Best tyres for suv

BÄSTA DÄCKEN FÖR SUV

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Om du är en del av den växande gruppen av SUV-ägare kanske du undrar hur du väljer de bästa däcken för SUV. I den här artikeln, efter att ha klargjort den ibland förvirrande skillnaden mellan stadsjeepar och fyrhjulsdrivna bilar, hjälper vi dig att välja de däck som passar dig bäst.

Skillnanden mellan SUV och fyrhjulsdrivna bilar

Per definition är ett fyrhjulsdrivet fordon (4x4) ett terrängfordon. Dess fyrhjulsdrift gör det möjligt att köra i svår terräng där vanliga personbilar skulle ha svårt eller omöjligt att ta sig fram. 4x4 körs till exempel i rallytävlingar. De är utrustade med däck som är speciellt utformade för körning i tuff och svår terräng.

En SUV däremot, är ett fordon som är avsett för vägtrafik. De flesta stadsjeepar har tvåhjulsdrift, som konventionella personbilar, men inte alltid.

Ofta finns en tendens till att blanda ihop termen 4x4 med SUV. Det är dock viktigt att skilja mellan dessa två begrepp, eftersom däcken för vart och ett av dessa fordon är olika. En 4x4 kan utrustas med terrängdäck eller blandade däck, medan en SUV är mer benägen att vara utrustad med däck för vägbruk.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på SUV-däck.

Hur väljer jag däck till min SUV?

Michelin har tagit fram däckserier för storlekar som passar stadsjeepar. För att ta reda på vilka av Michelins SUV-däck som är bäst för dig och dina behov så finns en enkel fråga du bör fundera på:

Utsätts du för täta och regelbundna snöförhållanden samt låga temperaturer på vintern?

Alternating winter and summer SUV tyres

Beroende på ditt svar guidar vi dig till de lämpligaste däcken.

1 - Om ditt svar är JA

Vi rekommenderar att du varje säsong byter till sommar- respektive vinterdäck för SUV:

Vinterdäck för SUV

Satsa på 3PMSF-certifierade SUV-däck, vilket är däck designade för tuffa vinterförhållanden. För detta ändamål är vårt MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV eller MICHELIN Alpin 6 idealiska val. Om du bor i ett område med mycket stränga vintrar, välj då MICHELIN X Ice Snow SUV eller MICHELIN X Ice North SUV (dubbdäck).

(För mer info, läs vår artikel om vinterdäck för SUV).

Sommardäck för SUV

När vädret blir mildare på vårkanten är det dags att byta ut dina vinterdäck mot sommardäck. MICHELIN Primacy 4+ är ett perfekt SUV-däck om du vill fokusera på säkerhet och inbromsning i på vått väglag. Överväg annars MICHELIN Pilot Sport 4 SUV om du vill fokusera på en sportig körupplevelse med bra grepp.

2 - Om ditt svar är NEJ

Om du bor i ett område där det sällan förekommer riktigt kalla temperaturer samt bara enstaka snöfall bör du använda helårsdäck för SUV och behålla samma däck året runt.

Helårsdäck för SUV

Beroende på dimensionen på dina däck kan du välja mellan våra helårssortiment: MICHELIN CrossClimate 2 och MICHELIN CrossClimate 2 SUV.

Båda är SUV-kompatibla och certifierade med 3PMSF-märkningen, vilket innebär att de har testats framgångsrikt på kall och snöig mark vid temperaturer under 7°. De erbjuder också utmärkt prestanda på torra och våta vägar på sommaren, vilket gör dem till idealiska kandidater för din SUV året runt. (För mer info, läs vår artikel om helårsdäck för SUV).

All-season SUV tyres

Däck för fyrhjulsdrivna SUV:ar

För de flesta stadsjeepar som kan dra nytta av det erbjuds ofta fyrhjulsdrift som tillval, men få väljer till det. Däremot är fyrhjulsdrift betydligt vanligare på stora stadsjeepar och premium-suvar.

Med andra ord, även om stadsjeepar kan hävda att de har en robust estetik, är de inte nödvändigtvis utrustade med varken differentialspärr mellan däcken eller en kortare terrängväxellåda. Medan de behåller den markfria gången och det robusta utseendet hos en 4x4, har många SUV:ar bara tvåhjulsdrift och har gett upp en del av sin terrängförmåga till förmån för bättre hantering.

Om din SUV har fyrhjulsdrift kan du följa samma urvalskriterier men MICHELIN rekommenderar starkt att du utrustar den med fyra identiska däck, d.v.s. samma märke och modell, storlek och slitagenivå.

Måste alla fyra däcken bytas på en fyrhjulsdriven SUV?

För optimal prestanda rekommenderar vi att du byter alla fyra däcken samtidigt om din SUV är ett fyrhjulsdrivet fordon.

Om din SUV istället har tvåhjulsdrift behöver du inte byta alla fyra däcken samtidigt. Det rekommenderas däremot att du gör det i par, det vill säga de två däcken som sitter på samma axel.

Välj mellan SUV-däck på bara några sekunder

För att göra det enklare för dig att välja ger diagrammet nedan en mycket exakt och snabb uppfattning om de mest lämpliga däcken för din SUV:

A tool to help you choose your SUV tyres

Nu när du har en tydligare uppfattning om de bästa däcken för din SUV, klicka nedan för att ta reda på mer.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.