Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Michelin testvinnare i flera stora däcktest

 

Innovation är – och kommer alltid att vara – en stor del av Michelins identitet. Vår inriktning på ständig förbättring gör att vi kan ta fram de lösningar som bäst uppfyller våra kunders behov på lång sikt. Under mer än 130 år har Michelin kommit på nya sätt att främja mobiliteten genom att erbjuda däck och tjänster som uppfyller kundernas faktiska behov. Våra däck testas regelbundet av oberoende internationella tidningar som rankar de bästa däcken i olika kategorier. Läs och inspireras av årets oberoende däckjämförelser!

Bil Tidningsledare pn002578 Tips och råd

Välj rätt däck för din körning

Det viktigaste när du väljer vinterdäck är att du satsar på ett däck som är anpassat efter var du ska köra och vilket väglag som råder just där. Medan dubbdäck har bäst fäste på is fungerar dubbfria däck bäst om du kör där det främst råder barmark, slask och snö.


Oberoende tester – en kvalitetsgaranti

Däcktester som utförs av oberoende aktörer är ett sätt att utröna vilket däck som egentligen är det bästa på marknaden just nu. Varje år publicerar oberoende pressorganisationer (t.ex. Autobild, Argus, AutoExpress osv.), bilföreningar (ADAC, TCS, OAMTC osv.) och konsumentföreningar (Que Choisir, Which osv.) resultaten från tester som har utförts på olika märken och däcktyper.

För varje kategori och säsong jämförs prestandan hos däck från olika märken och sedan rankas de utifrån konsumenternas förväntningar. En bil och en däckdimension väljs ut som representerar den genomsnittliga konsumenten och sedan används dessa i alla tester. Organisationerna är inte knutna till tillverkarna, vilket innebär att rankingarna och däckjämförelserna är helt objektiva och oberoende. Testerna utförs av professionella förare på slutna banor för att säkerställa en hög säkerhet.


#1 Michelin X-Ice North 4 – Testvinnare år efter år

Det är ingen slump att Michelin X-Ice North 4 placerat sig i topp bland däcktester flera gånger om. Av de fyra senaste åren har Michelin X-Ice North 4 blivit bäst i test under tre år (2019, 2020, 2022). Cirka 250 dubbar av stål bidrar till ett bra grepp, och faktum är att det är det stora antalet dubb som ger däcket de främsta konkurrensfördelarna. Det leder bland annat till två meter kortare bromssträcka på is jämfört med närmaste konkurrent.

”Som ett klassiskt vinterdäck är det svårslaget då is- och snögreppet är mycket bra samtidigt som stabilitet och komfort på barmark är riktigt bra.”, skriver Teknikens Värld (20/2022).

Även i finska däcktester presterar X-Ice North 4 riktigt bra. ”Fortfarande ett toppdäck från Michelin, även om det har några år på nacken. Däcket rullar lätt och tappar aldrig greppet oavsett situation.”, skriver finska Tekniikan Maailma.

Här kan du läsa mer om X-Ice North 4!

Länk till den andra artikeln där vi skriver specifikt om X-Ice North 4

teknikens varld
#1 Michelin X-Ice North 4 SUV – Exceptionellt is- och snögrepp

”X-Ice North 4 har länge varit bland de allra bästa. Så också i SUV-dimension. Mest imponerar fästet i längdled”, skriver Vi Bilägare i det däcktest som publicerades i september 2022. Även komfort och bullernivå imponerar på testförarna. ”Kupébullret mäts med decibelmätare som ”spelar in” ljudet vid förarens öron under tio sekunder, men den subjektiva bedömningen av vägljudet väger tyngst i betyget. Michelin är klart tystast i både mätvärde och för örat.”, skriver Vi Bilägare i sitt däcktest (12/2022).

Vidare skriver Vi Bilägare: ”Michelin passar dig som söker bra is- och snögrepp kombinerat med god komfort. Utöver lågt vägbuller finns här en linjär styrreaktion och bekväm rakt fram-stabilitet. Detta är också testets mest lättrullade däck.”
Totalt får Michelin 82 av 100 möjliga poäng i Vi Bilägares test, vilket gör Michelin X-Ice North 4 SUV till bäst i klassen när det gäller dubbade vinterdäck för din SUV.

