DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

GRUNDLÄGGANDE OM DÄCK

Design av däckmönstret - få ett grepp om design för gatan

Michelin 18 May 2010

Importance of a tread pattern

Du kanske inte har tänkt på det men däck är som modeaccesoarer. De är juvelerna som kompletterar och lyfter fram designen på ditt fordon. De ska inte bara ge grepp och komfort utan även se bra ut. När ett fordon designas är däckmönstret en viktig del som gör att det sticker ut i utställningshallen.

Men alla däck ser ju likadana ut!

Det är svårt, om inte omöjligt, att se om ett däckmönster är bättre eller sämre än ett annat bara genom att titta på det. Man måste komma ihåg att den här ytan, lika stor som dina hand, är den enda kontaktytan med underlaget och helt avgörande för däckets grepp, prestanda och säkerhet. Det är därför som Michelin har 4000 anställda i våra utvecklingscenter med den största forskningsbudgeten i hela däckindustrin.

Tread pattern

Struktur, material och däckmönster

Det är det som ger däcket dess säkerhet, kontroll och kostnad. Uppbyggnaden och strukturen sitter på insidan och går ej att se utifrån, medan däckmönstret sitter på utsidan och är lätt att inspektera. Nu ska vi undersöka hur dessa två sidor påverkar två viktiga egenskaper:

-Säkerhet (på våta vägar)
-Styrprecision (på torra vägar) 

GREPP PÅ VÅTA VÄGAR

Föreställ dig däckmönstret som en vattenpump. Ju fler kanaler i däckmönstret, ju mer vatten kan de "pumpa bort" från vägytan. Däcket samlar upp och skingrar vattnet på bara några millisekunder. I dimensionen 195 / 65 / R 15 skingras hela 15 liter vatten per sekund.

Andel öppet mönster

  • Ju mer öppet mönster ju högre kapacitet att pumpa undan vatten.

Form och design

  • Precis som ett dräneringssystem avgör mönsterutformningen (symmetrisk, asymmetrisk, riktning) hur snabbt vattnet kan pumpas undan från kontaktytan

Sajpning

  • Sajpningar är tunna skåror i gummiklackarna som förbättrar greppet i vått och isigt underlag. De fungerar precis som vindrutetorkare och hjälper till att föra undan vatten.

GREPP PÅ TORRA VÄGAR

Däckets styvhet är viktigt för att det ska kunna svara på styrningen.

Styvheten av däckmönstret fås genom:

Däckets profil

  • En platt profil med fyrkantiga skuldror ger ett bra stöd i kurvor

Andelen sajpningar

  • Ju färre sajpningar i däckmönstret ju mer gummi är i direkt kontakt med underlaget vilket ger bättre grepp.

Stora mönsterblock

  • Stora mönsterblock ger ett styvare däckmönster.

Självblockerande sajpningar

  • Mönsterblocken med många sajpningar minskar rigiditeten i däcket. För att minska den effekten har MICHELIN introducerat komplexa 3-dimensionella sajpningar som låses samman vid belastning.

 

När däcken används slits gummit ned och det försämrar förmågan att ge grepp. Kom ihåg att kontrollera mönsterdjupet ofta, minst en gång i månaden. Däcken måste bytas ut när de är slitna ner till 1,6 mm för sommardäck och 3,0 mm för  vinterdäck. Fråga en däckexpert om du är osäker på vilket mönsterdjup dina däck har.

  • BIL
  • SUV - 4X4
  • SKÅPBIL/HUSBIL
Loader