123218334 comp

HUR LÄSER JAG AV EN SKÅPBILS DÄCKSTORLEK?

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

Däckstorleken för skåpbilar är avgörande när det gäller däckbyte. Men var hittar jag däckstorleken och hur tolkar jag det? Denna artikeln belyser några väsentliga aspekter som vägleder dig i ditt val av rätt däck.

Var finns dimensionen på ett skåpbilsdäck?

 Det är egentligen väldigt enkelt. Däckstorleken för skåpbilen anges alltid på dess sidovägg. När du behöver byta däck är allt du behöver göra att böja dig ner en stund och läsa siffrorna och bokstäverna på sidan av dina däck.

Du kommer att märka att det ser ut så här:

225/65 R 16 C 112/110 R

Men vad betyder koden? Kort beskrivet är det en samling användbar information som definierar storleken på däcket. För att hjälpa dig förstå det delar vi upp det punkt för punkt:

 • Den första siffran (225 i detta exempel) anger däckets bredd i millimeter
 • Den andra siffran (65) definierar förhållandet mellan höjd och bredd för sektionen
 • Bokstaven R betyder att däcket har en radiell struktur
 • Nästa siffra (16 i vårt exempel) är diametern i tum

 
Och bokstaven som följer ger ytterligare information: C som i vårt exempel, indikerar att däcket är förstärkt, det vill säga att det kan bära tyngre laster än ett konventionellt personfordon och är därför lämpligt för skåpbilar och lätta lastbilar. (För att ta reda på mer, läs vår artikel om förstärkta däck).

 • 112/110 är belastningsvärdet (112 för enkelaxel och 110 för dubbelaxel).
 • R är märkhastigheten.

 
Utöver däckstorleken för skåpbilar finns det andra viktiga koder för att välja dina däck, såsom last- och hastighetsklassificering.

Vad är lastkapaciteten för skåpbilsdäck?

Lastbilsdäckens belastningsklass hänvisar till ett diagram där motsvarande last anges. Detta är den maximala belastningen som däcket kan bära.

Belastningstabellen visar den maximala belastningen för varje klass.

På ditt däck indikeras belastningen med en siffra följt av en bokstav. Denna bokstav representerar hastighetsklassen (som vi kommer att undersöka nedan).

Exempel: 112/110 R

Här är 112/110 belastningsgraden. Det motsvarar en maximal lastkapacitet på 1120 kg för enkelaxel och 1060 kg per däck för dubbel.

Lastindex för skåpbilsdäck motsvarar dess maximala lastkapacitet

Vad är hastighetsklassen för skåpbilsdäck?

 Dina däck har inte bara en lastgräns. De har också en hastighetsbegränsning, det vill säga en maximal hastighet upp till vilken däcket kan rulla med sin maximala belastning. Givetvis är hastighetsmärkningen vägledande och ska inte ha gå före hastighetsgränsen.

Hastigheten på ditt däck symboliseras med en bokstav.

Med exemplet ovan (112/110 R) definierar bokstaven R däckets hastighetsklassning. Genom att hänvisa till hastighetstabellen får vi veta att denna bokstav motsvarar en maxhastighet på 170 km/h.

Hastighetstabellen visar den maximala hastigheten för varje klassificering.

I händelse av dubbelmärkning

 Medan de generella egenskaperna som beskrivs ovan gäller för de flesta däck, har skåpbilsdäck ibland en utmärkande egenskap: en extra markering med högre hastighetskapacitet kombinerat med minskad lastkapacitet.

Till exempel, för vissa dimensioner, visas en dubbelmarkering som liknar denna, ibland inom parentes:

205/65 R 16C 107/105T (103H)

Observera att hastighetsklassificeringen läggs till den andra siffran men hänvisar till båda belastningsindexen.

Den dubbla belastningsgraden tolkas enligt följande:

 • 107: motsvarar en maximal lastkapacitet för montering på en axel (här 975 kg per däck)
 • 105: motsvarar en maximal belastningsgrad för montering på en dubbelaxel (här 925 kg per däck)

 
En singulär punkt kan också inkluderas (103H i vårt exempel). Det är en kompletterande märkning med högre hastighet och lägre belastning.

Här anger 103H en lastkapacitet på 875 kg per däck.

Nu vet du hur du väljer rätt storlek på däck med rätt last och hastighetsklass för ditt kommersiella fordon.

I vår artikel "Vilka är de bästa skåpbilsdäcken för ditt kommersiella fordon?" hittar du också ytterligare information om hur du väljer rätt skåpbilsdäck.

Visste du även att det finns en europeisk märkning som gör att du kan förfina ditt val av däck? Ta dig tid att läsa följande för att göra rätt val!

Välj enklare tack vare europeisk märkning

Europeisk märkning

 Sedan 2012 har EU-kommissionen infört däckmärkning, en åtgärd som förstärktes i maj 2021 och som låter konsumenten veta hur ett däck har betygsatts baserat på tre aspekter:

 • dess energieffektivitet
 • dess våta grepp
 • dess yttre ljud i rullning

 
Dessa aspekter, klassificerade med en bokstav från A till E, symboliseras på etiketten med piktogram, vilket gör det lätt att snabbt förstå hur däcket presterar.

I exemplet som visas här indikerar etiketten att vårt Michelin-däck är klassat B för energieffektivitet, B för våtgrepp och A för externt rullningsljud. Dessa är värdefulla indikationer för dig som konsument när du väljer däck.

Du har nu all information du behöver för att välja de bästa däcken till din skåpbil. Du kan använda vår digitala däckväljare för att hitta skåpbilsdäck i rätt storlek och som ger maximal prestanda.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.