mg 0840

SLITAGE PÅ MOTORCYKELDÄCK: NÄR SKA JAG BYTA UT MINA MOTORCYKELDÄCK?

Slitage på motorcykeldäck, utbuktningar, defekter, punkteringar ... Är det nödvändigt att byta ut slitna eller skadade däck? Läs våra tips och ta reda på vilka varningstecken du ska hålla utkik efter för att vara på den säkra sidan.

När ska jag byta motorcykeldäck?

Däck i dåligt skick kan försämra ditt fordons prestanda och till och med äventyra din eller dina nära och käras säkerhet. Det är därför rekommenderat att göra en inspektion varje månad för att kontrollera:

  • Däckens skick
  • Slitageindikatorer
  • Skador till följd av stötar eller tecken på ovanligt slitage
  • Däcktrycket

 
När du inspekterar däcket ska du vara extra uppmärksam på däckmönstret och sidoväggarna. Leta efter ovanligt, överdrivet eller ojämnt slitage på däckmönstret, främmande föremål, utbuktningar eller töjningar, tecken på hål, sprickbildning i gummit eller andra skador.

Om däcket har en punktering

Däck är slittåliga och har utformats för att motstå ett visst antal stötar, men ibland kan de få punktering. Vid en punktering ska däcket kontrolleras av en specialist. Endast en specialist kan bekräfta att däckets invändiga kammare inte har skadats och inte går att reparera.

Om gränsen för slitage av däckmönstret har uppnåtts

Alla motorcykeldäck blir slitna med tiden. Man bör alltid vara försiktig så att man inte överskrider den lagstadgade gränsen.

Slitageindikatorerna på däcket är 0,8 mm höga. Denna höjd är densamma för alla däck.

Även om slitageindikatorerna ger information om slitaget är det viktigt att veta att detta är ett riktvärde som inte alltid återspeglar lagstiftningen. Den officiella gränsen kan variera beroende på olika länders lagstiftning. Till exempel är den lagstadgade gränsen i Frankrike 1 mm, medan den i Schweiz är 1,6 mm.

Hur identifierar man indikatorerna för slitage på motorcykeldäcken?

Michelingubben överst på däcken betyder att de har en indikator för mönsterslitage. De liknar små bulor som sitter på längst ned på huvudspåren.

wear indicator

1 - Identifiera Michelingubben
2 - Hitta den närmaste indikatorn för slitage på motorcykeldäcket i ett huvudspår

När det återstående gummit har slitits ner till denna nivå har däcket nått eller överskridit den lagstadgade slitningsgränsen. Trots att Michelindäck är designade för långvarig prestanda så rekommenderar vi starkt att byta däcken innan de har nått denna punkt. Efter denna punkt kan inte din säkerhet garanteras och det gäller även väggreppet och prestandan, speciellt på våta väglag.

Om däcken har ålderstecken

Det är svårt att förutse ett däcks livslängd eftersom detta inte beror på tillverkningsdatumet. Däck som aldrig har använts, eller som inte har använts ofta, kan fortfarande visa tecken på åldrande. Många faktorer kan påverka deras livslängd: väderförhållanden, förvaring och användning, belastning, hastighet, däcktryck, underhåll, körstil osv.

Michelin rekommenderar att alla förare regelbundet ägnar några minuter åt att kontrollera deras däck för att identifiera externa tecken på åldrande eller slitage: deformationer eller sprickor i slitbanan, på skuldrorna eller sidorna.

Låt även en däckspecialist kontrollera däcken och låt hen bedöma om de ska bytas eller inte.

Hur länge håller motorcykeldäck?

tyre lifespan

Efter 5 års användning bör däcken kontrolleras av en specialist årligen. Om däcken behöver bytas ut ska du noga följa tillverkarens rekommendationer för att byta ut originalkomponenterna. Som en försiktighetsåtgärd ska alla däck som inte har bytts ut efter tio år bytas ut, även om de verkar vara i ett allmänt gott skick och inte har nått deras slitagegräns på slitbanan.

Om däcket är skadat

Trottoarer, hål och trubbiga föremål kan skada däck allvarligt. Alla revor, snitt eller skador bör undersökas noggrant av en specialist. Endast en däckspecialist kan bekräfta om däcket kan repareras. Som en allmän regel ska du inte köra på skadade eller punkterade däck.

När kan ett skadat däck inte repareras?

repairable area of motorcycle tyre

Ett däck kan inte repareras i följande fall:

  • Punkteringar på däckets sidor (reparation är endast möjlig i T-området som är 3/4 av däckets bredd)
  • Synliga vulster
  • Däckmönstrets gummi har lossnat eller är deformerat
  • Skador som visar delar av däckets insida
  • Skador på grund av oljor eller frätande ämnen
  • Sprickor i gummit på grund av däckets ålder

 

Här är några exempel på skador som kräver professionella åtgärder:
 

cracks

Sprickor

splits

Revor

marble

Strimmor

Om däcket har ett ovanligt slitagemönster

Ovanligt slitage av motorcykeldäckens däckmönster (på vissa ställen, i mitten eller på skuldrorna) är ofta ett tecken på felaktigt däcktryck. Ett däck med för högt lufttryck orsakar mer slitage i mitten på däcket medan ett däck med för lågt lufttryck orsakar mer slitage på däckets skuldror, vilket med tiden kan skada däckets stomme. För att undvika detta bör du kontrollera däcktrycket regelbundet så att det motsvarar tillverkarens rekommendationer.

En annan orsak till oregelbundet slitage på motorcykeldäcken kan vara mekaniska problem (slitna stötdämpare, växellåda, fästen osv.) eller mycket sportig körning.

Kontakta en specialist om du är tveksam.

Om du har fel däck för ditt fordon

Välj dina däck i enlighet med lagstadgade krav och tillverkarens föreskrifter.

För optimerad prestanda bör du helst använda däck av samma märke och serie både fram och bak. Utrusta inte ett fordon med ett radialdäck och ett icke radialdäck såvida det inte anges av tillverkaren. Det bästa sättet att se till att du har rätt däck är att följa tillverkarens föreskrifter.

När det är dags att byta däck kan du kolla in vår däckväljare nedan för att vara säker på att du gör rätt val, eller be en specialist om råd.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.