Bäst i start och broms på snö

Med en ABS-inbromsning på 35-5 km/h mäts en medelsträcka efter totalt tolv inbromsningar, enligt Vi Bilägares test (12/2022). ”Michelin stannar bäst på det hårt packade snötäcket.”, sammanfattar testföraren. Även vid acceleration 5–25 km/h och ett genomsnitt av tolv starter skriver Vi Bilägare att Michelin har det bästa startgreppet jämfört med sina konkurrenter.

X-Ice Snow – Ny generation v-mönstrat däck

X-Ice Snow är ett nordiskt dubbfritt vinterdäck (även kallat friktionsdäck) anpassat för säkerhet och mobilitet på nordiska vintervägar. Om du främst kör där väglaget består av barmark och en del slask är dubbfria däck ett bra alternativ. Däcket finns både som vanligt personbilsdäck och ett däck anpassat för SUV.

Vid utvecklingen av X-Ice Snow var en viktig egenskap att däcket inte bara skulle vara säkert som nytt, utan också under hela däckets livslängd. Detta har vi lyckats åstadkomma genom flera innovativa lösningar, bland annat med saipningar som går hela vägen ner till däckets lagliga gräns på 1,6 millimeter. Det innebär att däcket har lika många greppkanter nytt som slitet.

Att Michelin X-Ice Snow presterar så bra i tester beror på en helt ny generation v-format däckmönster. Slitbanemassan består av polymer för bästa möjliga grepp på snö och is under hela livslängden. Med mönsterblock, mönsterspår och sajpningar som behåller formen är vinterprestandan optimal år efter år.

”Greppet på is och snö är mycket bra och däcket är lättkört. Det är tyst som ett odubbat däck ska vara och lättrullat.”, skriver Aftonbladet i sitt stora däcktest 2022.

Även finska Tekniikan Maailma (18/2022) håller med: ”Michelins snögrepp är fantastiskt. På det halkigaste underlaget styr Michelin lite oprecist i driftsituationer, men bakdäcken behåller greppet väl. Snögreppet är också bra och Michelin beter sig logiskt och pålitligt i alla situationer.”

#1 Michelin Pilot Alpin 5 – Dubbfri testetta för mellaneuropeiska vinterdäck

När det kommer till inbromsning, sidogrepp och acceleration är Michelin Pilot Alpin 5 en klar etta i Auto Motor & Sports (AMS) stora vinterdäckstest (20/2022). I samtliga delmoment på snö får däcket 10 av 10 möjliga poäng, vilket är långt före konkurrenterna.

"Utmärkt kördynamik med direkt styrrespons, hög greppnivå, breda reserver och bästa balans på snö. Kortast bromssträcka, hög kurvstabilitet och stor styrprecision på torra spår.”, skriver AMS Tyskland. De fortsätter summera: "Nära högsta möjliga ranking och prisad "mycket bra" på grund av sin imponerande prestanda på snö, är Michelins Pilot Alpin 5 välbalanserad.”

På snö, framför allt vid acceleration, presterar Michelin Pilot Alpin 5 bra, med 3,69 meter i sekunden. Även när det gäller inbromsning på torr väg ligger Pilot Alpin 5 bra till, med ett resultat på 43,5 meter i bromssträcka från en hastighet på 100 km/h.

Det totala betyget blir 8,5 poäng av 10 möjliga – bästa resultat i testet utfört av AMS:  ”Utmärkt dynamik med direkt styrrespons, hög greppnivå, ordentliga säkerhetsreserver och bäst balans på snö. Testets kortaste bromssträckor, bästa kurvegenskaper och styrprecision på torrt underlag.”

Hitta rätt dimension

Att däcket passar till din bil är helt avgörande för säkerheten. Alla däck finns i en uppsjö olika dimensioner, och för att hitta rätt däckstorlek kan du antingen kika i bilens registreringsbevis eller titta på de däck som redan sitter på bilen i dag. Alla däck är märkta med en däckdimension. Här kan du läsa mer om hur du tar reda på vilken däckdimension som gäller för din bil. Tänk också på att det är viktigt att däckets dimension stämmer överens med fälgen.

Kör försiktigt!

how to take care of your tyres
Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.