liv mich eprimacy close up master v03 njo

Hur ökar man elbilens räckvidd?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vill du förbättra din elbils räckvidd? Upptäck utmaningarna och lösningarna för att få ut maximal körsträcka med din elbil.

Hur kan jag öka räckvidden i min elbil?

Det finns fyra viktiga faktorer som optimerar räckvidden för din elbil:

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

En smidig, förutsägbar körstil

Den viktigaste faktorn som påverkar den genomsnittliga sträckan för en elbil kallas eco-driving.

Körstilen eco-driving är det främsta sättet att optimera energiförbrukningen, vilket handlar om både acceleration och inbromsning. Någon som regelbundet accelererar snabbt och bromsar kraftigt kommer att få mindre räckvidd i sin elbil än en förare med en mjukare körstil.

Hastigheten är också en av de avgörande faktorerna. Räckvidden varierar beroende på om du kör i stadsmiljö, i förort eller på motorväg. Ju snabbare du kör, desto snabbare minskar räckvidden.

Håll dig uppdaterad med fordonsunderhåll

adobestock 127114466

En viktig sak att komma ihåg är att elbilens räckvidd även innefattar säsongsvård, att hålla ett öga på däcktrycket och hjulinställningen.

Till exempel kan vintern direkt påverka din elbils räckvidd. När det blir kallt, beroende på din batterikemi, tenderar batteriets räckvidd att minska. Under noll grader kan räckvidden påverkas.

Trycket på dina elbilsdäck är också en betydande faktor som påverkar den genomsnittliga sträckan en elbil kan köra. Att köra med för lågt däcktryck resulterar i onödig elförbrukning, eftersom däcken kräver mer energi för att rulla. Dessutom kan felaktigt pumpade däck leda till för tidigt slitage.

Lär dig mer om hur och när du ska kontrollera ditt däcktryck.

Ta bort onödig last

Räckvidden beror på lasten. Ju mer vikt bilen kör runt med, desto mer energi behövs för att förflytta den. Det innebär oundvikligen en förlust av räckvidd som resultat. Kontrollera därför att du inte kör runt med onödig vikt!

Aerodynamik spelar också in här. Takräcken, cykelställ och andra externa tillbehör kan ge motstånd, öka energiförbrukningen och därmed minska räckvidden. För optimal elbilseffektivitet tar du bort alla onödiga externa tillbehör för att maximera din elbils räckvidd på vardagliga resor.

Utrusta ditt fordon med lämpliga däck för din elbil

Som med vilken annan bil som helst, kan montering av lämpliga däck på din elbil göra skillnaden när det gäller batteriräckvidd. Varför då, egentligen? Jo, för att däcken har en nyckelroll att spela, särskilt genom det vi kallar rullmotståndet. När du vill att ett däck ska rulla måste det slösa bort lite energi, och denna lilla mängd förbrukad energi tär på batteriets räckvidd. Enkelt uttryckt: ju lägre rullmotstånd, desto längre räckvidd kan du få ut av ditt elfordon.

Hos Michelin är rullmotståndet kärnan i designen av våra bildäck:

Med andra ord, alla Michelin-däck med rätt dimensioner för din bil kommer att optimera rullmotståndet och därmed förbättra din batteritid.

Om du inte vet vilket däck du ska välja, fråga dig själv vilken körstil du har:

  • Om du föredrar komfort och säkerhet kommer MICHELIN Primacy-familjen att vara ett hållbart alternativ. På premiummarknaden för ersättningsdäck kan MICHELIN e·Primacy till exempel öka din räckvidd med uppskattningsvis 7 % eller cirka 30 km för ett fordon med en räckvidd på 400 km, jämfört med andra däck i denna kategori (1)(2).
  • För en sportigare körning är MICHELIN Pilot Sport-familjen ett lämpligt val. För ditt högpresterande elfordon kan MICHELIN Pilot Sport EV ge upp till 60 km extra räckvidd (3).

Hur vet jag vilka däck som ger lägst rullmotstånd?

Hur kan jag hitta de bästa elbilsdäcken för mitt fordon?
I vissa länder, som i Europa (och snart Kina), finns en specifik etikett på däcket – jämförbart med klistermärket du hittar på ett kylskåp, exempelvis. På denna etikett betyder "A-klass" det lägsta rullmotståndet. Så om du skulle jämföra "A-klass"-däck med "C-klass"-däck, skulle du få större räckvidd med ett A-däck. 

JURIDISKA MEDDELANDEN:

(1) - MICHELIN e·PRIMACY-kategorin av däck definieras som ett av premium-sommardäcken såsom CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, och som inte är dedikerade till tillämpningar av originalutrustning (dvs. inte utformade för att uppnå biltillverkares specifika mål), men däck som kan köpas från återförsäljare.

 

(2) - Ökad batteriräckvidd och CO2-reduktion - När MICHELIN e·PRIMACY är nytt genererar det i genomsnitt 2 kg/t rullmotstånd mindre än konkurrenterna, vilket motsvarar en minskning av bränsleförbrukningen med upp till 0,21 l/100 km. Det motsvarar en ökning av CO2-emissioner på upp till 5g för en VW Golf 7 1,5 TSI eller upp till 7 % i räckvidd för en VW e.Golf.
 

(3) - Intern studie i rullmotstånd genomförd i oktober 2020, på dimension 255/45 R19, där MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) jämfördes med MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). För ett elektriskt fordon med en vikt på 2151 kg och en räckvidd på 540 km, leder detta gap på 2,1 kg/t till en ökning av körsträckan på mer än 60 km, eller mer än 10 % av den initiala räckvidden.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.