family suv header

SUV: Den ultimata familjebilen

Att köpa bil är en stor investering för de flesta familjer, så det är viktigt att man väljer rätt bil för familjens behov.

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck
suv 4x4 guide

Självklart är vissa bilar inte designade för en genomsnittlig familj. Audi TT och liknande modeller kan visserligen vara läckra och häftiga, men de är inte speciellt praktiska för en familj med fyra personer.

Så vad kännetecknar då den ultimata familjebilen? Låt oss berätta vad som gör en SUV till det perfekta valet.

suv space

Utrymme

Att ha tillräckligt med utrymme är avgörande för familjer som ska ut på vägarna. Det finns många varianter av SUV:ar, allt från crossoverbilar som Nissan Pathfinder till större offroad-bilar som Toyota Landcruiser, som erbjuder mer utrymme än en genomsnittlig bil. För familjer är bagageutrymmet ofta det som avgör. Man kanske behöver få in en barnvagn eller ha extra utrymme för att kunna storhandla.

Vissa SUV:ar har ett enormt bagageutrymme som rymmer 660 liter, där familjens bagage bekvämt får plats. Det är nästan dubbelt så mycket som i de småbilar som har de största bagageutrymmena. Volkswagen Polo rymmer till exempel 355 liter och Audi A1 335 liter. Även kompakt-SUV:ar erbjuder ett betydligt större bagageutrymme: Honda HR-V rymmer till exempel 437 liter, eller hela 1 462 liter med fällda säten.

Säten

I de flesta femsitsiga bilarna går det att fälla sätena för att få plats med skrymmande bagage. Men tack vare den flexibla interiören i en SUV kan det redan imponerande bagageutrymmet bli ännu större än så. Den anpassningsbara interiören gör att man snabbt och enkelt kan växla mellan att transportera passagerare till att flytta skrymmande last utan att kompromissa med komforten. Kia Sorrento är ett utmärkt exempel på en SUV som är perfekt flexibel. Med sju säten, varav två fällbara, kan man med denna modell öka bagageutrymmet eller benutrymmet genom att göra om den till en typisk femsitsig bil. Systemet med tre rader innebär att familjer kan använda utrymmet på ett flexibelt sätt.

seating suv

Säkerhetsfunktioner

Eftersom de ligger högre på vägen anses SUV:ar vara säkrare att köra. Större kaross och storlek gör dem också säkrare än små bilar eftersom det finns mer "skydd" för passagerarna. Det beror på att tyngre fordon är mer benägna att mota bort ett mindre fordon vid en eventuell kollision, enligt Insurance Institute for Highway Safety.

Ett större fordon som t.ex. en SUV har dessutom en längre motorhuv, vilket innebär att de har en större krockzon som ger dem en "fördel" vid frontalkrockar. Större SUV:ar är inblandade i ungefär 13 dödsolyckor per en miljon registrerade fordon, medan siffran för minibilar är 64 dödsfall per en miljon registrerade fordon.

safety suv

Det finns två kategorier att ta hänsyn till när det gäller SUV-säkerhetsfunktioner:

•             Aktiva: funktioner som hjälper föraren att undvika en olycka.

•             Passiva: funktioner som skyddar personerna i bilen vid en eventuell olycka.

Aktiva säkerhetsfunktioner är bland annat låsningsfria bromsar, antisladdsystem och separat fyrhjulsfjädring. Passiva säkerhetssystem är t.ex. fordonets karosstruktur, krockkuddar och bältesspännare.

Volkswagen T-Cross bedömdes som säkraste bilen av What Car? när den testades med avseende på skydd för vuxna och barn, fotgängarsäkerhet och säkerhetsassistans.

Under senare år har SUV-marknaden ökat ytterligare – 2018 ökade antalet registrerade SUV:ar i Europa med 19 % vilket gav dem en marknadsandel på 34,6 %. En avgörande faktor är deras popularitet bland familjer, av de skäl vi har gått igenom.

 

Källor

https://www.whatcar.com/news/the-safest-SUVs/n19477

https://auto.howstuffworks.com/car-driving-safety/safety-regulatory-devices/cg-suv-safety2.htm

https://www.edmunds.com/car-safety/are-smaller-cars-as-safe-as-large-cars.html

https://cars.usnews.com/cars-trucks/suvs-with-the-most-cargo-space

https://www.youmotorcycle.com/what-is-the-difference-between-a-4x4-tyre-and-a-regular-tyre.html

https://www.am-online.com/news/market-insight/2019/01/30/uk-registrations-contrast-europe-s-2018-car-sales-performance

winter small

En guide till vinterkörning

Att välja rätt utrustning kan hjälpa dig att undvika stora problem för förare i vinter.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.