tyres for electric cars

Däck för elbilar: ett huvudelement för elbilar 

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vi har alla lagt märke till det: elbilar är tystare, tyngre och de accelererar enastående snabbt. Vilka däck för elbilar bör vi använda för att maximera körkomforten och vår elbils räckvidd? Frågan om prestandan för elbilsdäck är i dag precis lika viktigt som batteriräckvidd och laddningsstationernas densitet.

Nya upplevelser: bästa däck för elbilar 

The range challenge of electric cars

Acceleration, bromsning, vridmoment, ljudnivå... att köra en elbil erbjuder en helt ny upplevelse. En enkel provkörning och du kommer att känna att du är på en flygande matta, med bara ljudet av vinden och däcken för elbilar i bakgrunden. Michelin, som är en förkämpe för hållbar mobilitet för både väg och tävlingsbana, har länge utforskat teknik för elfordonsdäck, särskilt genom sitt engagemang i Formel E, som man har varit partner med sedan dess första säsong 2014. Elektrisk konkurrens på hög nivå har fungerat som dess utvecklings- och tekniköverföringslaboratorium, särskilt inom området energieffektivitet för att erbjuda bästa möjliga däck för elbilar.

Räckviddsutmaningen för elbilar

Framtiden för elfordon är delvis beroende av deras räckvidd, vilket är en viktig faktor som driver det allmänna införandet Räckvidden kan utökas genom att välja en mer energieffektiv körstil och använda bromskraftåtervinning när så är möjligt. Men det räcker inte. Därför investerar biltillverkare kraftigt i forsknings- och utvecklingsprogram för att skapa ännu effektivare och energirika batterier. Men nackdelen är att batterierna blir tyngre och tyngre, vilket i sin tur leder till ökat däckslitage. För däcktilllverkare utgör detta en dubbel utmaning: däck för elbilar måste bära tyngre belastningar medan de fortfarande ger utmärkt hållbarhet. Michelin antog framgångsrikt utmaningen genom att utveckla två däck: MICHELIN e.Primacy och MICHELIN Pilot Sport EV.

MICHELIN däck för elbilar: öka batteriets räckvidd 

Med elastomeren med dess höga elasticitet ger däcket MICHELIN e.Primacy utmärkt prestanda i EV-klassen vad gäller både livslängd och rullmotstånd. Det ökar räckvidden för en elbil med 7 %*(1), vilket motsvarar extra 30 km på en 400 km-resa. Vilket kan visa sig vara mycket användbart i slutet av en resa när man behöver nå närmaste laddningsstation. MICHELIN Pilot Sport EV däck, som designats för sportigare körning, erbjuder extremt lågt rullmotstånd tack vare sin GreenPower Compound-teknologi, vilket resulterar i en räckviddsökning på 60 km*(2). För förare som vill få ut det mesta av sitt fordons potential kan denna förbättring i energieffektivitet – tack vare elbildäck – verkligen göra skillnad.

Sportkörning blir elektrisk! 

De säger att elektricitet färdas i ljusets hastighet. En sak är säker, accelerationen av en högpresterande elbil kan verkligen vara explosiv om den har rätt däck för elbilar monterade. MICHELIN Pilot Sport EV är ett elbilsdäck godkänt för vägtrafik, som designats för sportkörning och som har tagits fram genom att dra nytta av Michelins erfarenhet inom Formel E. Det kan hantera extrem acceleration och massfördelning som är typisk för dessa fordon. Däcket MICHELIN Pilot Sport EV uppnår detta tack vare dess ElectricGrip Compound TM-teknik, som använder sig av gummi med hög styvhet. Det är lämpligt för sportig körning där däcken slits hårt och ger optimalt grepp i både torra och våta förhållanden. Däcket MICHELIN Pilot Sport EV ger sålunda massor av körglädje samtidigt som prestanda och säkerhet garanteras.

Från tävlingscykling till e-cyklar

I dag är 1 av 5 cyklar som säljs e-cyklar. Michelin uppfyller cykelentusiasternas behov med dess Ready-sortiment av e-cykeldäck. MICHELIN PROTEK-modellen har utmärkt robusthet och grepp, för en säker resa genom stan i alla väderförhållanden. För e-cyklister innebär detta färre punkteringar och bättre elektrisk hjälp.

From cycle racing to e-bikes

Rättsliga meddelanden

*(1) Längre räckvidd och lägre koldioxidutsläpp – I nytt skick erbjuder däcket MICHELIN e-PRIMACY i genomsnitt 2kg/t mindre rullmotstånd än konkurrenterna, vilket motsvarar en bränslebesparing på upp till 0,21 l/100 km. Detta motsvarar en 5 g minskning av koldioxidutsläpp för en VW Golf 7 1.5 TSI, och en 7 % ökning i räckvidd för en VW e.Golf. Rullmotståndstest som utförts på maskin av Applus Idiada, på Michelins begäran, i juni (nytt däck) och augusti (2 mm ruggade) 2020, med dimensionen 205/55 R16 91V.

(2) Bättre räckvidd för högpresterande elbilar - Intern studie av rullmotståndet som utfördes 10/2020, på dimensionen 255/45 R19, i en jämförelse mellan MICHELIN Pilot Sport EV-däck (6,47 kg/t) och MICHELIN Pilot Sport 4 SUV-däck (8,8 kg/t ). För ett elfordon som väger 2,151 kg, med en räckvidd på 540 km, resulterar den här skillnaden på 2,3 kg/t i en räckviddsökning på över 60 km, vilket motsvarar en 10 %-ig förbättring i förhållande till den ursprungliga räckvidden.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.