tyres for electric cars

VÄLJ RÄTT DÄCK FÖR ELEKTRISK MOBILITET

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vi har alla lagt märke till det: elektrisk mobilitet innebär tystare, tyngre fordon som accelererar anmärkningsvärt snabbt. Så vilka däck ska du använda för att maximera körkomforten och räckvidden för din elbil? Idag är frågan om elbilsdäckens prestanda lika viktig som batteriets räckvidd och laddningsmöjligheter.

Rätt däck för en bättre upplevelse

The range challenge of electric cars

Acceleration, inbromsning, vridmoment, ljudnivå. Att köra en elbil bjuder på en helt ny upplevelse. Efter en provkörning känns det som att du befinner dig på en flygande matta, med bara ljudet av vinden och däcken i bakgrunden. Michelin är en pionjär inom hållbar mobilitet på både väg och på bana. Vi har länge utforskat däckteknik för elfordon, särskilt genom vårt engagemang i Formel E, som vi varit partner till sedan den första säsongen 2014 fram till 2022. Elbilstävlingar på hög nivå har fungerat som ett laboratorium för utvecklings- och tekniköverföring, särskilt inom området energieffektivitet för att kunna erbjuda bästa möjliga däck anpassade för elbilar.

Utmaningen med batterivikt

Framtiden för elektrisk mobilitet beror till stor del på batteriets räckvidd, vilket är en viktig faktor som driver på allmänhetens intresse. Räckvidden kan utökas genom en energieffektiv körstil och genom att använda regenerativ inbromsning när det är möjligt. Men det räcker inte. Biltillverkarna satsar hårt på Research & The future-program för att skapa effektivare och kraftfullare batterier, men under tiden tenderar batteriernas storlek att öka och fordonen blir allt tyngre.

Tack och lov gjorde Michelin det möjligt att möta denna utmaning inom elektrisk mobilitet, tack vare lång erfarenhet av att utveckla högpresterande däck. Vi är stolta över att kunna säga att alla våra nuvarande serier är perfekt anpassade till kraven på elfordon. Valet av däck beror på din bil, din användning, de klimatförhållanden du kör i och den specifika prestanda du förväntar dig. 

Förbättrad hållbarhet och rullmotstånd

Som vi tidigare berättat är alla våra däck lämpliga för elbilar, med tanke på Michelins erfarenhet under de senaste decennierna när det kommer till förbättrat rullmotstånd. Denna prestanda beaktas i alla våra däcksortiment, men för att vara mer konkret kan två exempel lyftas fram:

  • MICHELIN e.Primacy, med sina elastiska elastomerer, levererar utmärkt prestanda i elbilskategorin när det gäller både livslängd och rullmotstånd. Det ökar räckvidden för en elbil med 7 % (1), vilket motsvarar ytterligare 30 km på en resa som är 400 km lång. Det kan visa sig vara mycket användbart särskilt i slutet av en resa när du behöver nå en laddstation.
  • MICHELIN Pilot Sport EV är designat för sportigare körning och erbjuder extremt lågt rullmotstånd tack vare sin GreenPower Compound-teknologin. Det resulterar i en räckviddsökning på 60 km (2). För förare som vill få ut det mesta av sitt fordons potential kan denna energieffektivisering verkligen göra stor skillnad. 

Däck anpassade till ditt klimat

En annan viktig faktor när du väljer däck är de klimatförhållanden du bor och kör i. Beroende på om dina vintrar är stränga eller milda, kommer vissa däckserier att möta dina behov bättre än andra.

För att hjälpa dig göra rätt val har vi tagit fram en visuell guide.

How to choose

Är du en sportig förare?

Om så är fallet kan MICHELIN Pilot Sport familjedäck vara ett bra val för dig.

Det har designats speciellt för sportig körning och har utvecklats med hjälp av Michelins erfarenhet av Formel E (från 2014 till 2022). Den klarar av den extrema accelerationen och massfördelningen som är typisk för dessa fordon. Däcket är lämpligt för sportig körning när däcken slits hårt och ger optimalt grepp i både torra och våta vägförhållanden. MICHELIN Pilot Sport-familjedäck levererar mängder av körglädje samtidigt som de garanterar prestanda och säkerhet.

Däck rekommenderade av din biltillverkare

En OE-märkning (Original Equipment) på ditt däck indikerar att det har godkänts av din fordonstillverkare för montering som standard.

Att välja samma däck som originalutrustning är därför ett bra sätt att utrusta ditt fordon, eftersom detta däck är en idealisk kandidat för att garantera god väghållning, optimal komfort och optimerat rullmotstånd.

JURIDISKA MEDDELANDEN

*(1) Längre räckvidd och lägre koldioxidutsläpp – I nytt skick erbjuder däcket MICHELIN e-PRIMACY i genomsnitt 2kg/t mindre rullmotstånd än konkurrenterna, vilket motsvarar en bränslebesparing på upp till 0,21 l/100 km. Detta motsvarar en 5 g minskning av koldioxidutsläpp för en VW Golf 7 1.5 TSI, och en 7 % ökning i räckvidd för en VW e.Golf. Rullmotståndstest som utförts på maskin av Applus Idiada, på Michelins begäran, i juni (nytt däck) och augusti (2 mm ruggade) 2020, med dimensionen 205/55 R16 91V.

(2) Bättre räckvidd för högpresterande elbilar - Intern studie av rullmotståndet som utfördes 10/2020, på dimensionen 255/45 R19, i en jämförelse mellan MICHELIN Pilot Sport EV-däck (6,47 kg/t) och MICHELIN Pilot Sport 4 SUV-däck (8,8 kg/t ). För ett elfordon som väger 2,151 kg, med en räckvidd på 540 km, resulterar den här skillnaden på 2,3 kg/t i en räckviddsökning på över 60 km, vilket motsvarar en 10 %-ig förbättring i förhållande till den ursprungliga räckvidden.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.