replace replace ck05ck4bp03z80po5sxi5z1py background reglementation max 6

Att välja vinterdäck - Tips från Michelin 

Vi på Michelin vet att det kan vara svårt att välja däck, och därför vill vi gärna hjälpa till. När vintern kommer och vägförhållandena ändras behöver du byta till vinterdäck. Vi har all information du behöver för att hitta rätt däck. 

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

#1 Det första du behöver veta för att kunna välja rätt vinterdäck

Det viktigaste att tänka på är vilka väderförhållanden du troligtvis kommer att ställas inför med din bil.

Om du regelbundet kör på snöiga vägar eller i väldigt låga temperaturer, bor i eller ofta måste resa till områden som är svårtillgängliga under vintern är Nordiska vinterdäck det bästa alternativet för dig. Våra Nordiska vinterdäck, som finns med eller utan dubbar, passar för körning i Sverige och Norden samt norra Ryssland  och är särskilt konstruerade för användning på snöiga och isiga vägar ner till -40 grader.

Bor du i Norden, i ett område där vägarna är mestadels torra på vintern men det kan komma snö tex. i storstäder så rekommenderar Michelin odubbat vinterdäck som MICHELIN X-Ice Snow/ MICHELIN X-Ice Snow SUV.
Bor du i Norden, i ett område där vintrarna är långa med mycket snö och is rekommenderar MICHELIN dubbade Nordiska vinterdäck som MICHELIN X-Ice North 4 som även finns för SUV - MICHELIN X-Ice North 4 SUV.


Om du däremot sällan kör på snötäckta vägar (antingen för att du bor i ett område där det sällan snöar eller för att du reser på vintersemester färre än tre dagar per år) är Europeiska vinterdäck det bästa alternativet för dig. Michelins vinterdäck Alpin är konstruerade för att användas i Mellan Europa där bilförarna ställs inför kalla, våta och snöiga väderförhållanden.  

MICHELIN ALPIN-sortimentet (till exempel däcken MICHELIN Pilot Alpin 5, MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV och MICHELIN Alpin 6) ger en säker, bekväm och exakt körupplevelse.

Bil Piktogram Bibendum - Reflexion Tips och råd
Bil Tidningsledare dimensionpneu max Tips och råd
Bil Piktogram dim poid Tips och råd
Bil Piktogram dim vitesse Tips och råd

#2 kontrollera din däckstorlek

För att hitta rätt vinterdäck för din bil behöver du ta hänsyn till dn däckstorlek.

Dina däckmått omfattar några olika uppgifter: bredd, höjd, diameter, belastningsindex och hastighetsindex.

Dessa hittas på däckets sida och står i följande ordning:

225: däckbredd (i mm)

45: förhållandet (i procent) mellan däckets höjd och bredd. I det här exemplet anger 45 att däckets höjd är 45 % av bredden.

R eller ZR: radialdäck

17: innerdiametern, däckets diameter i tum. 1 tum = 2,54 cm. Detta motsvarar diametern på det hjul som däcket är konstruerat för att passa på.

96: den maximala belastningen däcket kan bära (index)

V: däckets maximala hastighet. I det här exemplet är V 240 km/h.

Måtten på dina vinterdäck måste motsvara dem på sommardäcken, och deras belastningsindex måste vara detsamma eller högre. Om du väljer ett paket med hjul och däck kan du eventuellt spara pengar på att välja en mindre storlek – tänk bara på att kontrollera vad som är godkänt för din bil. Du kan också välja ett något lägre hastighetsindex som är bättre anpassat för vinterkörning och vanligtvis billigare.

#3 Välj däck som passar dina körvanor

Andra artiklar som kan intressera dig

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.