microsoftteams image 4

Hur och när ska man kontrollera däcktrycket?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Eftersom däcken tappar lite luft naturligt är det viktigt att kontrollera däcktrycket regelbundet. Om du inte gör det riskerar du att förlora grepp och öka bromssträckan. Du kan även skada däcken, förkorta deras livslängd och öka din bränsleförbrukning.


Nu ska vi se hur man undviker de här riskerna.

Hur kollar man lufttryck i däck?

På en bensinsstation

Det enklaste är att åka till en bensinsstation där det går att pumpa däck.

microsoftteams image 7

Efter att du identifierat tillverkarens rekommenderade tryck för du in kompressorns munstycke i ventilen.

Kontrollera om det visade lufttrycket i däcket stämmer med det rekommenderade trycket.

Om inte trycker du på knappen för att fylla på luft tills det nått rätt nivå.

Med en bärbar kompressor

Du kan också kontrollera och rätta till däckens lufttryck hemma. Du behöver bara en bärbar kompressor som finns att köpa i butiker. 

picture1

Det finns biltillbehör som MICHELIN bärbara kompressor på Michelin Lifestyle Ltd tillsammans med ett brett utbud av märkesprodukter.

Det är bäst att använda samma kompressor till varje kontroll så att två apparater med olika kalibrering inte påverkar trycknivån på dina däck.

När ska man kolla lufttryck i däcken

Man ska alltid kontrollera lufttryck i däcken när däcken inte har körts eller bara körts ytterst lite.

Varför? Därför att när du kör hettas däcken upp vilket gör att trycket ökar. Om du kontrollerar ditt däcktryck efter att du kört länge kan det kännas som att däcken är för hårt pumpade. Det kan få dig att (felaktigt) tro att du ska ta bort luft för att rätta till trycket.

Det rekommenderas att kontrollera lufttryck i däck när fordonet har körts mindre än 2 km. Då får du en riktig bild av däcktrycket. Om det behövs kan du fylla på med luft om trycket är för lågt.

Hur är det med reservhjulet?

Man glömmer ofta bort reservdäcket när man kollar däckens lufttryck. Men om ditt fordon har ett reservdäck måste du kunna lita på det om luften går ur ett av däcken. Reservdäcket behöver också kontrolleras med jämna mellanrum även om det inte används dagligen. Så kom ihåg att även kontrollera reservdäckets tryck.

Hur ofta bör man kontrollera däcktrycket?

Oavsett hur gamla eller slitna dina däck är tappar de en liten mängd luft. När däcket rullar förlorar det lite luft. För att undvika de nämnda riskerna rekommenderar vi dig att kontrollera lufttryck i däcken en gång i månaden.

Orsaker till tryckförlusten

Varför slits vissa däck snabbare än andra?

Det finns många orsaker:

  • Om däckets ventil är lite porös kan däcket tappa luft snabbare än vanligt.
  • När fälgen är gammal och rostig kan det också skada däcket och göra att luften går ur.
  • Om din bil alltid står parkerad på samma plats tappar däcken som utsatts för sol luft snabbare än de som inte exponerats.
  • En punktering som till exempel orsakats av en spik kan göra att trycket sakta men säkert minskar.
     

Om du under din månadskontroll märker att trycket i ett däck skiljer sig mycket från de andra kan det vara fel på det. I så fall ska du låta en fackman undersöka det.

I övrigt är det vanligt med små skillnader i lufttryck mellan däcken. Ta för vana att kontrollera däcktrycket varje månad för att undvika att ha för dåligt pumpade däck som slits i förtid.

If your vehicle is always parked in the same place, tyres exposed to the sun lose air faster.
map search desktop

Hitta återförsäljare nära dig på några sekunder

Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.