DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

Nyheter och press center

Ny Nordisk Michelin guide och tre nya stjärnrestauranger i Sverige

Idag presenterar Michelin en ny hotell och restaurangguide för de nordiska länderna: ”Guide Michelin Nordic Countries”. Samtidigt tillkännagavs årets urval i Guide Michelin Main Cities of Europe 2014. Oaxen Krog, Operakällaren och Bhoga tilldelas varsin ny stjärna i Guide Michelin.

- De nordiska länderna har en ovanligt rik matkultur och ett brett utbud av lokala råvaror som tillsammans med en unik matlagningsstil kombinerar kvalitet och kompetens. Med ett varierat urval av restauranger i regionen kan vi via Bib Gourmand och stjärnmärkta restauranger erbjuda våra läsare en varierad gastronomi oavsett budget, smak eller önskemål. Det finns även potential att lägga till nya städer i den nya nordiska guiden i framtiden, säger Michael Ellis, Direktör för Guide Michelin.

I Stockholm är Oaxen Krog och Operakällaren de nya stjärnrestaurangerna. I Göteborg har Bhoga fått sin första stjärna. Operakällaren och Bhoga var förra året ”Rising Star” i Guide Michelin.

Både Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén har fortsatt två stjärnor. I den nya Guide Michelin Main Cities of Europe 2014 får Sverige 15 stjärnor, fördelat på 13 restauranger i Stockholm och Göteborg.

Svenska restauranger med stjärna i Guide MICHELIN Main Cities of Europe 2014:
2 stjärnor Stockholm
: Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén.
1 stjärna Stockholm: Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, F12, Ekstedt, Gastrologik, Operakällaren (ny) och Oaxen Krog (ny).
1 stjärna Göteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet och Bhoga (ny).

Tio restauranger får en Bib Gourmand-utmärkelse - nio i Stockholm och en i Göteborg. Bib Gourmand indikerar en restaurang som serverar vällagad mat till ett rimligt pris.
Stockholm: Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Pubologi, Ulla Winbladh, Sjögräs, EAT och Oaxen Slip (ny).
Göteborg: Familjen.

Mer än 3.800 hotell och restauranger i 44 städer i 20 länder
Varje år åker Michelins anonyma inspektörer runt och proväter på restauranger och bor på hotell. Dessa inspektörer betalar alltid för sin mat eller hotellnatt och avlönas av Michelin – allt för att bevara Guide MICHELINs oberoende och för att inspektörerna ska få samma upplevelse som övriga gäster.

Guide MICHELIN Main Cities of Europe 2014 omfattar totalt 1,562 hotell och 2,285 restauranger. Urvalet av restauranger omfattar 279 Bib Gourmand restauranger, 15 restauranger tilldelades tre stjärnor, 81 med två stjärnor och 349 med en stjärna.

Michelins olika guider finns också tillgänglig på Viamichelin.com som har mer än 400 miljoner besökare per år. Pappersutgåvan gavs ut i mer än en miljon exemplar förra året och dessutom kan Guide MICHELIN laddas ner som Iphone- och Ipad-applikation.

För ytterligare information besök gärna vår webb:
http://www.michelin.se/om/guide-michelin

Presschef Michelin Nordic: Lotta WRANGLE
Telefon: 08-709 07 76, Mobil: 072-250 07 40, E-mail: lotta.wrangle@se.michelin.com

Michelins mission är att bidra till att förbättra hållbara transporter genom att utveckla, tillverka och sälja däck till alla typer av fordon. Michelin publicerar också rese-, hotell- och restaurangguider och kartor samt elektroniska resetjänster på ViaMichelin.com. Michelins huvudkontor ligger i Clermont-Ferrand i Frankrike. Michelin sysselsätter 113 400 människor i mer än 170 länder, varav ca 300 i Norden. För mer information besök gärna vår hemsida www.michelin.com eller www.michelin.se




Följande filer finns att ladda ned:


Pressmeddelande

2014 CP Main Cities of Europe EN

2014 Selection Main cities of Europe

Michelin-guide-2014-Main-cities-europe

Michael Ellis 1

GM Main Citie 2014

Michael Ellis 2

Presskontakt - Endast för journalister

Lotta Wrangle

Press Officer Nordic Countries +46 72 250 07 40

lotta.wrangle@michelin.com