suv header 1

Tricket för att få däcken att hålla längre

Att ha bra däck på din SUV är avgörande för din och ditt fordons säkerhet. Att köra på däck som inte är säkra kan få katastrofala följder.

Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck

. Hur kan man då se till att däcken presterar optimalt och håller längre?

img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Underhåll

Om du märker att din bil inte går att manövrera ordentligt eller inte får tillräckligt grepp på våta vägar behöver du troligtvis byta ut dina däck. Det orsakas normalt av att däcket är nedslitet. I Sverige måste däcket ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Michelin-däck är säkra ända ner till denna nivå, vilket bidrar till en hög säkerhet och till att kunden får valuta för sina pengar under däckets hela livslängd.

Detta är den vanligaste orsaken till att ett däck måste bytas ut. Även däckventilerna är dock en mycket viktig faktor att ta hänsyn till vid servicen. Det är en enkel och billig säkerhetsåtgärd för att undvika onödigt läckage, att byta ventilerna samtidigt som man byter däcken.

 

Om du använder bilen ofta rekommenderas att du kontrollerar däcktrycket enligt biltillverkarens rekommenderade tryck en gång per månad och inför långa resor, och justerar trycket utifrån vad som krävs. Vi rekommenderar dessutom att du låter en däckverkstad inspektera däcken noggrant minst en gång per år. Tänk på att den genomsnittliga livslängden för ett däck beror på hur du använder bilen, på ditt körsätt och på vägförhållandena.

Om du inte har bytt dina däck 10 år efter tillverkningsdatumet är rekommendationen att du byter ut dem. Se "DOT-märkningen" på sidan av däcket för att ta reda på när däcket är tillverkat.

Du kan förlänga däckets livslängd genom att ta hand om däcken ordentligt – så var extra uppmärksam och glöm inte bort dem eftersom det kan påverka prestandan och göra att din försäkring inte gäller. Om du anmäler en skada och dina däck inte anses trafikdugliga kan det nämligen hända att du inte har rätt till ersättning.

driving habits in page

Bränsleeffektivitet

Det vi har tagit upp här kan även påverka bränsleeffektiviteten i stor utsträckning. En dåligt tätad ventil kan minska däckets livslängd med upp till 25 % på grund av ett konstant för lågt tryck i däcket, vilket kan spela en stor roll för din bils bränsleförbrukning. För lågt däcktryck kan öka bränsleförbrukningen med upp till 3 %, vilket gör att du inte kommer lika långt på en tank.

Det är oroande att nästan en av tre bilar kör med minst ett däck med för lågt tryck, vilket påverkar körbarheten.

Andra faktorer som kan göra att däcken bidrar till lägre bränsleförbrukning är rullmotståndet. Det beror på däckets höjd och vikt, samt gummiblandning och däckmönster. I allmänhet är lättare och mindre däck mer bränslesnåla, vilket för SUV:ar innebär att valet av däck är extremt viktigt. Du bör överväga att köpa premiumdäck med bättre gummiblandningar som bidrar till lägre bränsleförbrukning och längre hållbarhet.

Körvanor

Dina körvanor spelar också en enorm roll för hur länge däcken håller. För att öka däckens livslängd och hålla slitbanan i gott skick bör du hålla dig inom hastighetsbegränsningarna och samtidigt köra på ett sätt som omfattar ansvarsfull acceleration, bromsning och kurvtagning för att undvika onödigt tryck. Dessa faktorer minskar antalet mil du kan köra på däcken, eftersom däcken utsätts för mer stress och behöver jobba hårdare.

tyre in page

Välj rätt däck till din bil

Att välja rätt däck till bilen – en SUV i det här fallet – har större inverkan än du kanske tror. Hållbar prestanda – som Michelin definierar som att tillverka däck designade för att ha branschledande egenskaper under hela sin livslängd – är en avgörande faktor för både dig och vår planet. Brist på förståelse för hållbar prestanda är inte bara en säkerhetsfråga utan kan skada både miljön och plånboken!

Forskning i USA gjord av Ernst & Young visar att runt 400 miljoner välskötta bildäck kasseras i förtid varje år världen över. Det är dessutom kostsamt och tvingar en genomsnittlig förare att köpa motsvarande ett nytt däck vartannat år. Faktum är att förtida kassering av däck kostar över 25 miljarder USD globalt och leder till högre bränsleförbrukning och onödiga däckköp. Nedan finns några exempel på vilka sommardäck som passar vilka SUV-modeller:

Car

Tyre

Audi Q2

CrossClimate+

BMW X1

CrossClimate SUV

Mercedes GLC

Pilot Sport 4 SUV

Toyota Land Cruiser

Latitude Cross

Sammanfattningsvis kan vi säga att det är avgörande att du sköter om dina däck ordentligt och väljer rätt typ för din bilmodell, oavsett om du kör en herrgårdsvagn eller en SUV.

I framtiden...

Michelin och GM har nyligen ingått ett gemensamt forskningsavtal där man arbetar med att lansera ett "luftfritt" däck. Syftet är att bidra till hållbar mobilitet. Det punkteringsfria Uptis-däcket förväntas lanseras år 2024 och kommer att ge förarna en extra känsla av säkerhet på vägen tack vare att man slipper risken för punkteringar och däck som exploderar. Konstruktionen består av ett aluminiumhjul som omsluts av ett kompositmaterial bestående av en gummiblandning och kraftig hartsomsluten glasfiber.

Kolla in det här!

 

Källor

https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/poor-tyre-maintenance-main-cause-car-accidents-uk

https://www.cnbc.com/id/100587827

https://www.national.co.uk/information/tyre-fitting

winter small

En guide till vinterkörning

Att välja rätt utrustning kan hjälpa dig att undvika stora problem för förare i vinter.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.