DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

Guiden som blev en krogbibel

En däcktillverkares guide för mat på landsbygden resulterade i den främsta mätaren av restaurangkvalitet i världen. Här är allt du behöver veta om Guide Michelin.


Att tilldelas en stjärna i Guide Michelin är något många krögare drömmer om, och i många fall stannar det just vid en dröm. Kriterierna för att platsa i guiden är hårda – allt för att läsaren ska få den matupplevelse som guiden representerar. En restaurang med en eller flera stjärnor kan räkna med hög status i krogvärlden, tungviktare såsom Osteria Francescana i Italien har länge kunnat stoltsera med toppbetyget tre stjärnor. Men även i Norden finns restauranger med den fina utmärkelsen. Grannarna Norge och Danmark har varsin, med Maaemo respektive Geranium, vilka vittnar om att Norden också är stjärntätt.


Sverige är väl ansett på restaurangkartan, och har mängder med restauranger för den som vill äta riktigt bra. Tvåstjärnig klass håller just nu Oaxen Krog i Stockholm, Fäviken i Järpen och Vollmers i Malmö. Förutom dessa finns flertalet krogar med omnämningar i Guide Michelin som är värda att besöka flera gånger om.


Klicka på bilden för att se alla svenska stjärnkrogar.

Säsongen har startat för inspektörerna
Just nu pågår arbetet för fullt med vilka som tar plats eller får behålla sin plats i 2018-års guide. Inspektörerna smakar och bedömer sig igenom världens krogar, men de delar ut långt ifrån bara stjärnor.


•    Visst är det så att det är stjärnorna som lyser starkast i guiden, men man ska inte glömma att även service, miljö och övriga intryck belönas med hjälp av korslagda bestick. Dessutom erbjuder guiden ett urval av hotell och restauranger i olika prisklasser. Vissa restauranger belönas exempelvis med ”Bib Gourmand”, vilket indikerar att det är en restaurang som serverar bra mat till ett rimligt pris, säger Lotta Wrangle, presschef på Michelin i de nordiska länderna.

 

Bib Gourmand infördes i Guide Michelin 1995 och i exempelvis Frankrike, får restauranger utmärkelsen om de serverar en bra trerätters för runt 35 euro.


Från början – en guide för mattokiga fransmän
Vad många inte vet är att den första guiden delades ut på initiativ av däcktillverkaren Michelin redan år 1900.  Syftet var att få människor att upptäcka matupplevelser ute i landet och samtidigt inspirera fler att köra bil och slita på sina däck.


•    Syftet med guiden var att få folk att använda sina bilar. Och hur får man fransmän att intressera sig för bilar när mat toppar deras intresse? Jo man slår två flugor i en smäll och kombinerar dem. Resultatet blev en guidebok till restauranger på landsbygden, säger Lotta Wrangle.


Förutom bra restauranger och hotell så rymde också guiden matnyttig information om var man kunde tanka och hur man bytte däck. Stjärnbedömningen i guiden infördes först på 30-talet.

Ladda ner hela  Guide Michelin Nordic här!