r9a12 header def

Hur kan däck förbättra körsträckan och spara bränsle?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Att känna till förhållandet mellan däck-bränsleeffektivitet kan hjälpa dig att åka längre på en full tank. Det är inte bara bra för din plånbok utan även för miljön. Nu ska vi titta på sparsam körning, med fokus på koder för däck och bränslesnålhet: hur ska man tolka etiketten, och vad innebärdäcktabellen med bränsleeffektivitet egentligen.

Vad är sparsam körning?

Du kan förbättra din bils bränsleeffektivitet med några enkla knep

Att beräkna hur långt du kan köra på en full tank är inte så lätt som det låter. Två fordon kan starta med samma mängd bränsle och köra samma avstånd, men det kan vara stor skillnad i hur mycket bränsle de förbrukat när de kommer fram, av flera orsaker. Detta beräknas i miles per gallon (mpg), vilket motsvarar ungefär 4,55 liter bränsle. Ju fler mil per liter, ju effektivare är fordonet.

Bilar har inte bara olika bränsleeffektivitet från starten, utan även andra faktorer som körstil, däck och terräng avgör hur långt ditt fordon kan åka. Det är därför som vi ofta säger “sparsam körning” när det gäller hur man kan optimera motorns användning av bränslet.

Hur man minskar bränsleförbrukningen: förstå fordonen

Det är viktigt att förstå vilka bilar som förbrukar mest och varför, för att anamma sparsam körning. Som regel konsumerar bilen mer bränsle ju större och tyngre den är. Varför? 

Det beror till viss del på däckets rullmotstånd. Energin som krävs för att sätta din bil i rörelse från stillastående på platt mark beror bara på däckens rullmotstånd. Ju tyngre bilen är, ju mer behöver den drivas på, vilket innebär att den kräver mer energi. Men om din bil har däck med lågt rullmotstånd behöver du inte driva på lika mycket.

Så ett enkelt sätt att spara bränsle är att välja ett mindre och lättare fordon. Eller att se till att du bara tar med dig det allra nödvändigaste!

Sparsam körning med din bil

Alla kan naturligtvis inte byta bil. Och vissa har inte möjligheten att kompromissa med bilens storlek — till exempel de som har en stor familj eller utrustning som ska transporteras. Så nu ska vi se hur man kan få en full tank att räcka längre med dessa knep för lägre bränsleförbrukning.

•    Däcktryck
En viktig faktor för sparsam körning som många inte tänker på är valet av däck och tryck. Däck som inte har rätt tryck kan orsaka slöseri med energi, så kom ihåg att kolla däcktrycket med jämna mellanrum för optimal prestanda. Det är också viktigt för din säkerhet.

•    Underhåll
Regelbundet underhåll av ditt fordon säkerställer att alla komponenter fungerar smidigt och bra — vilket optimerar hur bränslet rör sig runt i fordonet och undviker att slösa energi. Att till exempel se till att din motor är rätt justerad eller laga en trasig syresensor kan verkligen göra skillnad för körsträckan.

•    Gör bilen lättare
För att spara bränsle, se till att du inte tynger ned bilen med onödigt bagage som kommer att öka trycket på däcken och kräva mer energi för att övervinna rullmotståndet. Kolla bagageutrymmet: Verktygslådan du tar med dig till dina föräldrar ibland är ett exempel på vad som inte behöver ligga kvar i bilen till vardags.

•    Undvik motstånd
I dag har de flesta bilar rundade aerodynamiska former som hjälper fordonet att röra sig smidigt genom luften. Ju mer du minskar luftmotståndet, ju mer bränsle sparar du. Så om du satt på en takbox eller cykelställ, tänk på att ta av dem när de inte behövs.

•    Planera resor 
För en sparsam körning, planera i förväg innan du startar motorn så att du undviker trafik och får optimerade resvägar med en GPS eller mobilapp. Ju mer du kan undvika att bromsa in häftigt, stanna, starta och ha motorn i gång i trafikköer, ju fler mil får du ut per liter.

