Are reinforced tyres mandatory for utility vehicles?

ÄR FÖRSTÄRKTA DÄCK OBLIGATORISKA FÖR NYTTOFORDON?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Vad är förstärkta däck? Vad används de till och vad är fördelarna? Är de obligatoriska för ditt kommersiella fordon? Svaret på dessa frågor får du i denna artikel.

Vad menas med förstärkt däck?

Förstärkta däck är däck vars stomme, som namnet antyder, har förstärkts. Syftet med denna förstärkning är att däcket ska kunna bära tyngre laster.

Förutom möjligheter till tyngre last ger förstärkta däck också högre motståndskraft mot stötar såsom trottoarkanter och gropar i vägbanan. 

Hur känner jag igen ett förstärkt däck?

Förstärkta däck kan identifieras genom dess märkning på sidoväggen. Det finns flera markeringar som vi beskriver nedan:

Η σήμανση «C»

C-märkningen

C-märkningen är avsedd för skåpbilar och andra lätta lastbilar/nyttofordon. Eftersom dessa typer av fordon vanligtvis innebär transport av tunga laster behöver de förses med förstärkta däck.

C-märkta däck är speciellt utformade för denna typ av fordon. De har ett högre belastningsindex än konventionella däck.

Observera att det kan finnas flera belastningsindex för samma storlek. Ex. 235/65R16 MICHELIN Agilis CrossClimate med belastningsindex 115/113 eller 121/119. Valet bör därför baseras på fordonets last.

Σημάνσεις XL και REINF (ή RF)

XL-, REINF-, eller RF-märkta däck

XL (Extra Load)-märkningen betyder att däcket har en högre belastningsgrad än den som vanligtvis finns på samma däckstorlek. Det gör att däcket tål ett högre tryck.

På liknande sätt indikerar REINF eller RF (förstärkt)-markeringen att däckets belastningsindex har ökats för att klara tyngre belastningar.

Det är viktigt att notera att XL- och REINF-märkningarna inte är avsedda för kommersiella fordon, utan för personbilar med högre last.

Däck med en C-märkning, avsedda för lätta lastbilar, har redan en förstärkt stomme.

 Är förstärkta däck obligatoriska för nyttofordon?

I vissa fall är det obligatoriskt att montera förstärkta däck på ditt fordon. Här är några exempel:

  • Om du har en skåpbil eller en lätt lastbil är det obligatoriskt att den är utrustad med C-märkta däck.
  • Om du kör ett litet nyttofordon av motsvarande storlek som en personbil (t.ex. Citroën Berlingo eller Renault Kangoo), finns det ingen skyldighet att förse det med C-märkta däck, men ibland med XL eller förstärkta däck
  • XL- och REINF-däck är designade för tunga passagerarfordon och är inte obligatoriska för skåpbilar och kommersiella fordon.
98894884 comp

 Om du är osäker, läs tillverkarens rekommendationer i din användarmanual. Om kravet på ett C-märkt däck inte nämns i manualen, behöver du bara följa det angivna belastningsindexet.

MICHELIN förstärkta däck

 Vårt MICHELIN Agilis Van-sortiment erbjuder däck med C-märkning som är speciellt utformade för att vara kompatibla med lastbegränsningarna och användningen av din skåpbil.

michelin agilis 3

MICHELIN Agilis 3

MICHELIN Agilis 3 (C-märkning) gör att du kan sköta dina affärer med en förstärkt stomme och dra ditt strå till stacken för miljön med hjälp av ett långvarigt däck. Detta ekodesignade skåpbilsdäck minskar avsevärt CO2-avtrycket (2) med mindre avfall som genereras (3). Dess robusta design hjälper till att ta itu med gropar, sprickor och ojämn vägbana (4).

michelin agilis crossclimate

MICHELIN Agilis CrossClimate

Vårt åretrunt-däck för skåpbilar (C-märkning) är designat för att ge hög säkerhet, lång livslängd och bra grepp, oavsett väder och underlag. Dess förstärkta design hjälper till att motstå slitage. Detta däck erbjuder en ledande inbromsning på torr vägbana (5), A-klassat våtgrepp (6) för säkerhet och grepp på utmanande ytor som lera, gräs, grus och snö (3PMSF) (7).

michelin agilis alpin

MICHELIN Agilis Alpin

Kör runt din last säkert i tungt snöfall med MICHELIN Agilis Alpin-däcket, ett förstärkt däck med C-märkning, byggt för att erbjuda lätta kommersiella fordon och nyttofordon höga nivåer av säkerhet, kontroll och rörlighet på vinterväglag. Däcket är designat för en hög accelerationsnivå på snö (8) för optimal kontroll och rörlighet (3PMSF). Dess förstärkta design tål tunga belastningar och tuffa förhållanden.

Glöm inte däcktrycket! 

Oavsett vilka förstärkta däck du väljer för ditt fordon är det viktigt att justera trycket en gång i månaden för att matcha skåpbilsrekommendationerna eller däcktillverkarens rekommendationer.

LEGAL NOTICE

(1) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Inbromsningstest på våt vägbana av TÜV Süd 2012 på 195/65 16C 104/102 R (60-20 km/h).

(2) - CO₂ - Baserat på den interna studien Analyse Cycle de Vie ACV, september 2019 av Michelin Technologies Center, som jämför MICHELIN Agilis 3 vs MICHELIN Agilis+, på 235/65 R16 115/113R. AGILIS 3 minskar 1,3 kg CO₂/kg däck för 1000 km vs AGILIS+, baserat på fallet med en skåpbil utrustad med fyra däck AGILIS 3 och som kör 20 000 km per år. Besparingen motsvarar 104 kg CO₂. Med tanke på att ett träd kan lagra upp till 35 kg CO₂/år i genomsnitt (beroende på trädets typ och ålder - källa: CSR & hållbar utvecklingsplattform), är en besparing på 104 kg/år nästan lika med att plantera tre träd.

(3) - Däckvikt - Enhetsvikt för MICHELIN Agilis 3 har minskat med upp till 1,6 kg per däck jämfört med MICHELIN Agilis+.

(4) - Teknologier - Däcket har unika sidoväggar för att skydda mot skador samt en nötningsbeständig gummiblandning som kommer från beprövad lastbilsdäckteknologi.

(5) – Inbromsning på torr vägbana – Torra inbromsningstester utförda av IDIADA på Michelins begäran, 2017 och 2019, på dimension 235/65 R16C 115/113 R, på Mercedes-Benz Sprinter, i jämförelse med dess stora konkurrenter inom sommar-, vinter-, och åretrunt-däck. (MICHELIN Agilis CrossClimate (40,7m) jämfört med BRIDGESTONE Duravis 660 (41,7m), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (41,7m),; CONTINENTAL VanContact Winter (47,1m), PIRELLI Carrier™LIN, &46CHE.LINM Agilis CrossClimate (41,5m) jämfört med CONTINENTAL VanContact™ 4Season (47,1m), PIRELLI Carrier™ All Season (44,0m). 2019, MICHELIN Agilis CrossClimate (46,2m) jämfört med GOODYEAR Vector 4 Seasons.5m Cargo).

(6) - Våtgrepp - MICHELIN Agilis CrossClimate får A i klassen för våtgrepp enligt den europeiska märkningen.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.