Reinforced tyres

NÄR SKA JAG ANVÄNDA FÖRSTÄRKTA DÄCK?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vad är förstärkta däck och när ska de användas? Är det nödvändigt för just min bil? Läs vår artikel och få svaren.

Vad är förstärkta däck?

Termen kan vara missvisande. Man kan tänka sig att förstärkta däck ska klara av påfrestningarna från ojämna och steniga vägar för att undvika punkteringar, men i verkligheten innebär det något helt annat!

Förstärkta däck är faktiskt inte alls avsedda för terrängbruk. Det är snarare ett däck med ökad lastkapacitet. Det låter dig köra under goda förhållanden samtidigt som du stöder en högre belastning på grund av fordonets höga tjänstevikt.

Det finns flera sätt att absorbera vikten av ett fordon:

 • Antingen genom en större dimension på däcket (vilket ökar volymen luft som bär lasten)
 • eller genom att öka däcktrycket.
   

Det är för detta andra alternativ som förstärkta däck har designats.

Förstärkta däck, tidigare märkta REINF på sidoväggen (för "förstärkta"), kallas nu XL (Extra Load), till skillnad från SL (Standard Load).

Däckets belastingsindex (som är markerat på däckets sidovägg) är högre på ett XL-däck än på ett SL-däck, vilket innebär att det klarar att bära ett tyngre fordon.

Förstärkta däck för vilka typer av fordon?

Förstärkta däck är designade för fordon med hög tjänstevikt, såsom SUV:ar.

Reinforced tyres are designed for vehicles with a high mass

Några exempel:

 • BMW X2 M35i (4x4): XL-förstärkta däck, dimension 225/45 R 19 96H
 • MERCEDES 1.3 L 109 (MPV): XL-förstärkta däck, dimension 225/40 R 19 93H
 • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): XL-förstärkta däck, dimension 225/55 R 19 103V
 • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4) : förstärkta däck XL, dimension 235/45 R 20 100V
 • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): XL-förstärkta däck, dimension 255/45 R 20 105H
   

Tvärtemot vad man kan tro så använder däremot inte nyttofordon som skåpbilar, som måste bära tunga laster, inte XL-däck. Däck till nyttofordon som vans och skåpbilar har sin egen specifika märkning betecknad med bokstaven C, som är synlig på däckets sidovägg där storleken anges.

Vad är skillnaden mellan XL och HL?

 

Däck med HL-märkning (Heavy Load) är en nyare standard som introducerades 2021 i syfte att möta det behov som biltillverkarna uttrycker av däck som kan bära ännu större belastning än XL-däck.

Varför då? Jo, helt enkelt för att nya typer av fordon har introducerats på marknaden: bland annat el- och hybridfordon.

139330342 l

De elektriska batterierna tillför extra vikt som en ny typ av däck måste kunna bära utan att för den sakens skull behöva vara av en större dimension. Branschen har därför kommit överens om en ny standard kallad HL, som nu går före den traditionella storleksmärkningen.

Exempel : HL 225/45 17 XL 124V

HL-standarden är dock inte nödvändigtvis reserverad för el- och hybridfordon. Vissa sportiga och tunga bilar är också utrustade med HL-däck, som exempelvis Mercedes AMG C Class Sport och andra fordon av denna storlek.

Rymmer jag ett förstärkt däck på mitt fordon?

Om ditt fordon inte behöver XL-däck på grund av dess vikt, är det således heller ingen idé att använda dem.

Faktum är att ett förstärkt däck är tyngre än ett standarddäck, vilket innebär mer styvhet med nackdelen av en något mindre bekväm åktur. Den har även ett högre rullmotstånd vilket gör att bilen drar mer energi.

Om ditt fordon behöver förstärkta däck på grund av dess tyngd rekommenderas dock inte standarddäck. Med samma däcktryck skulle inte fungera ordentligt på vägen, de skulle också slitas ut snabbare.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.