Motorcykel Tidningsledare bil hur mina däck lagas tips och råd

Håll dina däck säkra

De flesta av oss vet hur man kör säkert. Men vet vi hur man håller däcken säkra?

Några enkla saker kan göra så att man slipper tråkiga upplevelser.

Varför är det viktigt?

1

Det hjälper mig spara pengar

 • Kontrollera lufttrycket i däcken och utför regelbundet underhåll som rotation, inställning och inspektion för att spara pengar.

Det kan förlänga livslängden på dina däck så du inte behöver köpa nya lika ofta

Små enkla saker som att kolla rätt lufttryck på däcken kan göra stor skillnad för hållbarheten på dina däck. Däck med för högt eller för lågt lufttryck slits ojämnt och håller inte lika länge. Till exempel så kan ett däck som alltid har 20 % lägre lufttryck hålla 20 % kortare tid.

Det här betyder att ett däck, som normalt skulle hålla 40 000 km, slits ut vid 32 000 km. Dessutom, eftersom fram- och bakaxlar samt höger och vänster sida av din bil sliter olika på dina däck, kan du genom regelbunden däckrotation mellan olika positioner säkerställa jämnare slitage och längre hållbarhet.

Det kan spara pengar på bränsle

 • Däck med för lågt lufttryck är en av de största orsakerna till onödigt stor bränsleförbrukning.
 • Däck med för lågt lufttryck har högre rullmotstånd, vilket betyder att det krävs mer från motorn för att flytta ditt fordon.

 

Lufttryck: vad du behöver veta

 

2

Det garanterar din säkerhet

Dina däck är ditt fordons enda kontakt med vägen – de behöver vara i gott skick för att garantera din säkerhet. För att slippa problem, följ dessa viktiga skötselråd:

 • Inspektera dina däck:

Du kanske inte alltid märker om ett av dina däck har skadats. Inspektera dina däck regelbundet för att upptäcka slitage eller skador och slippa plötsliga problem. Utöver detta, låt en expert inspektera dina däck årligen.

 • Kontrollera lufttrycket:

Att köra med felaktigt lufttryck kan påverka ett fordons hantering och inbromsning, särskilt vid våta förhållanden och kan allvarligt äventyra din säkerhet. Att köra på däck med mycket lågt lufttryck kan orsaka värmebildning och eventuellt en punktering. Kontrollera dina däcktryck varje månad och inför varje längre resa.

 • Respektera lastkapaciteten:

Överskrid inte lastkapaciteten i förhållande till däckets belastningsindex. Däck som belastas över deras maxlast kan ackumulera värme och det kan resultera i att däcken plötsligt går sönder.

 • Att köra i hög hastighet* kan skada ditt däck

Vid högre hastighet finns större risk att däcken skadas av hinder i vägen eller värmebildning. Höga hastigheter kan orsaka plötslig luftförlust eller till och med plötslig däckexplosion som kan göra att föraren tappar kontrollen över fordonet.

Använd dina reservdäck

Om du ser en skada på ett däck eller hjul, byt ut det mot ditt reservdäck och låt en expert kontrollera ditt däck.

* Att överskrida den säkra, lagliga hastighetsgränsen rekommenderas inte.

Däckbalansering: vad behöver jag veta?

Vad är det?

 • Ibland när däck monteras är viktfördelningen mellan däck + hjulaggregat inte helt jämn runt däcken.

 • Ett däck är obalanserat när ett område är tyngre eller lättare än övriga. Resultatet blir studsande eller vinglande, vilket kan minska livslängden på slitbanan, öka vibrationer och vara påfrestande för ditt fordon.

 • Däckbalansering kompenserar viktskillnader för att garantera att däckvikten är jämnt fördelad. Däckexperten lägger till vikt där det behövs för att balansera däcken.

 

När bör jag balansera mina däck?

 • När ett däck byts ut
 • När en balansvikt flyttas eller tas bort
 • När du köper nya däck

 

Hur balanseras hjul?

 1. För att balansera ett hjul använder din mekaniker en balanseringsmaskin som visar de tyngsta punkterna.
 2. Vikter fästs sedan på ut- eller insidan av hjulet för att motverka centrifugalkrafterna på de tyngre områdena när hjulet snurrar.

 

Några råd?

Om du märker av studs, vingel eller vibrationer, konsultera genast en däckexpert.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.