reifenpannenspray 65001 anwendung am reifen

Allt du behöver veta om däckfix för bilar

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Kom ihåg att punkteringsspray liksom andra slags reparationsmedel för punktering, är en provisorisk lösning och inte rekommenderas för att köra långa sträckor eller i höga hastigheter (över 80 km/h). Risken är att däcket har skadats vid en punktering eller har ett mycket lågt däcktryck innan punkteringssprayen reparerar läckan och återställer däcket.

Om dina däck är skadade, sök upp en fackman så fort som möjligt.  

Här ska vi gå igenom allt du behöver veta om punkteringsspray, hur den används, vilka fördelar den har och hur långt och snabbt du kan köra efter att du har använt den. 

Vad är punkteringsspray?

Det är lätt att råka ut för en oförutsedd punktering, det räcker att köra på en spik eller att få en plötslig spricka i gummit. Visste du att det finns ett enkelt och direkt sätt att tillfälligt reparera din punktering annat än att byta ut däcket med ett reservdäck, utan några verktyg, så att du kan komma tillbaka ut på vägen och köra vidare? 

Däckfix eller tätningsmedel för däck, är en populär lösning för att laga en punktering provisoriskt. Det är en spray som hindrar luften får att läcka ut. Den används ofta av biltillverkare som nu skickar med den tillsammans med eller istället för ett reservhjul.

Det är också bra att veta att vissa däcktillverkare erbjuder däck som redan har en tätning som sprutats in i däcken, såsom Michelins Selfseal-teknik. Det lagar punkteringar innan de uppstår. Tekniken tätar hålet automatiskt, och förhindrar dessutom luftläckage och bibehåller trycket så att du kan köra vidare. 

Däckfix finns som spray och hjälper till att täta läckor i däcket vid punktering. Punkteringsspray används efter att punkteringen har inträffat. Det sprutas in i däcket via ventilen och när det har stelnat kan du köra vidare. Se dock till att kontrollera däcktrycket när du har kört ett tag och återställ vid behov den föreskrivna nivån.

Vad är nyttan med punkteringsspray?

Den här sprayen är en av de enklaste och billigaste nödreparationssatserna vid punktering. Den stoppar läckor och är en praktisk produkt som alla borde ha i bilen. Det är ett bra tillfälligt alternativ om du inte har ett reservdäck nära till hands. Det kan hjälpa dig att flytta din bil till en säkrare plats efter en punktering eller köra till närmaste verkstad för att få professionella råd. 

map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök

Var kan man köpa punkteringsspray?

Punkteringsspray är mycket överkomlig och säljs lite överallt, bland annat i verkstäder och nätbutiker. 

Bil- och cykeltillbehör, skosulor, sport- och fritidsartiklar... Michelin Lifestyle Ltd (MLL) ger Michelinfans ett stort utbud av märkesprodukter som är utvecklade för att varaktigt förbättra deras reseupplevelse.

Hur används punkteringsspray?

Punkteringsspray säljs normalt sett i en sprayburk och sprutas in genom däckets ventil. För att använda den, följ anvisningarna på sprayburken.

Även om punkteringsspray brukar vara lätt att använda, är det viktigt att hitta ett säkert ställe att göra det. Parkera bilen där du är ur vägen för trafik eller andra eventuella faror. Sätt på dig en reflexväst innan du sätter ut varningstriangeln för att varna andra förare om att du står parkerad vid sidan av vägen. När tätningsmedlet har tillsatts och vulkaniserat ska du kontrollera ditt däcktryck så snart du kan. 

237a1702 tyre sealant

Hur mycket punkteringsspray ska man använda?

En sprayburk brukar innehålla en dosering och kan inte användas igen. För att få korrekt trycknivå måste hela sprayburkens innehåll sprutas in i det däck som ska repareras. I allmänhet torkar punkteringsvätskan i slangen och därefter kan sprayburken inte användas längre, även om den fortfarande innehåller lite vätska. 

Se till att ersätta din tätning efter att du använt den i fall det händer igen, och kontrollera sista förbrukningsdag om det var längesedan du köpte den. 

Hur snabbt kan man köra med däckfix?

En spray för att täta läckage är en tillfällig lösning och ska inte användas för att köra långa sträckor eller i hög hastighet – över 80 km/h – utan att först ha fått däcken kontrollerade av en fackman.  

Bör jag byta ut mitt däck efter att ha använt däckfix? 

Vi råder dig att få däcket kontrollerat av en fackman. Det kan potentiellt skadas vid en punktering. Fackmannen kan besluta om däcket behöver bytas ut. 

Vad finns det för andra lösningar mot punktering? 

Sprayen för att stoppa läckage är en av flera lösningar för att behandla ett punkterat däck. Här är en översikt över tillgängliga alternativ:

- Byt ut ditt punkterade däck mot ett reservdäck.
- Använd Run-Flat-däck, som är speciellt gjorda för att stå emot effekterna av det minskade lufttrycket vid punktering, så att du kan köra vidare till en verkstad eller söka professionell hjälp.
- Använd däck med en inbyggd tätningsteknik, t-ex. MICHELIN Selfseal

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.