DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

DÄCKVÅRD

Kontrollera däcket

Michelin 18 May 2010

Tyre checking timeline

Det tar bara några minuter men kan spara mer än bara tid och pengar

Eftersom däcken är den enda kontaktytan med marken bör du kontrollera dem på regelbunden basis. Ett utslitet däck är inte lika säkert längre och påverkar din bils prestanda. Om du behandlar däcken korrekt håller de längre. Hur länge beror på din körstil och andra faktorer.

1. Lufttryck

Kontrollera lufttrycket varje månad och föra långa resor.

Ett däck kan ha ett lågt lufttryck utan att det ser platt ut.  För att vara på den säkra sidan, kontrollera lufttrycket varje månad och före långa resor. Det är viktigt för din säkerhet och däckens livslängd.
Tyre inflation

Kom ihåg att kontrollera lufttrycket när däcken är kalla. Om du är osäker på det korrekta lufttrycket, slå upp det i fordonets instruktionsbok.

2. Mönsterdjup

Det är viktigt att kontrollera mönsterdjupet varje månad.

Däcket måste bytas ut när det är slitet ner till 1,6 mm för sommardäck och 3,0 mm för vinterdäck.

Legal limit

3. Spårning

Kontrollera "dragningen" när bilen är inne på service

"Dragning" kan uppstå t.ex. när du kör på en trottoarkant eller grop. Dina hjul kan då ha fått en "smäll" och hjulinställningen blir felaktig. Kontrollera detta när bilen är inne på service.

4. Balansering

Det är skillnad på "dragning" och balansering. "Dragning" uppstår när hjulvinkelarna är felaktiga medan balansering görs för att undvika vibrationer. Balansering förhindrar onödigt slitage av, fjädring, styrsystem och lager vilket ger en högre komfort.

5. Rotering

Ge däcken länge livslängd genom att rotera dem var 1000 - 1200:e mil. 

Det innebär att du byter plats på dem, vilket ger ett jämnare slitage och att du sparar pengar. Kontrollera även balanseringen varje gång du roterar däcken.

6. Ventiler

Av säkerhetsorsaker är det viktigt att byta ventilen varje gång du byter däck.

Ventilens roll är att hålla däcket lufttätt. Det är utsatt för högt tryck och slits successivt ut p.g.a. centrifugalkraften. Det är viktigt att du byter dem varje gång du byter däck eftersom det ger dig längre livslängd och högre säkerhet. Om man har en metallventil (som på bilden) ska ventilnål och packning bytas vid varje däckbyte. Kontrollera en extra gång att montören har bytt ventiler då det ger mycket tillbaka i form av säkerhet och livslängd.
Tyre valve

HITTA RÄTT MICHELIN-DÄCK TILL DIN BIL

Välj bilmodell eller däckstorlek

Dina senast lästa artiklar

Det finns inga senast lästa artiklar

  • BIL
  • SUV - 4X4
  • SKÅPBIL/HUSBIL
Loader