VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Vilket däcktryck ska mina vinterdäck ha?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Att underhålla sina däck, särskilt när det gäller däcktrycket, är oerhört viktigt för att körningen ska vara säker

Läs mer om rätt däcktryck för dina vinterdäck.

När och hur kontrollerar jag mitt däcktryck?

Luften i däcken försvinner naturligt med tiden, vilket innebär att du behöver justera trycket regelbundet (vi rekommenderar en gång i månaden), oavsett vilket slags däck du använder (sommar- eller vinterdäck). Om du regelbundet kontrollerar trycket kommer du också upptäcka om det sker en onormal sänkning av lufttrycket i något av däcken jämfört med de andra, vilket i så fall kan betyda att det läcker.

Du rekommenderas också att kontrollera ditt däcktryck innan du ger dig ut på en längre resa eller om bilen är tungt lastad. Kom ihåg att mäta ditt däcktryck när dina däck är ”kalla” (när du har kört mindre än 3 km med bilen).

Bil Tidningsledare article topic8 pression pneus hiver Tips och råd

Anpassa ditt däcktryck för vintern

Vintertemperaturerna har en direkt inverkan på dina däck: i kallare temperaturer sjunker lufttrycket i däcken.

Kontroller ditt däcktryck en gång i månaden och justera det om det behövs.

Vinterdäck: Se till att du justerar lufttrycket under rätt förhållanden!

Håll koll på temperaturen när du fyller dina vinterdäck med luft.

Om du justerar trycket i ett garage där det är plusgrader (t.ex. 18 °C) och det samtidigt är minusgrader utomhus (t.ex. -2 °C, vilket ger en skillnad på 20 °C jämfört med inomhustemperaturen i garaget) rekommenderar vi att du lägger till 0,2 bar till tillverkarens rekommenderade lufttryck.

Den här justeringen kommer att jämna ut skillnaden mellan den varmare inomhustemperaturen och den kallare utomhustemperaturen så att trycket i dina vinterdäck är rätt anpassat för vinterkörning. Om du justerar däcktrycket utomhus är det bara att följa tillverkarens rekommendationer för lufttryck.

michelin pression calul
Bil Piktogram tiretips inflation 0 32 400 299 Tips och råd

De viktigaste sakerna att känna till om hur man ska köra på vintern

Det är viktigt att följa din biltillverkares rekommendationer när det gäller däcktrycket. Du hittar aktuell informationen på något av följande ställen:

  • I själva bilen (i en bildörr eller på bensinluckan)
  • I bilens användarmanual
  • I tillverkarens rekommendationer eller i en professionell bilguide.

Ett undertryck kan få en stor effekt på bilens väghållning och få däcken att slitas ojämnt. Detsamma gäller vid övertryck. Du minskar slitaget på dina däck om du kontrollerar däcktrycket regelbundet.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.