
Skadad däcksida: vad ska man göra?
Skadad däcksida: vad ska man göra?
Under vissa omständigheter kan däcksidan vara mer eller mindre skadad. Vilken slags skada? När händer det? Vad ska man göra åt det? Hur kan man undvika det? Vi kommer att svara på dessa frågor i den här artikeln.
Det finns sex huvudkategorier av skador på däcksidan:
Det kan uppstå revor på dina däcks sidoväggar. Om det finns många och/eller de är tydliga ska du be en fackmän undersöka dem.
En stickskada i däckets sidovägg kan vara mer eller mindre djup.
Hur allvarlig stickskadan är beror på hur djup den är. Men om man inte är expert är det svårt att bedöma hur djup den är.
Tänk på att den här typen av däckskada lika väl kan inträffa på däckets inre sidovägg (den syns inte när du inspekterar din bil) som på den yttre sidoväggen.
Därför är det rekommenderat att kontrollera dina däck om du kört på vassa föremål (till exempel vassa stenar) för att se till att de inte har några stickskador.
När din bil kör på en trottoarkant, antingen rakt på eller snett mot den, eller i en väggrop kan det uppstå en utbuktning på däckets sidovägg.
Det ser ut som en bubbla på däcksidan.
Det är nog en av de viktigaste varningssignalerna för det utgör en verklig fara.
När du kör i en väggrop kan det också orsaka en utbuktning på däcksidan. Försök undvika dem när du ser dem på vägen!
Om du kör på en trottoarkant eller i en väggrop ska du kolla upp dina däck hos en fackman för att se om de har skadats eller inte.
När det syns en bubbla på däckets sidovägg betyder det att stomlagret bakom gummit har punkterats. Du riskerar att snabbt tappa tryck om bubblan brister. Om det händer när du kör fort, till exempel på motorvägen, kan det snabba tryckfallet göra att du mister kontrollen över bilen och orsaka en olycka.
Liksom stickskador kan en utbuktning uppstå både på in- och utsidan av däcket. Det innebär att den kanske inte syns när du går runt och inspekterar din bil. Men när det finns utbuktningar i ett däck brukar du känna onormala vibrationer. Det är ett tecken som du ska ta på allvar och se till att låta en fackman kontrollera dina däck.
Nej. Eftersom de har utformats med en lutning för att köra upp och ner kan de skada upphängningen men inte däcket.
Sprickor på sidoväggarna är tecken på att dina däck är slitna och även på att de utsatts för sol och ozon.
En annan orsak kan vara rengöringen av däckens sidovägg. Om du använder kemikalier för att få dina däck att glänsa kan de ta bort skyddande medel och göra att däcken spricker snabbare.
När det syns sprickor på däckets sidovägg är det en varningssignal om att däcket börjar bli utslitet och att du måste vara beredd att byta ut det. Du kan be en fackman om råd.
Det är rätt vanligt att se små deformeringar på radialdäck (de vanligaste däcken), men det gör inte att de fungerar sämre.
Dina däcks sidoväggar utgörs av många beståndsdelar, bland annat lager (textil eller metall).
Man ser ofta en liten deformering där lagren överlappar varandra.
Man ser ofta en liten deformering där lagren överlappar varandra.
När däckets slitbana (delen som är i kontakt med marken) punkteras (till exempel av en spik) går det att laga.
Hålet fylls i och när däcket har monterats tillbaka kommer det att gå lika bra att köra med det som innan.
Men det är annorlunda med däcksidan. Om sidoväggen är punkterad eller har en stickskada är det omöjligt att laga däcket och få tillbaka den böjlighet som krävs för en optimal prestanda. Därför måste däcket i detta fall bytas ut.
● Se till att dina däck är pumpade till det rekommenderade trycket (du brukar hitta informationen i din bils ägarmanual eller på en etikett i förardörren)
● Undvik att köra mot trottoarkanter
● Undvik att köra i väggropar
● Inspektera dina däck med jämna mellanrum för att upptäcka sprickor, stickskador, revor och utbuktningar
● Undvik att rengöra däcksidorna med rengöringsmedel, i synnerhet om de innehåller silikon.
Välj din modell