•    Luftkonditionering
Att värma och kyla din bil förbrukar energi. Så innan du vrider upp värmen ett steg, fundera på om du kan sätta på dig en tröja i stället. Detsamma gäller för sätesuppvärmning, avimning och andra bränsleslukande funktioner. Spara värme för att spara energi.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Vilka däck är bäst för bränsleförbrukningen? 

Det finns bara ett däck som utmärker sig i sitt segment för sitt låga rullmotstånd: MICHELIN e.PRIMACY däck. Innovativ teknik innebär att däcket både är snålt (det ger dig fler mil per liter) och en mer miljövänlig handling.

Cyrille Roget, Teknisk och vetenskaplig kommunikationsdirektör för Michelin, förklarar att energin som förloras genom däcken — rullmotståndet vi fick höra om tidigare — kan motsvara 20 % av bränsleförbrukningen i en bil med förbränningsmotor. ”Rätt däck kan verkligen spara pengar. Med det nya MICHELIN e.PRIMACY däcket, med det lägsta rullmotståndet i sin kategori*, kan kunderna spara energi. ”Konkret innebär MICHELIN e.PRIMACY’s låga rullmotstånd att förarna sparar runt 0,21 liter bränsle per 100 kilometer och runt 80 euro under hela livslängden”*.

Tack vare bränsleeffektiviteten ligger MICHELIN e.PRIMACY i A-klassen på EU:s däcketikett.

Däcken spelar roll för bränslebesparingen

Hur använder man EU:s märkning av bränsleffektivitet för att spara bränsle? 

Däcken spelar roll för bränslebesparingen

EU införde den första däcketiketten 2012. Det ger en fingervisning om vilka möjligheter däcken ger att spara bensin.

Den nuvarande däcketiketten (uppdaterad i maj 2021) är med i EU:s senaste Energimärkning, och har en skala från A till E för rullmotståndet (visas som en bränslepump), där A har högst prestanda och E har lägst. Att välja A-klassade “bränslesnåla däck” kan minska din bils bränsleförbrukning rejält. 

Det finns även annan användbar information på däcketiketten:

-    En skala för våtgrepp, också från A till E. 
-    En högtalarikon som symboliserar externt ljud från däcken i decibel (dB).
-    Vissa däcketiketter anger om de är avsedda för is och/eller besvärligt snöväglag.
-    Etiketterna kommer att ha en QR-kod som konsumenten kan skanna för att snabbt få mer information om däcket.

Körknep: olika sätt för att din bil ska bli mer bränslesnål när du kör

Spara bensin på resorna! Oavsett om det är ett kort ärende eller lång resa, är vissa körtekniker mycket viktiga för en sparsam körning.

Ju mjukare du kör, ju längre varar bränslet. Det här sättet att köra är även känt som ekokörning. Inte bara för att den är snäll mot din plånbok (ekonomisk) utan även mot miljön, eftersom den släpper ut mindre CO2 per kilometer. 

Genom att hålla din bil i gott skick, välja rätt däck och ta för vana att ekoköra kan du minska bränsleförbrukningen, dra ned på CO2-utsläppen och få ut så lång körsträcka som möjligt ur ditt fordon!

Andra liknande artiklar

Foto:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / Europeiska Kommissionen

Legal mentions

* Under användningen genererar MICHELIN e·Primacy 1,5kg/t mindre genomsnittligt rullmotstånd än konkurrenterna. Det motsvarar upp till 80 euro i bränslebesparingar. Besparingen motsvarar upp till 174 kg lägre C02. Besparingarna vid användningen uppskattas utifrån genomsnittliga data för nya och 2 mm ruggade däck och tar hänsyn till verklig prestanda under livslängden -Alla besparingar utgår från 35 000 km och ett bränslepris på 1,46€/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1 2020 vägt på de 10 länder med flest fordonsrörelser inom och utom landet - https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). Faktiska bränsle- och kostnadsbesparingar kan variera mycket beroende på körvanor, fordon eller däcktryck.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.