DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

Innovationer och teknik

Innovationer och teknik

 • Hur lång tid tar det i snitt från det att tekniska innovationer från prototyper på tävlingsbanan hamnar i standardtillverkade däck för vanliga bilar?
  Det beror på vilken teknik vi pratar om, men om vi tittar tillbaka på tidigare innovationer visar dessa att förbättringarna systematiskt förs över till landsvägsdäcken. Ta t.ex. den variabla kontaktyta som MICHELIN tog fram för Formel 1 och sedan kommit att användas i hög utsträckning vid 24-timmars på Le Mans. Denna lösning säkerställer att trycket och temperaturen fördelas jämnt och likformigt över hela kontaktytan. Även om kontaktytans form ändras, är mängden gummi som har kontakt med underlaget alltid den samma. Att överföra denna däckteknologi från F1- och långloppsracing till personbilsdäck tog ett och ett halvt år. Resultatet kallar vi MICHELIN Pilot Super Sport, ett högprestandadäck som blivit enormt populärt bland superbilsförare.
  06/2013 - Sportdäck- club911.net
 • Vad är rullmotstånd för något, och vilka är de senaste tekniska landvinningarna när det gäller att minska detta i racingsammanhang?
  Rullmotståndet beror på att energi går förlorad p.g.a. deformationer i däcket. Rullmotståndet alstrar en kraft som motverkar däckets rullningsrörelse, och därmed fordonets rörelse framåt. I genomsnitt kan man säga att en femtedel av det bränsle som bilen förbränner används föra att övervinna detta motstånd. Inom en rad olika områden har forskarna gjort framsteg för att minska denna energiförlust, bl.a. när det gäller däckens uppbyggnad, gummiblandning och vikt. För mer information, besök vår hemsida ”Allt du någonsin velat veta om däck” (länk till http://thetiredigest.michelin.com/performance-fuel-savings)
  06/2013 - Sportdäck- club911.net
 • I vilken omfattning kan man hitta den teknik som finns i tävlingsdäck också i däck för vanliga bilister – speciellt när det gäller traditionella offroad-fordon (4-hjulsdrivna)? Är innovationerna, materialen och processerna exakt desamma?
  I sitt forsknings- och utvecklingsarbete har Michelin ett starkt fokus på tävlingsverksamhet av olika slag. Vi menar att tävlingsmiljön utgör det perfekta testlaboratoriet. Vår verksamhet inom racingen ger oss möjlighet att analysera hur däcken uppför sig under extrema förhållanden så att vi kan få den fulla bilden av hur varje liten detalj uppför sig. Och tittar vi på WRC (Rally-VM) betyder däckmönstret och bilarnas nära likhet med vanliga personbilar (när det gäller vikt, effekt osv.) att det finns en stor teknisk överlappning med de däck vi hittar på vanliga bilar. Genom att testa däcken i WRC, kan vi förfina eller verifiera däckmönster för användning på serietillverkade personbilsdäck. Dessutom har vi lyckats överföra stora delar av den teknologi som gör WRC-däcken så stöttåliga till vissa landsvägsdäck. Studier av de däck som används i långloppsracing har hjälpt oss att bättre förstå de mekanismer som alstrar grepp vid torrt väglag. Teknologin för att optimera tryckfördelningen under belastning är också den hämtad direkt från vår tävlingsverksamhet. Bl.a. hittar vi denna teknik i Michelin Pilot Sport Cup 2. Ett annat exempel är tvåkomponentsdäcket Michelin Pilot Super Sport. I detta används olika gummiblandningar i de inre och yttre delarna av däckmönstret. Utsidan består av en svart kolfiberarmerad elastomer som tagits fram för 24-timmarsloppet på Le Mans och har en otrolig slitstyrka genom de tvära kurvorna. I de inre delarna finner vi ett mycket avancerat elastomermaterial som ger ett enastående grepp och driv på vått underlag och säkerställer god markkontakt då däcket skär igenom vattenfilmen.
  10/2013 - Från bana till landsväg - club911.net
 • Förses alla de stall som deltar vid 24-timmars på Le Mans med exakt samma produkter från Michelin?
  Naturligtvis, eftersom ett av Michelins grundvärden är att respektera sina kunder och företaget alltid erbjudit de team som deltar exakt samma kvalitet och support. Varje enskild bil kan ha en speciell förkärlek för en viss produkttyp, men denna finns tillgänglig för samtliga deltagande stall.
  10/2013 - Från bana till landsväg - club911.net

Älskar du prestanda?

High perfomance-däck

High perfomance-däck

Upptäck Michelins utbud av högprestandadäck – High Performance. Hitta dina
Upptäck MICHELIN Pilot Sport <sup>4</sup> S

Upptäck MICHELIN Pilot Sport 4 S

Har du sett en av Michelins senaste innovationer? Se mer om detta däck
MICHELIN PASSION

MICHELIN PASSION

En adrenalinfylld kanal på YouTube helt ägnad åt motorsport och hög prestanda Kolla in den nu