replace ck07yc5tk0pf00pparoayvr2n what car main max 1

Super-SUV:arnas uppgång


Tips och råd för bil-, SUV- och skåpbilsdäck
cayenne suv

Det första man tänker på när man hör ordet superbil är en elegant sportbil, som till exempel den eftertraktade Lamborghini Gallardo, eller den lika imponerande LaFerrari som också har sina rötter djupt längs Italiens riviera. År 2019, när det viktigaste på marknaden för superbilar har blivit mångfald, börjar kvarterets alternativa nykomling slå sig in och spräcka den typiska sportbilens dominans.

SSUV, alltså super-SUV som den vanligen kallas, är en ny typ av superbil som verkligen pallar för trycket. SSUV:ar är som små särskilt intressanta godbitar – ungefär som tapas fast med bilar... Fordonen kombinerar en enorm kraft, obegränsad lyx och oöverträffad hanterbarhet och är lika robusta som en pansarbil från andra världskriget. Super-SUV:en kombinerar effektivt det bästa från alla biltyper under samma motorhuv, och tak. Låt oss ta en titt på de super-SUV:ar som finns på marknaden just nu och ta reda på varför de har blivit så framgångsrika.

bentley bentayga

Bentley Bentayga

Tänk dig en Bentley Continental GT efter ett år av proteintillskott och ambitiös muskelträning – så har du en Bentley Bentayga. Den erbjuds med en rad olika motorer och är världens snabbaste SUV med en hisnande toppfart på över 300 km/h. Tack vare den högre sittpositionen levererar V8-motorn inte bara kraftfull effekt; även vridmoment finns i överflöd.

På insidan representerar Bentayga allt som Bentley står för, med överdådig lyx från golv till tak – och potentiella köpare kan välja mellan rustik design med polerad mahogny, eller modern kolfiber. De tekniska innovationerna omfattar en rad olika assistanssystem, t.ex. Park Assist, och Bentleys karakteristiska infotainment-system.

Pris från 1,5 miljoner SEK.
Förbrukning/100 km = 11,77
0–100 km/h – 4,4 sek.
Effekt – 599 bhp
Skatt – 4 000 – 7 000 SEK
lamborghini urus 1 1

Lamborghini Urus

Urus drivs av en V8-biturbomotor med en effekt på 650 bhp och är en särskilt unik SUV när det gäller kraftöverföringen. En 8-växlad automatväxellåda säkerställer unikt jämn gång oavsett terräng, medan aktiv momentstyrning distribuerar kraften jämnt mellan de fyra hjulen och samtidigt genererar ett maximalt vridmoment på 850 Nm, och därmed säkerställer att nivåerna aldrig minskar.

På samma sätt som i Lamborghinis nättare sportbilar har prestandan i Urus inte inneburit några kompromisser när det gäller komforten. Den ergonomiska interiördesignen kan anpassas till kundens intressen och levereras i sportig aluminiumfinish eller en mer naturlig träfinish. På liknande sätt kan man förfina superbilens design genom att välja ett rymligt alternativ med fyra säten, inklusive två separata baksäten. Att utveckla ingenjörsmässiga mästerverk är utan tvekan Lamborghinis styrka, så det är knappast förvånande att Urus sticker ut med sin elegans och styrka både under huven och genom en vacker interiör och exteriör.

Pris från 1,9 miljoner SEK.
Förbrukning/100 km = 10,23
0–100 km/h – 3,5 sek.
Effekt – 640 bhp
Skatt – 5 600 SEK
range rover sport svr

Range Rover Sport SVR

Range Rover Sport SVR är en lyxig crossover-SUV i mellanklassen som vi tar med på listan tack vare dess förmåga att bemästra alla discipliner. En SUV som klarar 0–100 på 4,5 sekunder, har en maxhastighet på 260 km/h och som gör att även den stenigaste terräng känns mjuk och skön att köra över förtjänar definitivt att hyllas.

En svårighet för de som designar och utvecklar högklassiga super-SUV:ar är att hitta rätt balans mellan lyx, terrängkörningsförmåga och prestanda.

Passagerarna kan njuta av utsikten genom panoramaglastaket, medan föraren låter sig förföras av hela 550 bhp obegränsad kraft. Fem vuxna kan sitta bekvämt med enormt mycket benutrymme, så här har inte heller kompromissats när det gäller komforten.

Pris från 1,2 miljoner SEK.
Förbrukning/100 km = 10,7
0–100 km/h – 4,3 sek.
Effekt – 567 bhp
Skatt – 5 600 SEK
porsche cayenne turbo s

Porsche Cayenne Turbo S

Porsche Cayenne sammanfattar allt som en super-SUV handlar om. Första Cayenne rullade av tillverkningsbandet år 2003 och har sedan dess alltid varit ett populärt val bland SUV-förespråkarna. Den nya Turbo S-modellen fräser dock om sina föregångare med ungefär 3,7 sekunder – tiden det tar för denna Porsche att nå 100 km/h.

Med en dubbelturboladdad 4,0-liters V8-motor som ger 541 bhp är det en högst förvirrande upplevelse att sätta sig bakom ratten i en Porsche Cayenne Turbo S – helt enkelt för att den inte alls påminner om en SUV. Precisionsteknik från tillverkaren har omvandlats till fulländad precision vid acceleration, bromsning och kurvtagning – i så hög grad att man lätt kan luras att tro att man rattar en 911.

Säten som kan justeras i 18 lägen säkerställer maximal komfort oavsett underlaget man kör på, och inbyggt WiFi garanterar att varje resa blir lika underhållande och spännande som den föregående.

Pris från 690 000 SEK.
Förbrukning/100 km – 7,6–9,8 vid kombinerad körning
0–100 km/h – 3,9 sek.
Effekt – 541 bhp
Skatt – 5 600 SEK
mercedes amg gls 63

Mercedes AMG GLS 63

Med kapacitet för sju passagerare är AMG GLS 63 den största på listan över de fem topp-super-SUV:arna, men dess storlek påverkar absolut inte dess prestanda. En 5,5-liters V8-biturbomotor ger imponerande 577 bhp och hjälper bilen att nå 100 km/h på bara 4,5 sekunder. 21-tums lättmetallfälgar är inte bara vackra utan bidrar till 63:ans goda väggrepp även vid besvärliga väderförhållanden och på krävande underlag.

Sju personer kan sitta bekvämt i GLS omgivna av den lyx vi har vant oss från den tyska biltillverkaren, men när alla sju säten är uppfällda blir bagageutrymmet något begränsat. GLS är laddad med förarassistanssystem, men det är små extrautrustningar som uppvärmda mugghållare som bidrar till att den befäster sin ställning som en bil fylld av tillgivenhet och ömhet.

Pris från 850 000 SEK.
Förbrukning/100 km – 18,8
0–100 km/h – 4,5 sek.
Effekt – 577 bhp
Skatt – 5 600 SEK
För mer information om våra SUV-däck, klicka här.
booming small

SUV: s blomstrande ekonomi i Europa

Jeep Cherokee banade vägen för en ny typ av fordon som snart skulle dominera marknaden.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.