resor. Genom rullmotståndet bidrar däcken till elförbrukning. Som vi kommer att se nedan presterar våra däck mycket bra på detta område.

Hur förbättrar MICHELIN-däck batteriets räckvidd?

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Att utrusta din elbil med passande däck säkerställer att du får optimal batteriräckvidd.

Så hur förbättrar däcken elbilens räckvidd? För att flytta ett föremål behövs energi. Mellan energin det tar emot och energin det ger tillbaka i form av rörelse finns alltid en förlust, som försvinner som värme, eftersom däcket måste avge en viss del energi till marken. Detta kallas rullmotstånd.

På Michelin utvecklar vi våra däck för att begränsa denna energiförlust, vilket optimerar energieffektiviteten och minskar onödig energiförbrukning. Ju mer energi som optimeras, desto större räckvidd har fordonet att fördela.

Med andra ord kan du köra längre på en laddning.

Sliter elbilar mer på däcken?

Den största skillnaden mellan elbilar och bilar med förbränningsmotorer är de dynamiska lastöverföringarna och det ökade vridmomentet. Det är en utmaning för biltillverkarna eftersom det kräver däck med mer styvhet i sidled (kurvstyvhet) för att bibehålla såväl hanteringskänslan, grepp för maximal acceleration och en lång livslängd som minimerar slitaget, mil efter mil. 

Batterivikt är en avgörande fråga för elektriska sportbilar. Om du har en kraftfull elmotor måste du ha ett kraftfullt batteri, och det resulterar i hög vikt. 400 kg är medelvikten för ett batteri i en elektrisk sportbil.

Idag föreslår biltillverkare två typer av elfordon:

  • Vanliga fordon eftermonterade för att bli elektriska
  • En helt ny plattform

 

När det gäller vanliga fordon som eftermonteras, ändras vanligtvis inte däckstorlekarna mycket jämfört med bilar med förbränningsmotorer. Däcken på eftermonterade elfordon kan alltså slitas snabbare än de gjorde när de hade en motor.

För helt nya plattformselektriska fordon beaktas massa och vridmoment redan från början. Däckstorleken justeras och är vanligtvis högre och ibland smalare än motsvarande däck på bilar med förbränningsmotorer. Således kommer däckslitaget på denna elbil att likna dess motsvarighet med förbränningsmotor. 

Vilka MICHELIN-däck ska jag välja till min elbil?

Alla MICHELIN-däck är passande för elbilar, men vissa motsvarar specifika körkrav bättre än andra. 

En förare av en sportbil vill ha snabb acceleration, bra vridmomentöverföring och hög precision vid ratten. Om du är en av dessa förare är MICHELIN Pilot Sport EV, speciellt designat för dessa behov, ett utmärkt val för dig.

En förare av en sedan är mer benägna att prioritera säkerhet och körkomfort. Om du kan relatera till den här profilen kan du välja MICHELIN e.Primacy som har utformats precis för förare som du.

Hur maximerar jag livslängden för mina elbilsdäck?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Precis som för alla andra däck finns det två huvudsakliga sätt att skydda dina elbilsdäck och därigenom optimera deras livslängd: underhåll och körstil.

Underhåll av elbilsdäck innebär övervakning av tryck, inriktning och slitage. Trycket bör anpassas beroende på lasten som bärs. Men hur tar jag reda på det perfekta däcktrycket? Det är enkelt! Bilar är utrustade med en dekal från biltillverkaren, ofta innanför förardörren eller tanklocket, som anger det rekommenderade trycket för specifika däckstorlekar. Det finns även rekommendationer för om bilen är lastad eller inte.

Eco-driving är ett uttryck vi hör mer och mer nu för tiden, med goda skäl. Med målet att minska energiförbrukningen maximerar den rätta körstilen inte bara räckvidden för ett elfordon, den optimerar också däckens kvalitet och prestanda.

Sammanfattningsvis är körstilen särskilt viktig för att maximera livslängden på dina däck. Använd måttlig acceleration och skonsam, regenerativ inbromsning. Ta kurvorna försiktigt. Det är det bästa sättet att utöka både batteriräckvidden och livslängden på dina elbilsdäck.

I slutändan är vi säkra på att du kommer att hitta rätt däck som passar din bil och din körstil med hjälp av din lokala återförsäljare och MICHELINs däckväljare.

 

Se andra relaterade artiklar

JURIDISKA MEDDELANDEN

(1) Intern bullermätning, utförd 2016 i storlek 245/45 R19 på en KIA Cadenza. Ljudnivå uppmätt i intervallet 170-230Hz. Resultaten kan variera beroende på fordon, däckens räckvidd och storlek, hastighet och väglag.

 

 

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.