winter van tyre

Hur väljer jag de bästa vinterdäcken för min skåpbil?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Att välja rätt vinterdäck kan verka komplicerat. Det är det inte, men det finns några faktorer som är bra att ta hänsyn till, och varför det är viktigt berättar vi mer om i den här artikeln. 

Vilken sorts vinter går du till mötes?

Till att börja med är det viktigt att göra skillnad på en mild vinter och en vargavinter med mer extrema förhållanden. Varför? Jo, för att den sorts vinter du går till mötes dikterar villkoren för hur du väljer de bästa vinterdäcken till din skåpbil – ett däck som ger dig hög säkerhet, maximalt grepp och bra acceleration för den vinterväg du ställs inför när du kör. 

1 - Mild vinter

Du rör dig I en region där mild vinter råder, där temperaturen håller sig under 7°C och där snö förekommer vid enstaka tillfällen. Vinterdäck för en skåpbil anpassade för dessa förhållanden tillåter dig att köra utan svårigheter på lätt snötäckta vägar, där vanliga sommardäck hade gjort det svårt att ta dig fram utan risk för halka och förlorad körkontroll. 

2 - Vinter med svåra eller extrema förhållanden

Du rör dig i en region där tuffare förhållanden råder, där snö och is hör till vardagen. Det gör vägarna mer svårkörda och utsätter dig för högre risker och större utmaningar att hantera. 

Välj vinterdäck utefter den vinter du går till mötes

 3PMSF- märkning

Förkortningen 3PMSF står för 3 Peak Mountain Snowflake och är i själva verket en certifiering och en garanti för att vinterdäcket har godkänts för säker körning på vinterväglag.

Denna certifiering är avgörande för valet av rätt vinterdäck för din van, eftersom det garanterar dig bästa möjliga prestanta i riktigt snöiga och isiga förhållanden. Det symboliseras genom en logotyp formad som en alptopp som du hittar på däckets sidovägg. 

3PMSF-märkningen på ett däck anger att det har klarat testet för vinterprestanda

Certifieringen 3PMSF – 3 Peak Mountain Snowflake – finns på sidoväggen av vinterdäcket

Under 7°C garanterar ett 3PMSF-certifierat vinterdäck högre säkerhet och kortare bromssträcka jämfört med ett sommardäck, på alla typer av underlag. 

Vad är skillnaden mellan 3PMSF-certifieringen och märkningen M+S?

3PMSF-certifieringen utfärdas av ett certifierat laboratorium. Det garanterar hög prestanda på snöiga och isiga förhållanden, medan märkningen M+S (Mud + Snow) indikerar, enligt europeiska regler, att det är ett snödäck vars slitbanemönster och struktur innebär bättre beteende i ny eller smältande snö jämfört med ett klassiskt landsvägsdäck. Till skillnad från 3PMSF-certifieringen är ett M+S-däck dock inte testat under vinterförhållanden.

m s 2

Märkningen M+S – "Mud + Snow"– finns på däckets sidovägg

Vilket vinterdäck passar till din skåpbil?

Nu har du en del viktig information att ta hänsyn till när du väljer rätt vinterdäck till din skåpbil. Självklart har Michelin däck som passar för alla vinterförhållanden vi nämner ovan. Alla är 3PMSF-certifierade.

Här är de tre alterantiven för din skåpbil:

MICHELIN Agilis X-Ice North

MICHELIN Agilis X-Ice North dubbdäck, som är 3PMSF-certifierat, är designat för alla vans och skåpbilar som körs under svåra eller extrema vinterförhållanden, med frekvent och kraftigt snöfall samt isiga underlag.

cla86ndbw0eo201jfv8aq2efa 4w 173 tire michelin agilis x ice north product in context nosignature lan

MICHELIN Agilis Alpin

Detta vinterdäck från MICHELIN är anpassat för skåpbilar och har utformats för att ge optimal prestanda för lätta lastbilar och kommersiella fordon under vinterförhållanden där tunga snöfall förekommer frekvent. Certifierat med 3PMSF erbjuder däcket utmärkt inbromsning och acceleration på snö tack vare sin "Stabilygrip"-teknik: självlåsande och variabla geometriska räfflor hjälper till att stabilisera slitbaneblock och däck. Dessutom maximerar en stor gummiyta och en specifik slitstark blandning av föreningar maximal vägkontakt och utmärkt hållbarhet. Dess förstärkta robusthet tål även tunga belastningar och svåra förhållanden.MICHELIN Agilis CrossClimate

MICHELIN Agilis CrossClimate är ett åretrunt-däck anpassat för skåpbilar. Det har designats för att erbjuda säkerhet, livslängd, robusthet och grepp – under årets alla säsonger.

Däcket erbjuder optimal bromsning på torra ytor och utmärkt grepp på våta vägbanor. Certifierat enligt 3PMSF, fungerar däcket också bra under milda vinterförhållanden med enstaka snöfall. Det ger bra grepp på svårkörda ytor som lera, gräs, grus eller snö. Den förstärkta robustheten är designad för att motstå slitage och stötar.

Fördelen med MICHELIN Agilis CrossClimate är att det inte krävs ett däckbyte mellan vinter och sommar, vilket sparar tid och pengar. Givetvis förutsatt att du inte kör under tuffa vinterförhållanden så kan du behålla däcket året runt.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.