DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

Dubbat eller odubbat: Välj rätt däck i vinter

Vintern närmar sig med långa kliv – därmed också däckbytet. Men hur vet man vilket däcktyp som passar bäst?

Vilka däck du väljer till vintersäsongen kan ha en stor inverkan på din körning, både när det gäller säkerhet och kostnad. Men att välja vinterdäck kan kännas både svårt och lite halvtrist. Dessutom faller ofta valet på däcken som är snällast mot plånboken, vilket inte nödvändigtvis lönar sig i längden.

Dubbat eller odubbat?
När du ska välja vinterdäck handlar mycket om vilket underlag som du kör mest på, och i sin tur var du bor någonstans. Bor du i eller nära en storstad med dubbdäcksförbud? Eller bor du i norr där is och snö på vägarna är vanligt förekommande? Eller kanske båda? En av de vanligaste frågorna handlar om valet mellan dubbdäck eller dubbfria däck och där finns flera aspekter att ta hänsyn till. Ett dubbdäck kommer främst till nytta när underlaget är riktigt halt, såsom vid blank och våt is. Då är fästet oslagbart. Nackdelen är att utanför is- och snöunderlaget så påverkas både ljudnivå och bränsleeffektivitet en aning. Ett dubbfritt däck är snäppet bränsleeffektivare och fäster bra på vinterväglag men är inte lika effektivt som det dubbade på blank och våt is. Tänk också på att för nordbor finns särskilda odubbade däck, t.ex. Michelin X-Ice, som är speciellt framtagna med en gummiblandning anpassad för det nordiska klimatet.

Odubbat eller dubbat? Testa och se vad som passar dig.

Valet av vinterdäck handlar mycket om var du kör mest.

Gammal eller ny bil?
Vilken bil du kör spelar också in, särskilt om du kör en äldre. Även om det kan kännas konstigt att utrusta en äldre bil med en ny uppsättning vinterdäck så är det kanske precis det som krävs. Många äldre bilar saknar nämligen ABS-bromsar och andra säkerhetsfunktioner som de nya bilarna har, vilket också påverkar säkerheten. Rekommendationen för en gammal bil utan exempelvis ABS blir nästan alltid dubbade däck– oavsett var i landet du bor.

Vill du veta mer om vilket däck som passar där du bor? Gör vårt däcktest här.

Kvalitet tar dig tusentals mil längre
Att välja vinterdäck handlar inte bara om rätt däck för rätt plats, utan också om att välja däck med kvalitet. Tester har visat att det är stora skillnader i både livslängd och fästegenskaper mellan premiumdäcken och de billigare varianterna. Michelins X-Ice och X-Ice North har i tester visat sig ha 2000- till 2500 mil längre livslängd än sina konkurrenter. Det är alltså ofta värt att lägga lite extra pengar på ett däck som faktiskt gör jobbet och se den lite dyrare prislappen som en investering både i säkerhet och sparade tusenlappar längre fram.

Har du koll på vilka förbud och lagar som gäller för vinterdäck? Läs mer om det och tips för vinterkörningen här.