img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Däckmontering på din bil

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Från att köpa nya däck till att råka ut för en punktering (och därmed ett platt däck), måste du ibland åka till verkstaden för att få nya däck monterade på hjulen.

Även om det är tekniskt möjligt att sätta på däcken hemma, är det enklare, säkrare och mycket snabbare att få det gjort av en fackman. För att sätta på nya däck på hjulen, rekommenderas att du väljer en verkstad som är expert på däckmontering, i synnerhet som ett felmonterat däck kan orsaka skador och problem att köra bilen.

Här ska vi titta på hur däckmonteringen går till i verkstaden, så att du förstår de viktigaste stegen i hur man byter däck.

tiresealant 1

Hur byter man däck

Steg 1: Ta av däcken

I verkstaden kan teknikern sätta igång med däckmonteringen. Till att börja med lyfter de upp bilen med en hydraulisk lyft så att alla fyra hjulen är ovanför golvet.

Steg 2: Ta av hjulmuttrarna

Nu är det dags att skruva loss hjulens muttrar eller bultar. De sitter precis under navet. De brukar vara runda eller sexkantiga och kan lossas genom att trycka och dra motsols. 

Steg 3: Byta ut däcken

Efter att ha släppt ut luften genom att skruva loss och ta bort ventilröret, kan det gamla däcket eller däcken tas av från fälgen. Tekniker brukar använda ett professionellt verktyg som kallas för däckspridare för att undvika att skada hjulet eller andra delar. 

Steg 4: Sätta på nya däck

Efter att de gamla däcken tagits av måste teknikern kontrollera fälgens skick och inspektera om rost och/eller slitage har skadat den. Efter kontrollerna monteras ett nytt däck med en bredd som passar fälgen. Det kan monteras slanglösa däck eller däck med slang. De har bägge väldigt lika konstruktion, den största skillnaden är att slanglösa däck inte har en innerslang för att hålla inne luften. Istället bildar fälgen och däcket en luftbehållare som sluter inne luften.

När du bestämt dig för däck med eller utan slang (slanglösa däck är vanligast), kommer en fackman, innan hen sätter på det nya hjulet, att kontrollera att mönstret sitter åt rätt håll innan hen använder däckspridaren för att montera det på hjulet. Med hjälp av en förlängningsslang kommer däcket eller däcken att pumpas till rätt lufttryck.

fitting tires 1

Stef 5: Slutkontroller

Teknikern kommer att kontrollera de gamla däcken för att se om det finns tecken på ojämnt slitage i däckmönstret, som dålig hjulinställning eller obalanserade hjul som kan göra att däcken slits i förtid. Om så är fallet kan teknikern ändra bilens axelgeometri så att den får rätt position eller rätta till hjulbalanseringen så att vikten fördelas jämnt.

Step 6: Nedsänkning

Innan de nya däcken och fälgarna monteras på bilen kommer bilmekanikern att se till att de nya däcken sitter riktigt. Om du har riktningsdäck måste de placeras åt rätt håll för att de ska fungera så bra som möjligt. När de monterats riktigt ska pilen på däcksidan peka åt rullriktningen.

När däcket har monterats på bilen, ska hjulmuttrarna dras åt till största delen för hand, innan bilen sänks ned till golvet. Muttrarna dras åt med hjälp av en skiftnyckel. Efter det är du klar att ge dig ut på vägarna igen! 

map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök

Vanliga frågor:

Vad kostar det att sätta på däck?

Priset för att sätta på nya däck skiljer sig beroende på var du bor, däckstorlek och krav, och beroende på om du ska montera flera däck eller bara ett däck efter en punktering. Det kan även variera beroende på om du köper och får däcken monterade hos samma återförsäljare eller om du köper dem separat. 

Hur lång tid tar det att byta ett däck själv?

Från potthål till att köra på en spik - att råka ut för punktering är tyvärr en vanlig företeelse som alla förare upplever någon gång. Även om det bästa är att få en fackman att byta däck, kan du, om det kniper, sätta på ett reservdäck eller använda en punkteringsspray innan du åker till verkstaden för att få ditt däck kontrollerat eller utbytt.

Beroende på hur van du är, kan ett punkterat däck bytas mot ett reservdäck på mindre än 30 minuter. Men ta god tid på dig och gå noga igenom varje steg. Kom ihåg att du bara ska hålla på med ditt fordon på en säker, tillåten plats. Fordonet och domkraften måste stå stabilt, hjulen ska vara blockerade, parkeringsbromsen åtdragen och växeln i (eller parkeringsläge för en automatlåda), så att den inte kan rulla iväg. Ditt reservdäck måste ha rätt lufttryck, det är viktigt att kontrollera reservdäckets lufttryck regelbundet varje gång en fackman gör en säkerhetskontroll. Det kan vara en bra idé att öva på att byta däck på en säker plats, till exempel hemma hos dig.

Innan du kör iväg ska du alltid se till att du har allt du behöver för att byta till reservdäck för säkerhets skull. Det mesta har du fått med ditt fordon, men det finns andra användbara tillbehör att ha i bagageutrymmet för ett antal olika nödsituationer, som en ficklampa eller reparationssats för punktering

Hur långt kan man köra med ett reservdäck?

Det beror på vad du har för slags reservdäck. De brukar inte vara avsedda för att användas under längre tid – eller höga hastigheter. Vissa bilmodeller har bara plats för mindre reservdäck, som inte får köras i över 80 km/h eftersom de inte har lika stor dragkraft och har sämre väghållning i dåligt väder. Tänk också på att ditt reservdäck kan vara för en annan årstid än de andra däcken på bilen.

När reservdäcket har monterats, besök en däckspecialist så fort som möjligt för att se till att hjulet är säkert och få ditt skadade däck inspekterat. Om reservdäcket är för tillfälligt bruk eller kompakt måste du följa begränsningarna för användningen som beskrivs i handboken till ditt fordon. Men som regel ska du kolla med din verkstad så fort du kan för att få en helhetsbedömning och byta ut ditt punkterade däck mot ett nytt däck.

När ska bildäck bytas ut?

Det rekommenderas starkt att byta ut däcken efter 10 år. Men om du märker att ditt däck är skadat eller har nått gränsen för tillåtet lägsta mönsterdjup innan dess, måste det bytas ut. 
Som en tumregel ska du låta en fackman kontrollera dina däck vart 5-6 år.

Andra liknande artiklar

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.