Michelingubben

Vi vill att du ska träffa någon speciell. Han har ett vänligt ansikte som du utan tvekan har sett förut - han är Michelin-mannen! Men visste du hans riktiga namn?

Det är Bibendum, och han fyllde just 120 år!

En lyckosam början

1889 grundade Édouard och André Michelin en gummifabrik i Clermont-Ferrand, Frankrike som blev Michelin-företaget.
Det var bara ett år efter det uppblåsbara däcket hade uppfunnits. Tidigare hade alla däck tillverkats av massivt gummi. Strax därefter pionjerade det nya företaget de flyttbara pneumatiska däcken för cyklar som användes av Charles Terront för att vinna det första långdistanscykelloppet 1891.

Bibendum utformades på Lyons-utställningen 1894 där bröderna Michelin hade en utställning. Idén till Michelin-mannen föddes efter att de märkte en stapel med däck som liknade en person utan armar. Bibendum gjorde sitt första uppträdande 1898 på en affisch. Han avbildas och håller upp ett glas som innehåller spikar och andra skarpa vägrisker och gör en skål. 

3986868595 ae43bd3e70
bibendum 2017

Bibendum blir känd

Bibendum började snart visa sig för allmänheten och blev snabbt en känd figur. Hans vita färg berodde på att däcken var vita på den tiden och den naturliga färgen var vit på gummi, tills ungefär 1912 då tillverkarna började tillföra kol för extra styrka och lång livslängd.
Bibendens personlighet ändrades genom åren men ända från början fokuserade han på att stödja bilister och erbjuda en hjälpsam hand vid varje tur. Detta personifierades i kartorna, däckreparationsinstruktioner, hotell och restauranger i Michelin-guiden. Bortsett från att vara en lycklig karaktär med smak för äventyr och god mat, visade han att han också hade hjärta och brydde sig om att hålla sina kunder säkra på vägen.

Bibendum utvecklade hälsosammare vanor över tid, slutade röka cigarr och tappade övervikt. Under 1980-talet avbildades Bibendum i mer atletiska poser. För sin 100-årsdag 1998 slankade han sig ännu mer för att återspegla de mindre, lägre profilerade däcken hos moderna bilar. Idag ser Bibendum friskare ut och bättre än någonsin.

Du behöver inte leta länge för att hitta Bibendum idag. Du kan alltid se honom i racingsammanhang, leende och vinka vid sidan av banan.

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.