microsoftteams image

GÅR DET ATT BLANDA OLIKA DÄCK?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Går det att moneter olika däck fram och bak? Är det möjligt att blanda olika däckmärken, och går det egentligen att ha olika däckmönster på samma axel? Det är inte lätt att navigera i däckdjungeln, men MICHELIN hjälper dig att förstå vad som är viktigt och inte.

1 - montera olika däck FRAM och BAK

Kan det finnas olika slitage på fram- och bakdäck?

Däcken på en bil slits olika mycket fram och bak. När du köper en ny bil eller byter alla fyra däck på en gång tenderar däcken på en framhjulsdriven bil att slitas ut snabbare än bakdäcken. Det är därför normalt att det uppstår skillnader i mönsterdjup mellan fram- och bakdäcken. Lagen förbjuder inte detta, så länge slitageindikatorerna inte nås.

There can be different levels of wear on front and rear tyres

Monetera två nya däck: ska jag sätta dem fram eller bak?

 Djupare slitbanedäck på bakaxeln ger bättre hantering, bättre våtgrepp samt mer effektiv evakueraring av vatten. Det hjälper till att undvika överstyrning och förlust av fordonsstabiliteten på våta vägbanor.

Djupare slitbanedäck på framaxeln kan förbättra raka bromsningar och stoppsträckan på blött underlag.

Om endast två av bilens fyra däck byts ut, rekommenderar MICHELIN att de monteras på bakaxeln, så länge det inte finns särskilda rekommendationer från en däckservicefackman eller om konsumenten har egna preferenser.

Kan jag montera olika däckmärken fram och bak?

Det finns ingen lag som säger att det inte går att göra så. Till exempel så kan du montera MICHELIN-däck fram och ett annat märke bak.

You can put different brand tyres on the front and rear

Kan det finnas olika slitbanor på fram- och bakdäcken?

Vår erfarenhet säger att det går att montera däck av olika märken fram och bak. Det går även att montera däck av samma märke med olika slitbanemönster fram och bak på bilen.

There can be different treads on the front and rear tyres

Kan jag mixa vinter- och sommardäck fram och bak?

Rent juridiskt är det inte förbjudet, det är dock inte vad Michelin-experter rekommenderar. Varför inte då? Jo, eftersom väg- och väderförhållanden kan göra så att däcken beter sig annorlunda.

Om du exempelvis monterar sommardäck fram och vinterdäck bak under vintertid så innebär det att vinterdäcken greppar bakdäcken bättre och du riskerar inte på samma sätt att snurra.

På sommaren blir effekten däremot tvärtom: sommardäcket greppar bättre på torra vägar och det finns risk för "överstyrning" med vinterdäck bak. Överstyrning betyder att bilen svänger mer än den är tillsagd att göra med ratten: vilket innebär början på ett snurr.

Därför rekommenderas det inte att montera olika säsongsdäck fram och bak, men om så är fallet är det att föredra att montera sommardäck fram och vinterdäck eller året runt-däck bak.

It is not recommended to mix winter and summer tyres on the front and rear

2 - Montera olika däck på samma axel

Kan jag blanda däck med olika märken, slitbanor, mönsterdjup eller säsong på samma axel?

Detta är generellt förbjudet enligt lag.

På samma axel bör däcken till och med vara av samma modell. Det finns dock en viss nivå av tolerans om användningen är tillfällig. Till exempel om du har en punktering och kör med ditt reservhjul. I det fallet bör du gå till en professionell däckmontör så snart som möjligt för att få däcket bytt.

Det är generellt sett förbjudet att montera däck av olika märken på samma axel
Det är generellt sett förbjudet att montera däck med oilika slitbanor på samma axel
Det är generellt sett förbjudet att montera däck med olika mönsterdjup på samma axel
Det är generellt sett förbjudet att montera däck för olika säsonger på samma axel

Varför är detta förbjudet?

Det är en fråga om dimensioner. Olika däcktillverkare strävar efter olika diametrar i olika däckmodeller. Omkretsen kan därför variera om du sätter ett annat däck på samma axel, vilket kan leda till en felfunktion i ESP (Electronic Stability Program), samt indirekta mätningar av lufttrycket.

Om omkretsen på vänster och höger sida inte är densamma kommer det att uppstå en skillnad i rotationshastighet och sensorn som tolkar att ett däck är för lågt pumpat, skickar därmed en varning. Dessutom kan detta göra att fordonet drar åt ena sidan av vägen eller får en annan reaktion på våta vägar, beroende på om du svänger vänster eller höger.

Olika mönsterdjup på vänster och höger sida: ska jag byta ut båda om jag har fått punktering?

Om du har ett punkterat däck kommer din mekaniker att laga det om det går att reparera eller byta ut det mot ett nytt.

Om det inte är för stor skillnad mellan de två mönsterdjupen kommer mekanikern dock bara att byta ut det punkterade däcket. Annars rekommenderas det att byta båda däcken.

Your mechanic will judge if it is necessary to replace both tyres of the same axle instead of one after a puncture

Mixa däck på en fyrhjulsdriven bil

Hjulens påverkan på differentialen

Vid kurvtagning måste det inre hjulet gå långsammare än det yttre eftersom kurvans radie inte är densamma på båda däcken. Det är därför differentialen reglerar och förhindrar att båda hjulen går i samma hastighet vid kurvtagning.

På fyrhjulsdrivet fordon är däck utformade med olika rullomkrets fram och bak.

De är utrustade med en differential som hanterar fördelningen av kraft som skickas fram och bak enligt dessa olika omkretsar.

Om du monterar däck med olika omkrets på din fyrhjulsdrivna bil som inte är de som fordonet är designat för, kommer differentialen att störas och inte längre kunna reglera. Det är därför viktigt att följa däcktillverkarens rekommendationer för denna typ av fordon. Vi råder dig också att kontrollera fordonstillverkarens rekommendationer innan du monterar däck med olika slitage mellan fram och bak på ett fyrhjulsdrivet fordon.

Om du är osäker – rådfråga en professionell däckmontör.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.