as 416552898

Tips för att köra i snö och på is

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Från isiga vägar och mörka, dimmiga nätter till oväntade snöstormar, vintern kan vara en svår period på vägarna. Att köra i snö och på is och färdas i svåra förhållanden på ett säkert sätt kräver tålamod, samt att du gör nödvändiga förberedelser så att du har bästa möjliga utgångsläge för att hantera väder och vind när du kör på vintern.

Förbered din bil för vinterkörning

Först och främst ska du kontrollera att dina däck är i gott skick och korrekt pumpade och att de har minimalt slitage när du kör på vintern – i de flesta länder är detta 1,6 mm.
Om du regelbundet upplever långvarigt och hårt vinterväder där du bor, är det värt att byta ut sommardäcken mot vinterdäck som till exempel MICHELIN Alpin-däcksortiment. De har mycket bättre grepp på snö och is tack vare deras glest placerade och djupa däckmönster. Om du är orolig för vinterkörning på fjällvägar kan du överväga att investera i snökedjor för särskilt snöiga vägar för att förbättra din dragkraft på vägen.
Om du bor någonstans med mildare vintrar med tillfälliga snöfall kan ett bra alternativ vara att utrusta din bil med året runt-däck som hjälper dig att vara säker på vägarna när temperaturen sjunker.  
Glöm inte att ta bort snön från ditt fordon, fylla på frostskyddet i vindrutespolaren och skrapa bort isen från vindrutan innan du ger dig iväg.                                                                              

Vinterdäck gör det säkrare att köra i snö och på is

Var försiktig när du ska köra bil i snö och på is

Att bromsa kan vara svårare när du kör i snö och på is, så kör saktare och öka din vanliga stoppsträcka mellan din bil och bilen framför med upp till 10 gånger, särskilt på isiga vägar.
Undvik att slira och sladda genom att bromsa försiktigt och var extra försiktig och kör endast när du är utvilad och alert. Håll dig i ditt körfält, ge andra fordon gott om plats och stäng av farthållaren eftersom den kan öka slirningsrisken. Om du kör i snö eller på is och vägarna är inte sandade, ska du också undvika att köra i spår andra fordon har gjort eftersom packad snö kan vara svårare att greppa än nysnö.
Om du ska resa till en avlägsen plats är det värt att ha några förnödenheter i bilen om du skulle bli strandsatt på grund av vädret, t.ex. mat, varma kläder och en ficklampa. 

Va extra försiktig när du kör på fjällvägar på vintern.

Att köra en automatväxlad bil i snö

Om du kör en automatväxlad bil i snö hittar du kanske ett "snow mode" (snöläge) som hjälper dig att köra säkrare och minska slirningsrisken. Vissa automatväxlade bilar kan ha 2 växelpositioner, i detta fall kan du sätta bilen på växel 2: då används endast de två första växlarna. Denna växel behåller en låg hastighet, det är praktiskt när du kör i branta backar, snö eller på is. Detta gör att du också kan använda motorbromsning. Med en manuellt växlad bil, använd en högre växel för större kontroll. För mer information om att köra i snö och köra på is, läs våra 7 säkerhetstips för vinterkörning.

Upptäck vårt sortiment av däck för alla årstider och vinterdäck

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.