DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

GRUNDLÄGGANDE OM DÄCK

Att tillverka ett däck utan kompromisser

Michelin 18 May 2010

Making of a tyre

Däcket är den enda kontakten mellan fordonet och vägen. Dessutom måste däcket klara balansen mellan grepp, fäste, komfort, ljud, livslängd, energieffektivitet ock kostnad. Utan att kompromissa.

Tillverkade med yttersta precision

När ett däck tillverkas är det inte bara gummi som fylls i en form. Det är en komplex process som kräver yttersta noggrannhet. De flesta däck tillverkas för hand med kvalitet som högsta prioritet. Vårt system för att säkra kvalitet mäts flera gånger under tillverkningsprocessen och tillämpas på alla fabriker i hela världen. Det garanterar samma kvalitetsnivå oavsett var däcken tillverkas.

Däcktillverkning är en i process i konstant förändring

Du har säkert hört talas om Michelins "gröna" energieffektiva däck som förbättrar bränsleförbrukningen genom att minska rullmotståndet. Michelin är just nu inne på den femte generation gröna däck och målet är att förbättra däcken med minst 2% inom bränsleekonomi och CO2-utsläpp för varje generation. Det har inneburit en "tyst revolution" i däckvärlden vilket har gjort att, på global nivå, 12 miljoner liter bränsle och 30 miljoner ton CO2-utsläpp sparats sedan 1992.

Michelin vill minska däckens bränsleförbrukning utan att kompromissa på livslängd, bromssträcka på våt väg, komfort eller ljudnivå.

Däck är en komplex summa av många olika delar

Ett korrekt tillverkat däck beror helt på hur varje del fungerar tillsammans i en helhet. Det är en mycket avancerad produkt som använder många olika råvaror - över 200 komponenter inkluderas i ett modernt däck.

Dessa komponenter delas in i fem grupper:

1. Naturgummi. Huvudingrediensen i stomlagren i däcken.
2. Syntetiskt gummi. En viktig del för 4x4- och lätta lastbilsdäck.      
3. Kimrök och silika. Används som bindemedel och ger mer slitstarka däck.
4. Metall- och textilkablar. De utgör däckets skelett som garanterar geometrin och rigiditeten.
5. Olika kemiska ämnen. Ger däcket egenskaperna lågt rullmotstånd och högt grepp.

  • BIL
  • SUV - 4X4
  • SKÅPBIL/HUSBIL
Loader