liv mich eprimacy close up master v03 njo

Hur ökar man elbilens räckvidd?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vill du förbättra din elbils räckvidd? Upptäck utmaningarna och lösningarna för att kunna åka så många mil som möjlligt med din elbil.

Hur kan jag öka elbilens räckvidd? 

Föraren har fyra huvudalternativ för att öka sin elbils räckvidd:

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Kör mjukt och ha framhållning

Den faktor som påverkar mest hur långt elbilen kan köra i genomsnitt är känd som ekokörning.

Ekokörning är den körstil som är det absolut bästa sättet att optimera energiförbrukningen, både genom förarens sätt att öka och minska farten. Någon som regelbundet gasar på hastigt efter ett trafikljus och bromsar in häftigt kommer att ha mindre räckvidd än en förare som kör mjukt.

Hastigheten spelar också in. Räckvidden beror på om du kör i innerstan, i förorterna eller på motorvägen. Ju snabbare du kör, ju snabbare gör du av med räckvidden. 

Se till att bilens underhåll görs i tid

adobestock 127114466

Tänk på att elbilens räckvidd har ett starkt samband med hur den underhålls i största allmänhet. Det innebär inte bara regelbundna kontroller hos en bilmekaniker utan även säsongsunderhåll och att hålla ett vakande öga på elbilens däck.

Till exempel kan vintern direkt påverka din elbils räckvidd: när det blir kallt brukar batteriets och motorns allmänna effektivitet att minska. Vid minusgrader kan räckvidden också påverkas. Därför erbjuder många tillverkare möjligheten att kunna värma upp bilen innan man tar ut den.

Trycket på din elbils däck är också en viktig faktor som påverkar medelavståndet en elbil kan köra. Att köra med dåligt pumpade däck kan leda till onödig elförbrukning eftersom däcken behöver mer energi för att rulla. För att inte nämna att fel pumpade däck kan göra att de slits ut i förtid...
 

Ta reda på mer om hur och när man ska kontrollera däcktrycket.

Ta bort onödig last och motstånd

Räckvidden beror på lasten som fordonet bär: ju högre vikt du har i bilen, ju mer energi krävs det för att förflytta den. Det innebär oundvikligen kortare räckvidd. Så se till att du inte kör omkring med onödig vikt i bagaget!

Luftmotståndet spelar också in. Takräcke, cykelställ och liknande ökar luftmotståndet och därigenom går det åt mer energi och räckvidden blir kortare. För en optimal effektivitet hos elbilar ska du ta bort yttre tillbehör om du inte ska iväg på semester för att få ut maximal räckvidd från elbilen.

Montera rätt däck på din elbil

Det är viktigt att sätta rätt däck på din elbil för att få ut så mycket effekt ur elbilen  som möjligt i form av räckvidd. Däcken spelar en nyckelroll, särskilt genom det vi kallar för rullmotstånd. För att få ett däck i rullning kommer det att slösa bort lite energi, och den lilla mängden bortslösade energin äter upp batteriets räckvidd. Kort sagt: ju lägre rullmotstånd, ju mer räckvidd kan du få ut ur ditt elfordon.

Så hos Michelin är rullmotståndet kärnan i konstruktionen av elbilsdäck:
 

På marknaden för premiumdäck ökar MICHELIN e·Primacy, din räckvidd med uppskattningsvis 7 % eller runt 30 km för ett fordon med en räckvidd på 400 km jämfört med andra däck i sin kategori1)(2). För din högpresterande elbil ger MICHELIN Pilot Sport EV dig 60 km i extra räckvidd(3)

Hur vet du vilka däck som ger bäst rullmotstånd? 

Hur hittar du de mest lämpliga elbilsdäcken till din bil? I vissa länder, som i Europa (och snart Kina), finns det ett speciellt märke – precis som etiketten på exempelvis kylskåp. På den här etiketten står A-klass för det lägsta rullmotståndet. Om du jämför A-klassade däck med C-klassade får du ut mer räckvidd ur de A-klassade.

JURIDISKA MEDDELANDEN:

(1) - MICHELIN e.PRIMACY- däckklass definieras som ett Premium sommardäck som CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP. Det är inte avsett att användas som originalutrustning (dvs. har inte konstruerats för att uppfylla biltillverkares särskilda krav), utan som däck som köps hos återförsäljare.


(2) - Ökad räckvidd på elbilsbatterier och CO2-minskning - På nya däck har MICHELIN e.PRIMACY i genomsnitt 2 kg/t lägre rullmotstånd jämfört med konkurrenterna. Det motsvarar en bränslebesparing på upp till 0,21 l/100 km, vilket motsvarar upp till 5 g mindre CO2-utsläpp för en VW Golf 7 1.5 TSI och 7 % mer autonomi för en VW e.Golf.


(3) - Intern studie av rullmotståndet utfördes 10/2020, på dimensionen 255/45 R19, i en jämförelse mellan MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) och MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t ). För en elbil med en vikt på 2151 kg, med en autonomi på 540 km, leder skillnaden på 2,1kg/t till mer än 60 km i ökad autonomi, eller mer än 10 % av den ursprungliga räckvidden.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.