DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

Så ökar du livslängden på dina däck

Däck som slits fortare än nödvändigt kan både bli dyrköpt för plånbok och hälsa. Här kommer sju råd för hur du kan öka livslängden på dina däck.

 

Snart dags för däckbytartider och oavsett om du är ute efter en ny uppsättning eller behåller din gamla kommer några skötselråd för säsongen väl till pass. Det kommer garanterat att löna sig i längden.

1. Kvalitet lönar sig
Däcken är en otroligt viktig del av bilen, det är ju de som håller dig på vägen. Det är därför ofta värt att lägga några hundralappar extra på ett kvalitétsdäck som kommer att ta dig både längre och säkrare genom vardagen. Har du funderingar på vilket däck som passar din körning? Gör vårt däcktest här.

2. Kontrollera lufttrycket
Kontrollera lufttrycket i dina däck minst en gång i månaden. Däck med för lågt lufttryck minskar däckens uthållighet vilket leder till onödigt slitage. Ett för lågt lufttryck försämrar dessutom bränsleförbrukningen avsevärt. Rätt lufttryck sparar tusenlappar!

Läs mer om hur du kontrollerar lufttrycket här

 

3. Se över hjulinställningar
Se över mönsterdjupet på dina däck för att upptäcka om insidan eller utsidan fått ökat slitage. Det kan betyda att hjulinställningarna plötsligt förändrats. Felinställda hjul kan på kort tid slita ner däcket både ojämnt och mer än nödvändigt.

4.  Rotering
Rotering innebär att du helt enkelt byter plats på dina däck, förslagsvis var 1000 – 1200:e mil. Det gör att slitaget blir jämnare fördelat på alla fyra däck. Glöm inte att kontrollera balanseringen varje gång du roterar däcken.


5. Din körstil har betydelse
Självklart påverkar du som förare däckens livslängd. Kör mjukt, undvik rivstarter och tvärnitar så kommer dina däck garanterat att slitas mindre. Tänk också på att desto högre hastighet, desto högre temperaturer och ju mer utsatt och känsligt blir däcket.

Dubbat eller odubbat? Välj rätt i däcktestet.

6. Glöm inte ventilerna
Varje gång du skiftar däck – byt också ventilen samtidigt. Ventilen utsätts för högt tryck och det medför slitage med tiden vilket kan innebära att ventilerna får svårt att hålla tätt.  Har du en metallventil? Byt ventilnål och packning vid varje däckbyte. Det ger mycket tillbaka i både livslängd och säkerhet.

 

7. Full koll på belastning
För att vara säker på att däcken inte är överbelastade, kontrollera hur mycket de tål. Det hittar du på sidan av däcket. För hög belastning gör att däcken utsätts för en alltför hög temperatur vilket kan medföra skador. Följ också fordonstillverkarens rekommendationer för belastning av din bil.