camionnette premiere image

VILKA ÄR DE BÄSTA VAN DÄCKEN FÖR DITT NYTTOFORDON?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Undrar du hur du väljer de bästa van däcken för ditt nyttofordon? Vår artikel hjälper dig att hitta rätt däck och guidar dig genom urvalsprocessen.

Vad är ett nyttofordon?

Innan vi börjar kan det vara bra att veta exakt vad ett nyttofordon är. Till skillnad från en personbil (dvs. en bil som används för pendling eller personliga ändamål) har ett nyttofordon designats för en viss funktion, vanligtvis i yrkessammanhang.

Exempelvis kan den tack vare sina stora lastutrymmen användas för att transportera verktyg eller produkter. Detta utrymme varierar beroende på nyttofordon. Faktum är att det finns olika storlekar av nyttofordon med olika lastutrymmen. Nyttofordon har lastutrymmen på mellan 3 m³ och 30 m³ för att uppfylla olika behov.

De tre typerna av nyttofordon

Nedan listar vi tre huvudkategorier av nyttofordon. Detta ger dig möjligheten att identifiera vilken kategori ditt fordon hör till.

small van détouré

Liten van

Den lilla vanen är den minsta typen av nyttofordon och det som mest liknar en personbil. Detta beror på att det är en personbil som har omvandlats för att bli mer funktionell. Inga fler dörrar och inga fler baksäten. Istället har den ett stort lastutrymme på ca 3 m³.

Exempel:

 • Renault Kangoo
 • Citroën Berlingo
 • Peugeot Partner
 • Mercedes Citan
 • Volkswagen Caddy
 • Fiat Torino
 • Fiat Doblo Cargo
medium van

Mellanstor van

Den mellanstora vanen är kanske inte lika smidig i innerstäder som en liten van, men den har ett mycket större lastutrymme. Därför uppfyller den mer krävande transportbehov.

Exempel:

 • Renault Traffic
 • Citroën Jumpy
 • Peugeot Expert
 • Mercedes Vito
 • Volkswagen Transporter
 • Fiat Scudo
 • Fiat Talento
large van détouré

Stor van

Detta är den största typen av nyttofordon. En stor van har ett lastutrymme på upp till 20 m³ för utrustning och paket.

Exempel:

 • Renault Master
 • Citroën Jumper
 • Peugeot Boxer
 • Mercedes Sprinter
 • Volkswagen Crafter
 • Fiat Ducato
 • Ford Transit


Stora vans finns även anpassade för kyltransporter samt för att transportera passagerare.

van lifers

Fricampare

Det finns även vans som utrustats för fricampare, eller för service och underhåll.

Som du märker finns det vans för många olika användningsområden och begränsningar, och för att säkerställa bästa möjliga säkerhet under samtliga förhållanden måste vanen utrustas med rätt däck.

Har du en husbil?  ​

I så fall rekommenderar vi att läsa vår särskilda artikel för att hitta de bästa däcken till din husbil

Förstå däckmärkningarna för nyttofordon

markings

Varje däck har utformats för att bära en viss last. Eftersom detta varierar beroende på fordon har specifika märkningar skapats för att tydligare ange lastkapaciteten. Vi kommer att förklara dessa nedan:

Märkningen XL (Extra Load) eller REINF (Reinforced) på däckets sidoväggar betyder att lastkapaciteten har ökats jämfört med lastkapaciteten för ett personbilsdäck.
XL- eller REINF-däck kan därför vara bättre lämpade för små vans.
Exempel på en dimension med XL-märkning: 215/65 R 16 102V XL

C eller LT betyder vansdäck med förstärkt stomme som kan bära en större last, dvs. med ett lastindex på upp till 128, vilket betyder en högsta last på 1 800 kg. Denna märkning avser därför mellanstora eller stora vans.
Exempel på en dimension med C-märkning: 215/65 R 16 C 109/107 T

Var noga med att inte blanda ihop denna med CP-märkningen som avser nyttofordon, men endast för husbilar.

Hur väljer du de bästa vansdäcken för ditt nyttofordon?

Kom ihåg att små vans kan kräva personbilsdäck, medan större nyttofordon oftast kräver specifika vansdäck. Läs användarmanualen för att se vilka dimensioner som har godkänts av din vantillverkare. Oavsett rekommenderar MICHELIN däck med ”C”-märkning.

Du kan sedan välja de bäst lämpade däcken med dessa dimensioner i enlighet med kriterierna som beskrivs nedan:

Hur är vintrarna där du bor?

Valet av däck beror på om du kör i milda, kalla eller extrema vinterförhållanden. För att jobba så säkert som möjligt behöver du däck som ger ett säkert grepp i alla förhållanden.

Vi rekommenderar att granska figuren nedan för att hitta det bäst lämpade utbudet för ditt klimat på några sekunder:

van

Snöar det emellanåt på vintern? MICHELIN Agilis CrossClimate året runt-däck är perfekta för detta ändamål. Läs mer i vår artikel om året runt-däck.
För vinter och ofta förekommande snöfall kan du välja något av dessa alternativ:

Om du föredrar bästa möjliga prestanda för alla årstider ska du välja MICHELIN Agilis 3 på sommaren och MICHELIN Agilis X-Ice North på vintern.
Om du främst föredrar bekvämlighet och minskade kostnader ska du välja MICHELIN Agilis CrossClimate.

Om du kör i extrema vintertemperaturer (under 7 °C) och på isiga väglag rekommenderar vi att utrusta ditt nyttofordon med MICHELIN Agilis X-Ice North-däck på vintern och MICHELIN Agilis 3 på sommaren. Läs mer om vinterdäck i vår särskilda artikel.

Kör du i terräng?

Om du kör ditt nyttofordon i naturlig terräng rekommenderar vi att läsa vår artikel om offroad-vansdäck

Varför välja MICHELIN Agilis-serien? 

Vår MICHELIN Agilis-serie har utformats speciellt för nyttofordon, flottägare, hantverkare och butikspersonal. 

Vi vet hur viktigt det är för dig att kunna fokusera på din verksamhet och dina kunder genom att förse konsekvent service utan att behöva oroa dig för väderförhållandena du kör i. Vi har därför, kort sagt, skapat det här utbudet för att ge dig mer sinnesro.

Du behöver pålitliga och säkra däck för dig och dina anställda, även på blöta eller snöiga vägar.

Med MICHELIN Agilis-däcken kan du köra säkert i alla väder och på alla väglag. De garanterar ett bra väggrepp samt fantastisk hållbarhet.

Och trots att däcken i MICHELIN Agilis-serien har utformats speciellt för krävande yrkesbehov, är däcken även perfekta för fricampare som reser året runt.  

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.