marked tyre

Tillverkarmärkta däck utvecklade av MICHELIN

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Michelin anser att det är oerhört viktigt att arbeta tätt tillsammans med biltillverkare för att kunna utveckla högpresterande däck. Dess ingenjörer använder sin expertis till att välja de bästa teknologierna och materialen beroende på varje bilmodells speciella egenskaper. På så sätt säkerställer de en hög prestanda och skön körning, och en alldeles speciell körupplevelse!

Varför utvecklar Michelin märkta däck?

Varje bilmodell har sina egna egenskaper. Dess vikt, kraft och motoranordning har alla en direkt inverkan på däckvalet, så biltillverkare vill ha däck som tar hänsyn till dem. Michelins ingenjörer arbetar tätt tillsammans med sina kollegor hos bilmärken som Mercedes-AMG, Porsche, Tesla och BMW för att utveckla däck som tillgodoser varje bilmärkes speciella behov. Efter en grundlig process med testning och finjustering har varje däck märkts beroende på varje biltillverkare, och monteras på den modell som det konstruerats för.

marked tyre

M01-märkningen på det här däcket betyder att däcket utvecklats för Mercedes-AMG. Läs mer om däckmärkning.

Däckbeteckning på originalutrustning, märkta däck, godkända däck, typgodkända däck, homologerade däck... Vad betyder de olika begreppen?

Vad är OE-däck (originalutrustning)?

OE-däck (originalutrustning) är de däck som monterats på bilen under tillverkningen. 

Måste märkta däck nödvändigtvis vara godkända av varje enskild biltillverkare?

Märkta däck är resultatet av specialförfrågningar från enskilda biltillverkare. De anger att man varit noggrann med däcket och modellen som helhet för att det ska uppfylla den prestanda som ägarna förväntar sig. Till exempel är ”N”-märkta MICHELIN däck specialutvecklade för Porsche, ”K”-märkta däck framtagna för Ferrari och ”T”-märkta däck utvecklade för Tesla.

Tillverkarmärkta däck som utvecklats för olika bilmodeller är resultatet av forskning som gjorts gemensamt av Michelins ingenjörer och deras motparter hos biltillverkaren i fråga. Till exempel är ”N”-märkta däck godkända av Porsche. Märkta däck är därmed godkända av biltillverkaren i fråga

Är det någon skillnad mellan ett däck som godkänts av en biltillverkare och ett typgodkänt däck?

Alla däck måste uppfylla lagkraven i landet eller regionen där de säljs. Det är inte samma sak som att ett däck godkänts av en enskild biltillverkare, för det inte obligatoriskt.

OE MÄRKNINGSTABELL

2024 05 b2c 4w michelin oem table 1 web
2024 05 b2c 4w michelin oem table 2 web

Allt du behöver veta om märkta däck…

Märkta Michelin-däck har specialutvecklats av Michelins ingenjörer i nära samarbete med biltillverkaren i fråga. Märkta däck har byggt in enskilda bilmärkens och bilmodellers identitet beroende på varje tillverkares specifikationer av prestanda och krav. Däck som godkänts av tillverkaren ser till att körupplevelsen blir optimal, från utmärkta köregenskaper och behaglig körning till lägre buller och roligare körning.

Märkta däck visar att de uppfyller alla krav från biltillverkaren. Det är viktigt att veta att alla originalutrustningsdäck har godkänts av de tillverkare som monterar dem. När man byter ut dem är det därför viktigt att begära samma däck som biltillverkaren godkänt. 

Biltillverkare använder Michelin-däck

Michelin-däck sätter rekord 

Eftersom däcket är den enda kontaktytan mellan bilen och vägen, spelar däcken en avgörande roll när man försöker sätta nya rekord.

I september 2019 satte Bugatti Chiron nytt hastighetsrekord på 490,484 km/tim med MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R däck som passade dess speciella egenskaper perfekt. 

bugatti

Michelin däck har bidragit till många varvrekord runt Nürburgrings 20,832 kilometer långa Nordschleife-bana i Tyskland:
I augusti 2020 körde en Porsche Panamera med MICHELIN Pilot Sport Cup 2 ND0 däck som var specialutvecklade för den här modellen runt banan på bara 7 min 29,81s!

porsche

I november 2020 satte MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R MO1A monterade på en Mercedes-AMG GT Black Series - den tyska tillverkarens kraftfullaste bil - ett nytt varvrekord på 6 min 48,047s!

mercedes black series

Morgondagens däck 

Vårt partnerskap med General Motors har bidragit till utvecklingen av Uptis – ett innovativt, hållbart däckkoncept som tillverkats av förnybara/ biobaserade material. Det är ett punkteringsfritt däck som kräver noll underhåll.

microsoftteams image 14

Var kan man köpa tillverkarmärkta däck?

Däck till din bilmodell som godkänts av biltillverkare kan köpas från specialiserade webbplatser och butiker.

banner-dealer-locator
Hur hittar jag rätt däck?
Sök efter
Adress, stad eller postnummer
Car
Hitta mig
Sök

Behöver du hjälp eller har du frågor om däck som godkänts för din bilmodell?

Prata med en MICHELIN-expert. De kan sin sak och kan ge dig råd beroende på dina behov, din körprofil och din bils egenskaper. 

Kontakta oss MICHELIN Tyres Expert | MICHELIN Tyres

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.