r7a13

Vad är dubbdäck och när ska jag använda dem?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vad är dubbdäck? Är de lämpliga för dina väderförhållanden? I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om dubbdäck och om de är lämpliga för dig.

Vad är ett vinterdäck?

Innan vi börjar prata om dubbdäck och deras specifika egenskaper är det bra att påminna sig om vad ett vinterdäck är:

Ett vinterdäck är ett däck vars: slitbanemönster, slitbanestruktur/gummiblandning,inre struktur har utformats för att ge bättre prestanda än vanliga däck när det gäller förmågan att initiera, upprätthålla eller stoppa fordonets rörelse under vinterförhållanden.

Det rekommenderas att du använder vinterdäck vid temperaturer under 7 °C. Det är för att hantera vinterväglaget, men också eftersom prestandan på torra och våta vägar är bättre vid låga temperaturer med vinterdäck än med sommardäck.

Det rekommenderas heller inte att du kör med vinterdäck på sommaren. Det beror på att vinterdäck har sämre prestanda än sommardäck när marken är torr och temperaturen hög. 

pn006987

Två typer av vinterdäck

Det finns två typer av vinterförhållanden, och för att kunna hantera vart och ett måste du utrusta dig enligt följande:

148610267 m

Alpina förhållanden: frekventa vinterförhållanden med snöiga och våta vägar.

För alpina förhållanden ska du utrusta dig med snödäck märkta med 3PMSF.

Snödäck är lämpliga på snöiga och våta vägar och avsedda att använda under tillfälliga vinterförhållanden. Deras prestanda känns igen på den lagstadgade 3PMSF-märkningen (3 Peak Mountain Snow Flake).

Den serie av Michelin-däck som vi rekommenderar för dessa förhållanden är ALPIN-serien.

17364150 m

Nordiska förhållanden: kallare och hårdare klimatförhållanden med is och snö.

För nordiska förhållanden ska du utrusta dig med vinterdäck med Ice Grip-märkning.

De nordiska vinterdäcken är lämpliga för is och snö och särskilt utvecklade för hårda vinterförhållanden. Deras prestanda är avsevärt mycket bättre än snödäckens på is och de känns igen på den lagstadgade ICE GRIP-märkningen.

Den serie av Michelin-däck som vi rekommenderar för dessa förhållanden är NORDIC-serien.
Nordic-däcken finns i två versioner: dubbade och odubbade.

Tillfälliga vinterförhållanden

För tillfälliga vinterförhållanden kan du även använda året runt-däck med 3PMSF-märkning, till exempel MICHELIN CrossClimate-serien, som kan användas hela året.

Vad är ett dubbdäck?

3pmsf logo

3PMSF

Ett dubbdäck är ett vinterdäck med dubbar (aluminium eller stål) infogade i slitbanan. De dubbade däcken ger extra bra grepp på is. Dubbade däck ger också den bästa dragkraften på snö.

Däcken har genomgått lagstadgade test och därefter fått 3PMSF- och Ice-logotyperna som visar deras utmärkta prestanda på snö och is.

Det innebär att dubbdäcket ger kortast bromssträcka på isiga vägar och snö. Prestandan på den här typen av underlag under vinterförhållanden, även extrema sådana, är bättre än med andra vinterdäck.

ice logo

ICE

x ice north 4 studded tyre

MICHELIN X-Ice North 4 dubbdäck har utformats med detta i åtanke.  

Dubbarna har infogats i cellerna i slitbanan. De har placerats för optimalt grepp, men också för att minimera däckbuller.

Michelin X-ICE-north-4 – prestanda

x ice north 4 performances
  1. Antalet dubbar har optimerats efter varje dimension, för exceptionell acceleration och inbromsning (250 ståldubbar för 205/55R16)
  2. Dubbarna har speciell utformning för att ge grepp och prestanda som varar
  3. En matematisk algoritm placerar dubbarna för optimalt grepp och bekväma bullernivåer
  4. Nytt slitbanemönster för ett bra grepp på snötäckta och asfalterade vägar och nya sajpningar för effektivare grepp på snö och bättre kontroll
  5. Unik gummiblandning för användning inom ett stort temperaturintervall
  6. Specialanpassat slitbanemönster för bredare storlekar för att behålla greppkapaciteten

Även om dubbdäck har utmärkt prestanda på isiga underlag är nackdelen att de låter lite mer än sommardäck på snöfria vägar. Därför har våra dubbdäck utformats för att hålla bullret från dubbarna så lågt som möjligt på vägar utan is och snö.

MICHELIN X-ICE North 4

Är det lagligt att använda dubbdäck?

Det finns olika regler om dubbdäcksanvändning i olika länder. I vissa länder är det tillåtet att använda dem under vissa perioder, i andra är det förbjudet.

Varför är det förbjudet att använda dubbdäck förutom under vissa perioder?

Ett dubbdäcks funktion är att ge optimalt grepp på is och under vinterförhållanden.
De kan användas på snöfria vägar under vintersäsongen, men det är förbjudet att använda dem på sommaren (i allmänhet rekommenderas det inte att använda någon typ av vinterdäck under sommaren), vilket i huvudsak beror på lokala regelverk.

Om du vill veta hur lagstiftningen ser ut angående dubbdäck i ditt land klickar du här.

Mätning av dubbdäckens påverkan på vägarna

I Finland har man genomfört ett officiellt dubbdäckstest för att mäta däckens påverkan på vägarna. Det innebär att däcktillverkarna måste designa dubbdäck som minimerar skadorna som uppstår på torra vägar. 

Våra MICHELIN X-Ice North 4 serier följer aktuella standarder för vägslitage.

161486302 m

Montera dubbdäck

  • Vi rekommenderar naturligtvis att du använder dubbdäcken under den period detta är tillåtet enligt lag i det land där du kör, och att du tar av dem senast det datum då man inte längre får använda dem
  •  Att ersätta sommardäck med dubbdäck är en känslig process och vi rekommenderar att du vänder dig till en fackman. De har maskiner och smörjmedel för att se till att däckbytet sker på rätt sätt. Du kan hitta en fackman i närheten med hjälp av vår tjänst Hitta återförsäljare

Var förvarar man sommardäcken när man monterat dubbdäcken?

Om du har tillräckligt med plats i garaget för att förvara vinterdäcken ska du tänka på att följa våra rekommendationer.

I annat fall erbjuder vissa däckåterförsäljare förvaringstjänster för dina däck. De förvaras då på en lämplig plats så att du inte behöver ha dem i garaget.
Fråga din däckåterförsäljare om de erbjuder den här tjänsten.

map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.