shutterstock 1972202852

Vad är ett däck med hög lastkapacitet?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Upptäck vad däck med hög belastningskapacitet innebär, varför MICHELIN utvecklar dem och teknologin som används för att designa däck för en säker och effektiv prestanda.

Vad är ett HL-däck (däck med hög lastkapacitet)?

Under det senaste decenniet har biltekniken förändrats dramatiskt, till stor del på grund av introduktionen av hybrid- och elfordon. Deras ofta begränsade räckvidd gör att förare måste göra flera stopp för att ladda bilens batteri under långa resor. Dessa regelbundna laddningsstopp kan innebära mycket extra restid. Det finns dock flera sätt att förändra detta. Å ena sidan arbetar tillverkarna hårt med elbilarnas aerodynamik och totala effektivitet för att förbättra räckvidden, å andra sidan använder de större och tyngre batterier som håller längre. Men att installera större batterier innebär en oundviklig ökning av bilens totala vikt.

adobestock 225779830

Eftersom bilens last stöds av de fyra däcken behöver vi antingen öka storleken på däcken eller använda däck som med säkerhet klarar av mer vikt, speciellt på hybridfordon där vikten av batteriet/motorn läggs till det övrig fordonsvikt.

Designen på fordonen (särskilt sportbilar och hybrider) innebär dock att de oftast inte har plats för större däck. Ju bredare däcket är desto sämre är dessutom dess aerodynamiska motstånd, vilket påverkar räckvidden. De befintliga Extra Load-däcken (XL eller EL) på marknaden klarar inte alltid den tyngre belastningen som är förknippad med batterivikt, trots att de är starkare och mer slitstarka än standarddäck.

På grund av detta har däcktillverkarnas organisation ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) definierat en ny däckstandard som kan bära mer belastning än de befintliga XL-däcken. Dessa är nu kända som standarddäcken med hög belastningskapacitet (HL).

För vilka fordon passar HL-däck?

High Load Capacity-däck är däck som är utformade för att stödja tyngre fordon, såsom elfordon, hybridbilar och stadsjeepar. HL-däck, som trots att de är lika stora och pumpade till samma däcktryck, erbjuder den högre lastkapacitet som behövs för hybrid- och elfordon med större batterier.

Hur känns ett HL-däck igen?

HL-däck är lätta att känna igen, med ett prefix som anger "HL" på sidoväggen före storleksdetaljerna.

marquage pneu hl 2

Varför utvecklar Michelin HL-däck?

Behovet av adaptiv teknik och nya däckdesigner syns tydligast i samband med tillväxten av el- och hybridfordon. Det är viktigt att konsumenterna kan köpa däck som är designade för dessa fordons specifika behov. Vanligtvis inkluderar det en högre lastkapacitet till följd av batteriernas vikt samt för att säkerställa regenerativ bromsning. (Med det menas bromsning som omvandlar friktionen från bromsarna till elektrisk energi, i syfte att förbättra fordonets räckvidd). Det inkluderar också lägre rullmotstånd samtidigt som bullret reduceras så mycket som möjligt för tystare och mer behagliga resor.

Michelin utvecklade dessa däck för att följa trafiksäkerhetsreglerna och garantera att alla bilar som behöver kan använda dem. 

Hur stödjer Michelins teknologi HL-däck?

Tekniken som används för att producera dessa däck är avancerad och i framkant av utvecklingen. Det handlar om att använda Michelins expertis för att öka stommens bärförmåga samtidigt som rullmotstånd och komfort bibehålls genom en kombination av gummiblandning, formprofil och förstärkning. Det innebär att anpassa slitbanans styvhet för att stödja mer belastning samtidigt som slitageprestanda och hantering bibehålls, samt att förstärka däckstommen med maximal styrka. Det görs genom att använda robustare lager och hårdare sammansättningar. Slutligen är däckprofilen optimerad och anpassad för att absorbera däckets ytterligare böjning till följd av viktökningen – utan att göra avkall på komforten.

Behöver jag ett HL-däck till min elbil?

Det beror på. När bilen får ökad vikt eller högre lastkapacitet har biltillverkaren två alternativ:

 

Det enklaste sättet att veta vad som fungerar bäst är att se till att ersättningsdäcken matchar specifikationen för originaldäcken som fanns på fordonet när det var nytt. Om fordonet har levererats med HL-däck monterade av biltillverkaren får dessa endast bytas ut mot HL-däck.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.