Driving safely on mountain roads

KÖR SÄKERT I FJÄLLEN

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Att köra bil tryggt i fjällvärlden kräver lämpliga försiktighetsåtgärder och ett uppmärksamt beteende, särskilt under svåra väderförhållanden som våta, snöiga eller isiga vägar.

Läs vidare för att ta reda på vad våra experter har att säga om att köra säkert i fjällen.

Sammanfattning:

Hur du förbereder dig på bästa sätt inför resan

Innan du ger dig av rekommenderar vi att du vidtar vissa säkerhetsåtgärder som gör din körning i fjällen så lugn som möjligt.

1 - Utrusta dig med nödvändiga verktyg

Först och främst kommer här är en lista över tillbehör som kan vara användbara för din säkerhet i fjällen, särskilt vintertid:

 • en avisningsspray och en skrapa för vindruta och sidorutor
 • en spade för snöröjning
 • en kartong att lägga under hjulen om däcken bara spinner vid start
 • en filt och varma kläder ifall du skulle behöva vänta i din bil på undsättning
 • snacks och drycker
   

2 - Kontrollera oljenivå och kylarvätska

Ingen uppskattar ett haveri, särskilt när det är kallt väder och du kör på utsatta vägar i fjällvärlden. För att undvika detta rekommenderar vi att du kontrollerar bilens oljenivå innan du ger dig av eftersom oljan förhindra att bilens motor och andra komponenter överhettas. Kylvätska bör också fyllas på eftersom detta hjälper till att hålla motorns temperatur under 100°C. Om temperaturen skulle stiga för högt under din resa är det bästa du kan göra att stanna på en lämplig plats och vänta några minuter tills temperaturen sjunker.

3 - Kolla alla lysen

På vägen är det viktigt att se och att synas, kanske ännu viktigare i fjällen där sikten kan försvåras av snabbt växlande väderförhållanden och där det inte finns frekvent gatubelysning. Att kontrollera bilens strålkastare och bakljus innan avfärd säkerställer att du kan lysa upp din väg och att du kan bli sedd av andra bilister.

4 - Kontrollera vindrutetorkarna

Om det regnar eller snöar behöver du kunna lita på dina vindrutetorkare för att säkerställa bästa möjliga sikt. Kom också ihåg att kontrollera din spolarvätskenivå.

5 - Kontrollera däcken

Det finns två viktiga saker att kontrollera på dina däck:

 • deras slitagenivå
 • deras däcktryck
   

Däckslitage är oundvikligt med tiden, men om det når den lagliga gränsen är det rent av farligt att köra. När slitbanorna på dina däck har nått sin maximala slitagenivå kan de nämligen inte längre erbjuda samma prestanda, särskilt på vått väglag. Ta reda på hur du kontrollerar slitagenivån på dina däck.

Däcktrycket minskar naturligtvis med tiden. Ett korrekt däcktryck säkerställer god väghållning och därmed en bättre säkerhet, speciellt i nedförsbackar och sluttningar. Det förhindrar också ojämnt och/eller för tidigt däckslitage. Det är därför det så starkt rekommenderas att kontrollera däcktrycket regelbundet, särskilt innan du åker på en lång resa eller kör i fjällen.

Du kan öka däcktrycket i en däckpump på bensinmacken

Har du rätt däck för att köra i fjällen?

Regelbunden körning i fjällen utsätter dig för växlande väderförhållanden som ibland kan bli svårt. För din säkerhet är det därför viktigt att utrusta dig med lämpliga, högpresterande däck.

Beroende på vintertemperaturerna i din region, snömängden och risken för isbildning kommer vissa däck att säkerställa bättre säkerhet och optimal prestanda. Upptäck våra tips för att välja rätt däck.

michelin crossclimate 2

Körning i fjällen: säkra körtips

Körning i fjällterräng innebär ofta smala slingrande vägar med olika grad av lutning. Sikten kan minskas, kurvorna är frekventa och vissa kan vara riktigt skarpa. Att köra säkert, även på torra vägar, innebär att du anpassar ditt körbeteende.

Genrella råd

 • Kör alltid försiktigt och långsamt och håll ett säkert avstånd till framförvarande bilar – särskilt om vägen är blöt, snöig eller isig.
 • Innan en kurva med dålig sikt, sakta ner och tveka inte att signalera din ankomst genom att tuta. Detta gör att eventuella mötande förare kan vara medvetna om din ankomst innan de ser dig.
   

Säker körning i uppförsbacke

Sakta ner farten innan varje sväng och accelerera sedan försiktigt genom kurvan. Om bilens varvtal sjunker är det ett tecken på att den kämpar med lutningen. Istället för att gasa bör du växla ner och återta kontrollen på det sättet. Detta knep kan vara särskilt användbart vid kurvtagning i branta vägpartier, som till exempel på en serptentinväg..

Säker körning i nedförsbacke

När du kör i nedförsbacke – använd dina bromsar, men framför allt motorbromsen. Använd de olika växlarna i växellådan för att hålla bilen något övervarvad för att på så sätt bromsa bilen.

Säker körning på vintern

Driving safely in winter

Alla tips gäller förstås även på vintern, men då med extra försiktighetsåtgärder. Att köra i fjällen på vintern kan utsätta dig för svårare väderförhållanden än på sommaren.

På snö eller is beter sig din bil annorlunda vid inbromsning. Om du trycker på bromspedalen för hårt och för plötsligt kan hjulen låsa sig och börja glida. Kom därför ihåg att bromsa långsamt och gradvis för att ge dina däck tid att greppa underlaget och bromsa bilen.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.