Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

SOMMARDÄCK ELLER HELÅRSDÄCK: HUR SKA JAG VÄLJA?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

I många år var däckvalet en enkel process – sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

Idag erbjuder dock helårsdäck helt nya möjligheter, och det är inte alltid helt lätt att veta vad som är det bästa alternativet för dig. Det är här Michelin kommer in i bilden. Oavsett om du funderar på att satsa på sommardäck eller helårsdäck, så finns vi här för att ge dig all information du behöver för att fatta rätt beslut för dig.

Sommardäck

Designade för att garantera optimal prestanda i temperaturer högre än 7°C, presterar sommardäck bäst på torra och våta vägar och är särskilt användbara på platser där temperaturen ofta når över 35°C under enstaka eller till och med längre perioder.

Inbromsning på våta vägar

(1) Genomsnittlig skillnad i bromssträcka för ett vinterdäck jämfört med ett sommardäck. Bromssträcka på blött underlag från 80 km/h till stillastående. TUV SUD 2013-tester, med 205/55 R15, utförda mellan 4°C och 6°C.

Problemet med dessa däck är att gummit härdar när temperaturen börjar sjunka under 7°C, vilket gör dem mindre effektiva på vintern, särskilt på vått underlag.

Om du kör med sommardäck under vinterförhållanden resulterar det i att du utsätter dig själv för stor risk. Det är särskilt farligt om du kör i snö med sommardäck, eftersom bromssträckan i allmänhet är dubbelt så lång än om du hade certifierade vinterdäck.

braking on snow_ENG

(2) Genomsnittlig skillnad i bromssträcka för ett vinterdäck jämfört med ett sommardäck. Bromssträcka på snöig väg från 50 km/h till stillastående. TÜV SÜD 2013-tester, med 205/55 R16, utförda mellan -4°C och -6°C.

Helårsdäck

Helårsdäck, året runt-däck eller fyrsäsongsdäck som de också kallas, är hybriddäck som är lika bekväma att köra i -10°C som de är i 30°C. Så vad är däckens hemlighet? De kombinerar egenskaperna hos sommar- och vinterdäck, vilket gör att du kan köra säkert i torra och våta förhållanden, på sommaren såväl som på snö.

Michelins helårsdäck är 3PMSF-certifierade och det är just det som gör att de kan bekräfta sin goda vinterprestanda, särskilt på snö.

Detta är den främsta fördelen med helårsdäck jämfört med sommardäck, även om de inte är lika effektiva som ett vinterdäck (som förblir det ultimata snödäcket). Ändå garanterar helårsdäck rörlighet och säkerhet i de flesta snöförhållanden. Denna fördel har dock en nackdel. När temperaturen går över 7°C har även de bästa helårsdäcken en något längre bromssträcka, både på vått och torrt underlag, jämfört med sommardäck.

MICHELIN CrossClimate 2

Relativ prestanda för MICHELINs sommar-, vinter- och helårsdäck

Relative performance of MICHELIN's summer and all season tyres

Anteckningarna återspeglar nivån på indikativ prestanda för de däck som jämförs.

Sommardäck

Sommardäcken MICHELIN Primacy 4+ och Pilot Sport 5 presterar bäst på torra och våta vägar under varmt väder. De har en utmärkt livslängd, vilket är precis vad som kan förväntas av märket MICHELIN.

Helårsdäck

MICHELIN CrossClimate 2 är ett helårsdäck, eller året runt-däck som det också kallas, som presterar bra både sommar och vinter – även i snö. Dess hållbarhet är i nivå med sommardäckens, vilket gör dem till ledande i denna kategori.

Sommardäck eller helårsdäck: vad ska jag välja?

"Det viktigaste att ta hänsyn till när du köper nya däck till din bil är vilken typ av körförhållanden du sannolikt kommer att stöta på.

Här är ett diagram som kan hjälpa dig att välja: "

Sommar vs helårsdäck: ett diagram som hjälper dig att välja

Om du bor i ett område där vintrarna är milda, temperaturen sällan faller under 7°C och du sällan eller aldrig stöter på snötäckta vägar, så är sommardäck utan tvekan det bästa alternativet för dig.

Om du däremot bor i en region där temperaturen ofta faller betydligt lägre än 7°C och där du varje vinter ställs inför flera dagars resor på snötäckta vägar (lokalt snöfall, resor till skidorter, besök hos familj eller vänner i snöiga områden, etc.), då är däremot helårsdäck det bästa valet för dig.

Slutligen, om du regelbundet stöter på snöiga vägar, eller om du bor i eller reser till områden som är svåra att komma åt på vintern (branta sluttningar, vägar som inte snöröjas regelbundet etc.), då är det bästa alternativet för dig att fortsätta använda sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.