DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

Kontroll av däck för körning på bana och landsväg

Kontroll av däck för körning på bana och landsväg

 • Vad ska jag kontrollera på mina däck innan jag kör ut på vägen efter en dag på banan?
  Vi rekommenderar att du kontrollerar att däcktrycket vid kalla däck har återgått till korrekt värde samt att ingen del av den inre strukturen kan ses (beroende på slitage, skador, stötar/kollisioner osv.). Som minst måste däcken också ha det lagstadgade minimimönsterdjupet kvar.
 • Vilka är tecknen på att däcken slits onormalt på bana? Vad betyder detta för min bils upphängningsgeometri eller min körstil?
  De påfrestningar däcken utsätts för vid körning på bana gör att de slits fortare och på andra sätt än när man kör på vanliga vägar. De ideliga påfrestningarna i kurvorna gör att slitaget blir tydligare i mönstrets yttre delar och på den yttre skuldran. Denna typ av slitage kan också vara ett tecken på för låg negativ camber och/eller för mycket understyrning. På bilar med hög negativ camber, kontrollera också slitaget på de inre skuldrorna.
 • Varför kan man alltid se tecken på slitage på de inre spåren i mönstret, jämfört med de yttre?
  Slitagemarkeringarna måste enligt lag vara placerade på insidan. ”Däck monterade på privatbilar måste vara försedda med en slitageindikering i mönstret som visar att huvudspåren har ett djup på minst 1,6 mm. Denna indikering skall bestå av klackar på insidan av huvudspåren. Däckmönstret måste täcka hela kontaktytan. Inget slitage får kunna iakttagas vare sig på ytan eller i botten av slitbanemönstret. Dessutom får det inte finns några djupa revor i sidoväggarna.”
  06/2013 - Sportdäck- club911.net
 • Om slitbanan på mina däck fortfarande är 2 mm över mönsterdjupsindikatorerna på insidan, men är under den på utsidan, är de fortfarande lagliga att köra med?
  Frågan här handlar mindre om vad lagen säger, utan istället om vad som är bäst ur trafiksäkerhetssynpunkt. Vi rekommenderar därför att du byter dina däck om du kan se ett tydligt slitage på skuldran. Om slitaget på något sätt är onormalt (på insidan eller utsidan av slitbanan), rekommenderar vi dessutom att du låter kontrollera hjulinställningen.
  06/2013 - Sportdäck- club911.net

Älskar du prestanda?

High perfomance-däck

High perfomance-däck

Upptäck Michelins utbud av högprestandadäck – High Performance. Hitta dina
Upptäck MICHELIN Pilot Sport <sup>4</sup> S

Upptäck MICHELIN Pilot Sport 4 S

Har du sett en av Michelins senaste innovationer? Se mer om detta däck
MICHELIN PASSION

MICHELIN PASSION

En adrenalinfylld kanal på YouTube helt ägnad åt motorsport och hög prestanda Kolla in den nu